Mersin'i Lojistik Üs Yapacak Proje

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, 'Lojistik Merkez Projesi' ile Doğu Akdeniz Bölgesi'nin iç ve dış ticaretine de destek sunulabileceğini söyledi.

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, 'Lojistik Merkez Projesi' ile Doğu Akdeniz Bölgesi'nin iç ve dış ticaretine de destek sunulabileceğini söyledi.

Mersin'de, 2007 yılında uygulamaya konulan 'RIS Mersin Projesi' ile birlikte kentin geleceğine yön verecek sektörler olarak turizm, tarım ve tarıma dayalı sanayiyle birlikte lojistik sektörünün ön plana çıktığı belirtildi.

Delibaş, yaptığı açıklamada, bu kapsamda kentte 'Lojistik Platformu' kurularak, 'Lojistik Master Planı' hazırlatıldığını hatırlattı. Söz konusu master planına göre, Mersin'de bir 'lojistik merkez' kurulmasının olumlu bulunduğuna dikkat çeken Delibaş, bu merkez sayesinde Türkiye'nin doğusu ile batısı, kuzeyi ile güneyi arasında lojistik merkez oluşturulması, Doğu Akdeniz Bölgesi'nin iç ve dış ticaretine destek sağlanacağı gibi Anadolu'ya giden ve Anadolu'dan gelen ürünlere lojistik merkez de oluşturulacağı ve aynı zamanda intermodal taşımacılığın desteklenmesinin sağlanacağını anlattı.


Delibaş, Lojistik Master Planı çalışmaları kapsamında; lojistik köy lokasyon alternatifleri ve ekonomik analizleri, orta ve kısa vadede liman gelişim stratejilerinin yanı sıra 'Bölgesel Lojistik Pilot Projesi', lojistik danışma ve geliştirme merkezi, lojistik konseyi, lojistik fuarı ve kongresi konularında inceleme ve değerlendirmelerde bulunduğunu dile getirdi.

Bugün gelinen noktada lojistik merkezlerin Avrupa'da oldukça yaygın olduğunu, sadece İtalya'da 22, İspanya'da 17 adet lojistik merkezin bulunduğu bilgisini veren Delibaş, 'Mersin Lojistik Master Lojistik Köy Lokasyon Analizi' hakkında da bilgi verdi.

Yapılan analiz içeriğinde; 8 farklı bölge önerildiğini anlatan Halil Delibaş, söz konusu alanların harita üzerinde işlendiğini, lokasyonlarının da küresel konumlandırma sistemi (GPS) kullanılarak belirlendiğini söyledi.

Belirtilen alanların konumu değerlendirilirken, alan büyüklüğü, genişleme imkanı, plan durumu, ulaşım olanakları (karayolu, demiryolu), mülkiyet durumunun yanı sıra arazi yapısı ve bitki örtüsü, arazi fiyatları gibi unsurların da incelendiğini belirten Delibaş, öngörülen bölgenin Mersin Limanı'na 13 kilometre uzaklıkta olduğunu, bunun da 'kısa taşıma mesafesi' kapsamına girdiği bilgisini verdi.

Bölgenin D-400 Karayolu'na mesafesinin de 1.5 kilometre olduğuna işaret eden Delibaş, 1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli 'Çevre Düzeni Planları'nda öngörülen otoyol bağlantısının da bölgenin batı sınırından 2. Çevre Yolu'nun da bölgenin güneyi sınırından geçtiğini bildirdi.

Delibaş, bölgenin demir yolu ulaşımının uygun olduğunu, mevcut demir yolu bağlantısının da 2.2 kilometre olarak belirlendiğini, bunun yanında da bölgede arazi eğitiminin yol ve yapılaşma için de uygun olduğunu ifade etti.

Deniz Ticareti Haberleri

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, İMEAK DTO’nun Şubat Ayı Meclis Toplantısına Katıldı
Deniz Ticareti Dergisi’nin Ocak Sayısı Yayında
İMEAK Deniz Ticaret Odası, Cumhuriyet’in 100. Yılını “Cumhuriyet Balosu” İle Kutladı
İMEAK DTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Türkiye, Yeni Ro-Ro Hatlarıyla Deniz Ticaretindeki Payını Artıracak