1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sanmar Kıyı Emniyeti İçin İnşa Ettiği Römorkörleri Teslim Etti
Sanmar Kıyı Emniyeti İçin İnşa Ettiği Römorkörleri Teslim Etti

Sanmar Kıyı Emniyeti İçin İnşa Ettiği Römorkörleri Teslim Etti

Sanmar Altınova Tersanesi'nde yapımı tamamlanan römorkörler Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü filosuna katıldı.

A+A-

29 Aralık 2023 Cuma günü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için inşa edilen Kurtarma 17 ve Kurtarma 18 isimli acil müdahale römorkörlerinin teslim töreni gerçekleştirildi.

Altınova’da Sanmar Tersanesi’nde düzenlenen törene, Yalova Valisi Hülya Kaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcıları Durmuş Ünüvar, Osman Boyraz, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan, İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, Milletvekilleri, Bürokratlar, Denizcilik Sektörü Temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

‘Türkiye, 2023 Yılında Römorkör İhracatında Dünya Birincisi Olacaktır’

Törende ilk olarak Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven konuşma yaptı. Konuşmasında Kurtarma 17 ve Kurtarma 18 römorkörleri hakkında bilgi verdi.

‘Sanmar Altınova ve Tuzla’da konuşlanmış olan tersanelerinde binden fazla çalışanı ile 300,'den fazla römorkörün üretimini ve ihracatını gerçekleştirmişler.

İhracatı gerçekleşen ve inşası devam eden römorkör arasında LNG, elektrik, hibrit ve metanol gibi daha çevreci yakıtla sevk edilenler de mevcuttur. Memnuniyetle ifade etmek isteriz ki, öncü göstergelere göre Türkiye, 2.023 yılında Römorkör ihracatında dünya birincisi olacaktır.

Şirketimiz kıyı emniyeti genel müdürlüğümüzün açmış olduğu römorkör ihalelerini kazanarak değeri 90 ton çekme gücüne haiz römorkörleri 2021 yılında teslim etmiş olup, bugün törenini gerçekleştireceğimiz değeri 82 ton çekme gücündeki kurtarma 17 ve kurtarma 18 römorkörlerinde huzurlarınızda teslim etmektedir’ dedi.

Gemilerin Suya İndirme ve Teslim Törenleri Biz Denizciler İçin Büyük Bir Heyecan Vesilesidir

Tamer Kıran törende yaptığı konuşmada, gemi inşa sektörünün, fevkalade başarılı işlere imza attığını kaydetti. Bu dönemde yeni alanlara, niş ürünlere, özel amaçlı tekne inşaatına yönelen tersanelerin, feribot, yolcu gemisi, platform destek gemisi, römorkör ve balıkçı gemisi gibi özel gemilere ek olarak megayat inşası konusunda da küresel rekabette avantajlar sağladıklarını ve dünya sıralamasında üst sıralara yükseldiklerini belirtti.

2022 yılında 55 bin 798 DWT’lik 17 adet geminin teslimini gerçekleştiren tersanelerin, son yıllarda hem savunma sanayi projelerinde büyük başarı sağladığını hem de bulunduğu coğrafi konum itibariyle bölgede bir bakım-onarım üssü haline geldiğini belirten Tamer Kıran, 2022 yılında tersanelerimizde yaklaşık 35.200.000 DWT’lik bakım-onarım gerçekleştirildiğini, sektörde çalışan sayısının ise yaklaşık 90 bin kişiye yükseldiğini kaydetti.

Tüm bu başarılara rağmen uzun yıllardır sorun oluşturan teminat mektubu konusuna son zamanlarda artan maliyetler ve finansmana erişim güçlüğü de eklenince, sektörün karşı karşıya kaldığı sıkıntıları yakından takip ettiklerini belirten Tamer Kıran, “Gemi inşa sektörümüzün bu acil sorununa çözüm bulunması için devletimizin ilgili Bakanlıklarına talepleri sürekli iletiyoruz. Sağ olsunlar Hükümetimizin de bu konuda elinden gelen gayreti gösterdiğini belirtmeliyim. Bu sorunu çözersek önümüzdeki dönemde siparişlerin peşi sıra geleceğine, bu alandaki iddialı konumumuzu sürdürmeye devam edeceğimize yürekten inanıyorum.” diye konuştu.

 

Türk Bayrağı Denizcilik Sektöründe Dünyanın En Prestijli Bayrakları Arasında

Törene katılım sağlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hayata geçirilen yatırım ve uygulanan politikalar sayesinde bugün Türkiye’nin, 217 limanında 543 milyon ton yük, 12,4 milyon TEU konteyner elleçlenen, Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’de bulunan konteyner limanları dünyada ilk 100 liman arasına giren, 45,7 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünya sıralamasında 12’nci sırada yer alan ve 1 milyonu aşan amatör denizcisi ve 138 bin gemi insanı ile dünyanın önde gelen denizci ülkeleri arasında yer aldığını ve Türk Bayrağı’nın, denizcilik sektöründe dünyanın en prestijli bayrakları arasında olduğunu ifade etti.

 

21 Yılda 37 Olan Tersane Sayımızı 85’e Çıkardık

Türkiye’nin 2003 yılına kadar neredeyse sadece Tuzla’ya sıkıştırılmış can çekişen bir gemi sanayi sektörü olduğunu kaydeden Abdulkadir Uraloğlu, “Biz tersaneciliğimizi tüm kıyılarımıza yayacak politikalar yaptık ve yatırım yapacak sektör temsilcilerimizin önünü açtık. Sayısal ve kapasite olarak geçmişten bugüne sektörümüze bakacak olursak; 2002 yılında 37 olan tersane sayımız 85’e, yıllık üretim kapasitemizi ise 550 bin dedveyt ton’dan 4,79 milyon dedveyt tona yükselttik. Tersanelerimizdeki bakım-onarım hacmi de 35 milyon dedveyt tona çıktı” şeklinde konuştu.

 

Gemi Sanayisi İhracat Rakamı Yükseliyor

Abdulkadir Uraloğlu ayrıca, gemi inşa sektörünün emek yoğun niteliği ve oluşturduğu geniş faaliyet alanı ile Türkiye’deki istihdamın artmasına da önemli katkılar sağladığını belirterek, “Gemi sanayimizin ihracat rakamı kasım sonu itibariyle tüm Türkiye’de 1.7 milyar dolar, Yalova’da ise 661 milyon dolar olmuştur. Yani, Türkiye gemi sanayi ihracat rakamının büyük bir oranı Yalova'da üretilmiştir. Yıl sonu itibariyle de sektör ihracatının 2 milyar dolara ulaşmasını hesaplıyoruz” diye konuştu

 

Türkiye Gemi Siparişinde Dünya’da 7. Sırada

Özellikle balıkçı gemisi inşasında atağa geçen Türkiye’nin, rakibi İspanya’yı geride bırakarak en fazla ihracat yapan ülke olduğuna dikkati çeken Abdulkadir Uraloğlu, “Ülkemiz gemi siparişinde dünyada 7., gemi sökümünde ise dünyada 4. ve Avrupa’da lider konumda olan gemi inşa sanayimiz; bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Çalışmalarına hız kesmeden devam eden gemi inşa sanayimiz dünya balıkçılığında önde olan ülkelere balık avlama ve canlı balık taşıma gemisi ihracatı yapan bir konuma gelmiştir.” ifadelerine yer verdi.

 

Yalova Avrupa’nın En İyi Bakım-Onarım Tersanelerine Sahip

Dünyanın ilk hibrit balıkçı gemisi, full elektrikli feribot, LNG-hibrit-elektrikli römorkör, katamaran enerji gemisi gibi birçok yenilikçi projede Türk mühendislerinin imzasının olduğunu belirten Abdulkadir Uraloğlu, “Bugün Yalova’da 31 faal tersane ve 7 tekne imal yerinin yanında inşası, devam eden 2 tersane yatırımı daha bulunmaktadır. Yeni inşa tesislerinin yanında bölgede bulunan 13 yüzer havuz ve 2 kuru havuz ile Yalova Avrupa’nın en iyi bakım-onarım tersanelerine sahiptir. Bölgedeki planlanan toplam tersane alanı yaklaşık 3,4 milyon m2 olup, yatırımı tamamlanmış mevcut alanların toplamı 2,8 milyon m2’yi geçmiştir. Halen bölgede uygun alanlarda tersane kurulmasına yönelik planlama çalışmaları da devam etmektedir.” dedi.

 

Türkiye Denizcilik Sektöründe Yatırımlarını Hızla Sürdürüyor

Abdulkadir Uraloğlu Bakanlık olarak, Türkiye’nin denizlerinde seyir emniyetini, can, mal ve çevre güvenliğini artırmaya yönelik yatırımların tüm hızıyla sürdürüldüğünü, bu kapsamda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün, görev ve sorumluluklarını en üst düzeyde yerine getirmek için sürekli olarak gelişen teknolojiye ayak uydurmakta olduğunu ve filosunu güçlendirdiğini söyledi.

 

Deniz Güvenliğini Sağlayacak, Çevreyi Koruyacak

Abdulkadir Uraloğlu, Kurtarma 17 ve Kurtarma 18’in Acil müdahale ve kurtarma operasyon kabiliyetlerinin artırılmasında etkin bir rol oynayacağını ve deniz güvenliği ve çevre koruma çabalarına önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Römorkörlerin, yerli inşa edilerek modern teknolojiyle donatıldığını da kaydeden Uraloğlu, “Denizlerimizin tüm zorlu koşullarda bile çevresel hassasiyet ile insan hayatı için özverili bir şekilde görevlerini sürdüren uzman ve deneyimli personelimiz ile her türlü acil duruma 7/24 hazır bir şekilde hizmet vereceklerdir. İyi yetişmiş, gözü kara ve güvenilir kıyı emniyeti personelimiz artık daha güçlü. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gürün, Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenin sonunda kurdele kesimi yapıldı. Bakan Uraloğlu ve beraberindekiler Kurtarma 17 isimli acil müdahale römorkörünü gezerek incelemelerde bulundu.

İncelemenin ardından gemi inşa sektörüyle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

1-218.jpg

2-235.jpg

3-222.jpg

4-178.jpg

5-116.jpg

Vira Haber 

Bu haber toplam 635 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.