1. HABERLER

  2. BOĞAZLAR

  3. Selanikten tam destek geldi
Selanikten tam destek geldi

Selanikten tam destek geldi

Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Kanal İstanbul'a tam destek verdi.

A+A-

Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Kanal İstanbul'a tam destek verdi. Yunan gazetelerinde çıkan bazı eleştirel yorumların aksine Butaris, Kanal İstanbul'un bölgesel diyaloGa katkı yapacağına dikkat çekti.

Selanik'in sıra dışı ve Türk-Yunan yakınlaşmasının hararetli savunucusu Belediye Başkanı Yannis Butaris, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı değerlendirmede, Kanal İstanbul'un çok önemli ve devasa bir proje olduğunu söyledi.

Selanik Belediye Başkanı Butaris, şöyle konuştu: "Çok devasa bir proje. İnsani bir diyalog ve iletişim kurulması için genel ve günümüzün karakteristik durumuna yardımcı olacağını düşünüyorum. Süveyş ve Panama kanalı var. İstanbul Kanalı neden olmasın!"

"ERDOĞAN BİR DÜNYA LİDERİ"
Başbakan Erdoğan'ı dünyadaki istisnai liderlerden biri olarak gördüğünü ifade ederek öven Butaris, "Ben Erdoğan'ın hem Türkiye hem de dünya için olağanüstü önemde bir siyasetçi olduğuna inanıyorum. Rastgele bir lider değil." ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN'DA KANAL İSTANBUL GÜNDEMDE
Başbakan Erdoğan'ın 27 Nisan'da açıkladığı "Kanal İstanbul" projesi, Yunan medyasında tartışılmaya devam ediyor. Projeye ilişkin medyanın çoğunluğu tarafsız bir yayın yapmayı benimserken, Türkiye'ye yönelik olumsuz yayınlarıyla bilinen gazeteler ise eleştirilerde bulundu. Ağırlıklı olarak "Yunan ekonomisinin can çekiştiği bir dönemde komşu Türkiye'nin ekonomik alanındaki yaratıcılığının örnek alınması gerektiği" şeklinde yorumlar dikkat çekerken, projenin Atina için korkutucu olduğu da iddia edildi. Ethnos gazetesi, projenin Yunanistan için ekonomik ve çevresel açıdan felakete yol açacağını öne sürmüştü. Kanal İstanbul'un Türkiye'nin Montrö Antlaşması'nı baypas etmesine yardımcı olacağını savunan gazete, tankerlerin kanaldan geçişlerinin uluslararası denizcilik alanındaki dengeleri değiştireceğini ve Ege'yi büyük miktarda petrolün geçtiği sıkışık bir yol konumuna getireceğini iddia etmişti.

"BURGAZ-DEDEAĞAÇ PETROL BORU HATTININ SONU OLABİLİR"
Öte yandan Dedeağaç Merkez Limanı eski müdürü ve Yunan Sahil Güvenliği'nden Tuğamiral Papanikopulos Nikolaos, Kanal İstanbul projesinin "Burgaz-Dedeağaç" petrol boru hattı projesinin sonu olacağını savundu.

Yunan Korint kanalı gibi Kanal İstanbul'un da aynı ülkenin iki karasularını birbirine bağlayan bir kanal olacağını ve uluslararası olarak tanımlanamayacağını söyleyen Nikolaos, bunun da Türkiye'nin kanalı hangi amaçla kullanacağı konusunda Möntrö Antlaşması'nda olduğu gibi uluslararası bir sorumluluk altına girmeyeceğine dikkat çekti. Tuğamiral Nikolaos, Rusya, Yunanistan ve Bulgaristan arasında imzalanan Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesi fikrinin İstanbul boğazındaki sorunun bir sonucu olarak gündeme geldiğini de hatırlattı. Nikolaos, 'komşu Türkiye'de gündeme gelen Kanal İstanbul projesinden sonra Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesi, galiba bitti' ifadelerini kullandı.

0.20110505104658.jpg

Zaman

Bu haber toplam 1238 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.