İsrail teslim oldu

Kanlı Mavi Marmara baskınıyla ilgili uluslararası baskıyı uzun süredir savuşturmaya çalışan İsrail, nihayet geri adım attı.

İsrail hükümeti, BM önderliğinde, Gazze açıklarında gerçekleşen baskını soruşturacak uluslararası bağımsız bir komisyonu tanıma kararı aldı. Türkiye’nin özür ve tazminat talebi ise sürüyor.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, geçtiğimiz haftasonu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la bir araya gelerek, bu doğrultudaki eğilimlerini iletti. Son olarak dün, İsrail’in “Yediler” olarak adlandırılan dar kabinesi toplanarak, BM soruşturmasına katılma kararı aldı. Ban Ki-Mun, Yeni Zelanda Eski Başbakanı Geoffrey Palmer ve Kolombiya Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe’nin yöneteceği komisyonda, bir Türk bir de İsrailli üye bulunacağını duyurdu. Tarihi komisyon, çalışmalarına 10 ağustosta başlayacak ve eylül ayı ortalarında kanaatini kamuoyuna duyuracak.

Özürden taviz yok
Bu kararla birlikte İsrail’in, ilk kez İsrail askerleriyle ilgili bir konuda BM’nin soruşturmasını kabul ettiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca İsrail, yine ilk kez bir BM komisyonunda kendi faaliyetleriyle ilgili olarak yer almış olacak. Bu arada Başbakanlık kaynakları Türkiye’nin İsrail’den taleplerinin birinin yerine geldiğini ancak özür ve tazminat konusundaki talebin devam ettiğini söylediler.

Davutoğlu rest çekmişti
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, İsrail’in uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasına karşı çıkmasına sert tepki gösterek, diplomatik ilişkileri tamamen kesme tehdidinde bulunmuştu. Davutoğlu, “İsrail ya özür dileyecek ya da uluslararası bağımsız soruşturmayı kabul edecek. Aksi takdirde ilişkileri keseceğiz” demişti. Davutoğlu’nun dün ve önceki gün BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile bu konuda iki kez telefon görüşmesi yaptığı öğrenildi.

Türkiye’nin komisyona göndereceği isim ise emekli büyükelçi ve eski Dışişleri Müsteşarı Özdem Sanberk.

Yeni Zelandalı ve Kolombiyalı eş başkanlar
Geoffrey Palmer: Yeni Zelanda’da 1989-1990 döneminde başbakanlık yapan Palmer, 2005 yılından bu yana ülkenin hukuk komisyonuna başkanlık ediyor. Uluslararası Balina Komisyonu’nda da ülkesinin temsilcisi.

Alvaro Uribe Kolombiya Cumhurbaşkanlığındaki görevi 7 ağustosta dolacak. “Amerikan işbirlikçisi” politikacısı olarak biliniyor. Venezüella lideri Chavez ile gerginlik yaşayan Uribe, gider ayak komşularla ilişkileri pek de iyi yürütemediğini itiraf etmişti.

DÜNYA Haberleri

AB, Kızıldeniz’deki Çok Uluslu Koalisyona Katılacak
Kızıldeniz’de ABD Savaş Gemisine ve Ticari Gemilere Saldırı
Milli Yas İlan Edildi
İsrail-Filistin Savaşıyla Güvenli Rota Türkiye Oldu
Dünyanın En Büyük Konteyner Gemilerinden Birine "Türkiye" Adı Verildi