1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Boğazdan geçen Rus gemisindeki askerlerin omuzlarında füze ile geçmesinin yankısı sürüyor. Olayın ardından bugün yeni bir gelişme daha yaşandı ve Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

A+A-

Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'un 4 Aralık Cuma günü İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında, gemideki bir askerin omzunda füze taşıdığının ortaya çıkmasının yankıları sürüyor.

Olayın ardından bugün Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Karlov'un Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler Denizcilik-Havacılık-Hudutlar Genel Müdürü Burak Özügergin ile görüşeceği bildirildi. Rus elçiye konuya ilişkin rahatsızlık iletilecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüntülerle ilgili dün yaptığı değerlendirmede "provokasyon" yorumunda bulunmuştu. Bu olayın Rusya krizi sürerken meydana gelmesinin tesadüf olmadığına inandığını söyleyen Çavuşoğlu, Rusya'nın bu tutumdan vazgeçmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Bakan 'Provokasyon' demişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,dün yaptığı açıklamada "Her şeyden önce Rus gemisinin boğazdan bu şekilde geçmesi, bir askerin omzunda bir füzeyle geçmesi alışık bir durum değil. Bugüne kadar olmamıştır. Dolayısıyla provokasyon olduğu çok nettir" dedi.

"Provokasyon, gerekli girişimleri yaptık"

Bakan Çavuşoğlu, "Rusya'nın İstanbul Boğazı'ndan geçen bir savaş gemisinin üzerindeki bir askerin elinde füzeyle görüntü vermesi konusunda Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve uluslararası anlaşmalara göre Türkiye'nin yapabileceği bir şey var mı?" sorusuna, "Her şeyden önce Rus gemisinin boğazdan bu şekilde geçmesi, bir askerin omzunda bir füzeyle geçmesi alışık bir durum değil. Bugüne kadar olmamıştır. Dolayısıyla provokasyon olduğu çok nettir. Rusya'nın bundan vazgeçmesini istiyoruz. Gerekli girişimleri de zaten yaptık. Savaş gemilerinin boğazdan nasıl geçeceği belli. Montrö Antlaşması bunu düzenlemiş. Bu gemiler tabii ki bize de tehdit değil ama bugüne kadar boğazdan geçen gerek Rusya'nın gerekse başka ülkelerin gemilerine yönelik Türkiye'den de herhangi bir engel ya da tehdit oluşturmamıştır. O nedenle geminin bu şekilde geçmesi apaçık tahrik edici bir geçiştir. Bunun sonlandırılması gerekiyor" karşılığını verdi.

"Bugüne kadar Montrö'ye riayet ettik"

Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin yanı sıra bir de uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, "Montrö'nün düzenlediği kurallar belli. Biz bugüne kadar Montrö'ye tamamen riayet ettik. Sadece Rusya için değil başka ülkelerin gemileri için. Durdurulması gereken gemilerde de o kuralları tamamen uyguladık. Geçişler konusunda da Montrö'nün elverdiği şartlarda hiçbir engel çıkarmadık. O nedenle Rusya'nın bu tür tutumlardan vazgeçmesi lazım. Genel anlamda zaten tahrik edici söylemlerinden, tutumlarından vazgeçmesi lazım" dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1673 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.