Kuzey Kutbu'nda bir ilk...

Grönland'ın en büyük iki buzulundan biri olan Petermann'dan Manhattan'ın dört katı büyüklüğünde bir buzulun koptuğu kaydedildi.

Uzmanlar, Kuzey Kutup bölgesinde yaklaşık 50 yıldır ilk kez bu büyüklükte bir olayın meydana geldiğini belirtiyor.Buz kütlesi perşembe günü koptu ve Kuzey Kutbu'nun 997 kilomtre güneyinde Grönland ile Kanada arasındaki Nares Boğazı'na gireceği belirtiliyor.

Buz kütlesinin yüzölçümü 259 kilometre kare ve kalınlığı Empire State binasının yüksekliğinin yarısına denk geliyor.Delaware Üniversitesi'nden okyanus bilimi ve mühendisliği profesörü Andreas Muenchow bu kırılmayı beklediğini, zira yedi sekiz yıldır Petermann buzulunun genişlediğini söylüyor. Ancak böylesine büyük bir kopmayı beklemediğini belirtiyor.

Profesör, olayın küresel ısınmadan mı kaynaklandığını belirlemenin güç olduğunu belirtiyor. Zira buzulun etrafındaki deniz suyu ile ilgili ölçümler 2003'ten beri tutuluyor. Muenchow, "Kimse bunun küresel ısınmadan kaynaklandığını iddia edemez, diğer yandan kimse aksini de iddia edemez" diyor.

Uzmanlar, 2010'un ilk altı ayında küresel sıcaklık rekorları kırıldığını belirtiyor. El Nino'nun da yüksek sıcaklıklara yol açtığı belirtilirken, çok sayıda bilim insanı, yüksek sıcaklıkların nedenini sera etkisi yapan karbondioksit gazı salınımlarının artmasına bağlıyor ve buna insanların yol açtığını düşünüyor.

Buz kütlesinin eriyip parçalara ayrılabileceği ya da yavaşca güneye yol alarak gemi ulaşımını engelleyebileceği kaydediliyor. Bu büyüklükte bir olay en son 1962'de meydana gelmişti. Şubatta Antarktika'da Lüksemburg büyüklüğünde bir buzdağı kopmuştu.

DÜNYA Haberleri

AB, Kızıldeniz’deki Çok Uluslu Koalisyona Katılacak
Kızıldeniz’de ABD Savaş Gemisine ve Ticari Gemilere Saldırı
Milli Yas İlan Edildi
İsrail-Filistin Savaşıyla Güvenli Rota Türkiye Oldu
Dünyanın En Büyük Konteyner Gemilerinden Birine "Türkiye" Adı Verildi