1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Özbekistan, Afganistan ve İran üzerinden denize ulaşacak
Özbekistan, Afganistan ve İran üzerinden denize ulaşacak

Özbekistan, Afganistan ve İran üzerinden denize ulaşacak

Özbekistan, uluslararası deniz ticaretine ulaşmak için Afganistan'ın Mezar-ı Şerif ve Herat şehirlerine inşa edilecek demiryolu projeleri ile birlikte İran'a bağlanacak rotayla Basra Körfezi Limanı'na ulaşacak

A+A-

Özbekistan, uluslararası deniz ticaretine ulaşmak için Afganistan ve İran ile işbirliğine gidiyor. Özbekistan'ın güney komşusu Afganistan'ın Mezar-ı Şerif ve Herat şehirlerine inşa edilecek demiryolu projeleri ile birlikte İran'a bağlanacak rotanın, Basra Körfezi Limanı'na ulaşacağı öğrenildi.

Özbekistan, Orta Asya'nın en kalabalık ülkesi olmasına rağmen jeopolitik durumu ülkenin ekonomik kalkınması önünde engeller yaratıyor. Özbekistan, denize çıkışı olmayan bir ülke olarak Kazakistan ve Türkmenistan'dan farklı olarak Hazar Denizi'ne de kıyısı bulunmuyor. Özbekistan'ın yine bir diğer önemli ticaret ortaklarından Çin ile de herhangi bir sınırı bulunmuyor. Ülke, uluslararası ticarete açılmak için Orta Asya'daki komşularının sınır kapılarına muhtaç bir halde.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı Özbekistan ziyaretinde, bu meselelerin masaya yatırıldığı öğrenildi. Yapılan işbirliği anlaşmalarından birinin ise Mezar-ı Şerif  ile Herat arasındaki demiryolu projesi olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Eşref Gani görüşmelerde "Afganistan hükümeti ve halkı iki ülke arasında her iki ülke için de yarar sağlayacak bir ticaret ortamının oluşmasını istiyor" açıklamasında bulunmuştu.

Özbekistan'ın, Afganistan sınırındaki Termiz şehrinden, Mezar-ı Şerif şehrine ulaşan demiryolunun Herat'a uzatılması ve İran'a ulaştırılması Özbekistan ticaretinin can damarlarından birini oluşturacak. İran'ın Horasan bölgesine ulaşacak demiryolu rotası oradan İran'ın güneyindeki limanlara ulaşıp , Özbek mallarının dünya pazarlarına ulaşmasını sağlayacak.

Vira Haber

Bu haber toplam 17241 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.