1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Selanik seferleri gündemimizde"
"Selanik seferleri gündemimizde"

"Selanik seferleri gündemimizde"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı Yunanistan ziyaretini değerlendirirken İzmir ile Selanik arasında feribot seferlerinin başlatılmasının da bu ziyarette gündeme geldiğini açıkladı.

A+A-

Yunanistan ziyareti sırasında iki ülke arasında seferlerin başlaması konusunu görüştüklerini açıklayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İlk feribota ben de binmeye çalışacağım" dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı Yunanistan ziyaretini değerlendirirken İzmir ile Selanik arasında feribot seferlerinin başlatılmasının da bu ziyarette gündeme geldiğini açıkladı.

Ziyaretinin son gününde Selanik Belediye Başkanı ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini anlatan Bakan Davutoğlu, bu bölgede yaşayan 1000 kadar Batı Trakyalı Türk ailenin mezarlık ve ibadethane ihtiyaçlarına yönelik taleplerinin de anlayışla karşılandığını ifade etti.

Görüşmede İzmir-Selanik arasında feribot seferlerinin yapılmasının da gündeme geldiğini vurgulayan Davutoğlu, "İlk feribot seferinde ben de gelmeye çalışacağım" dedi.

Davutoğlu Yunanistan ziyaretini, liderler arasında başlayan ilişkinin topluma doğru yayılması açısından önemli bulduğunu kaydetti.

Dışişleri bakanı olarak Yunanistan'a ilk kez gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde Atina, Gümülcine, İskeçe, Kavala ve Selanik'te üç günde 17 programa katılan Davutoğlu, Yunanistan'dan Türkiye'ye dönüşünde uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin Yunan basınında çıkan haberlere işaret ederek, "Türkiye'nin 'casus belli'yi kaldırmasının şartları nelerdir?" sorusunu yöneltmesi üzerine Davutoğlu, 'casus belli' diye bir ifadenin olmadığını, konuyla ilgili kararın bir hamleye karşı yapılan başka bir hamle olduğunu aktardı.

Davutoğlu, Yunan parlamentosunun 1 Haziran 1996 tarihinde aldığı kararla Yunan hükümetine kara sularını 12 mile çıkarma yetkisi verdiğini; buna karşılık TBMM'nin de 8 Haziran 1996 tarihinde toplanıp oybirliğiyle aldığı kararla "Yunan hükümetinin böyle bir uygulaması olursa hükümeti gerekli her türlü tedbiri alma konusunda yetkilendirdiğini" anımsattı. Basın toplantısında Yunan gazetecilerin sorusuna, "Yunan parlamentosu bunu kaldırdığında biz de parlamentomuza başvururuz. Yunanistan'da böyle bir adım atılırsa biz parlamentomuza gider bu kararı çıkartırız" şeklinde yanıt verdiğini anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yunan basınının bir kısmı bunu 'casus belli'nin kaldırılması için olumlu bir mesaj olarak, bir kısmı da 'Türkiye şart koştu' diye algıladı. Nasıl algılanırsa algılansın durumumuz bu. Ümit ederim ki Yunanistan ile ilişkiler daha da gelişecek ve bu tür konular gündemden düşecek."

Ziyaretinde üç günde 17 programa katıldığını belirten Davutoğlu, bu tempoya nasıl dayandığına ilişkin bir soruyu ise, akademik hayatında 3 gün uyumadığı günler olduğunu hatırlatarak yanıtladı. Davutoğlu, "Bu bir heyecan meselesi, açıkçası bir aşk meselesi. İnsan vücudunun psikolojik olarak kontrol edildiğine inanıyorum. Psikolojiniz yorulmadıysa beyniniz yorulmaz, ama psikolojinizin yorulmaması için de işinizi büyük bir heyecanla yapmanız lazım" dedi.

Davutoğlu, bugün Macaristan'a gideceğini, yarın Katar'da, salı günü de Rusya'da olacağını sözlerine ekledi.

Ekrem Demirtaş: ABD'li firmaları davet edeceğiz
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 14-17 Mart tarihlerinde Miami'de düzenlenecek olan Seatrade Kruvaziyer Taşımacılığı Kongre ve Fuarı'na katılacaklarını açıkladı. Demirtaş, "Miami'de katılımcı firmalara 'Gemilerinizin rotasını İzmir'e çevirin. Güzel İzmir sizi bekliyor' diyeceğiz. Amacımız İzmir'i tanıtırken yeni gemilerin İzmir'e sefer yapmasını sağlamak" dedi.

Fuara bugüne kadarki en büyük stant ile katılacaklarını vurgulayan Demirtaş, "Amacımız milyon yolcuyu aşarak ülkemizin en büyük kruvaziyer destinasyonu olmak" diye konuştu. Demirtaş, 2012 yılında Seatrade Kongre ve Fuarı'nı İzmir'de düzenlemeye talip olduklarını da ifade etti.
Oda olarak bu yıl fuara 27 metrekarelik özel tasarımlı bir stant ile katılacaklarını anlatan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "4 defa katıldığımız fuarda bugüne kadarki en büyük standımızı açacağız. Çünkü hedefimiz büyük. Amacımız milyon turisti aşarak ülkemizin en büyük kruvaziyer destinasyonu olmak."


 

Bu haber toplam 779 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.