1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sıcak çatışma başladı! Tanklar Afrin'e ilerliyor
Sıcak çatışma başladı! Tanklar Afrin'e ilerliyor

Sıcak çatışma başladı! Tanklar Afrin'e ilerliyor

Türk ordusu tarafından etrafı kuşatılan Afrin'e dün başlayan harekatın ikinci gününde kara birlikleri sınırı geçti. Sınırdaki bazı noktalarda Türk askeriyle YPG'li teröristler çatışıyor,

A+A-

Türk askeri 'Zeytin Dalı' harekatı kapsamında bugün sabah 11.05'te Suriye sınırını geçti, terör örgütü YPG'nin işgali altındaki Afrin'e kara harekatı başladı. Sınırda da hareketli dakikalar ve sevkıyat sürüyor.

Türk ordusu tarafından etrafı kuşatılan Afrin'e dün başlayan harekatın ikinci gününde kara birlikleri sınırı geçti. Sınırdaki bazı noktalarda Türk askeriyle YPG'li teröristler çatışıyor, silah ve top sesleri duyuluyor. Sıcak çatışmaya girilen yerlerden biri, Reyhanlı'nın kuzeyinde yer alan sınırdaki Hammam köyü.

Başbakan Yıldırım, harekatın çok seri şekilde yapılacağını ve sınırın içinde 30 kilometrelik bir güvenli hat oluşturulacağını söyledi. Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, Afrin çevresinde 8 ila 10 bin arasında YPG'li terörist olduğu tahmin ediliyor.

TSK, savaş uçaklarının 153 hedefi bombardımana tuttuğunu duyurdu. Diyarbakır'daki hava üssüne diğer şehirlerden F-16'lar sevk edildi, öğle saatlerinde bomba yüklü jetler yeniden havalandı.

Uluslararası haber ajansı AP, Hatay'ın Sugediği köyünden Afrin'e doğru yapılan sevkiyatın fotoğraflarını dünyaya servis etti. Sevkiyatta zırhlı araçların yanında pikaplar da yer alıyor.

13.10 : Anadolu Ajansı, sınırı geçen silahlı ÖSO güçlerinin fotoğraflarını servis etti. ÖSO kuvvetlerinin kolunda sarı bant takılı. Ayrıca Hatay'da sınıra getirilen çok sayıda tank da yine ajans tarafından fotoğraflandı.

13.05 : Afrin'e komşu olan Hatay'da evler ve işyerleri Türk bayraklarıyla süsleniyor. Bayrakların asılması için valilik çağrı yaptı. Hassa ilçesinde de anons yapıldı.

13.00 : Basın toplantısı düzenleyen MHP lideri Devlet Bahçeli, "Ya Afrin yıkılsın ya da teröristler yakılsın. ABD'nin operasyonel ortağının kökü  kazınmalıdır. Suriye Demokratik Güçleri çatısı altında kamufle edilen PYD/YPG'nin defteri dürülmelidir" dedi.

F-16'LAR HAVALANDI

12.55 : Diyarbakır'dan çok sayıda bomba yüklü F-16 havalandı, 8'inci Ana Jet Üssü'nde kırmızı alarm var.

12.50 : NATO bünyesinde Kahramanmaraş'ta konuşlu İtalya Hava Savunma Sistemi, Suriye'den gelebilecek olası hava saldırılarına karşı aktif halde hazır bekletiliyor. Sistemin, 360 derece radar sistemi sayesinde bin kilometre uzaklıktan yapılan füze saldırılarına karşı harekete geçme özelliği bulunuyor.

12.40 : Anadolu Ajansı, TSK'ya ait zırhlı araçlar, özel kuvvetler ve piyade güçlerinin Afrin'e doğru yaklaşık 5 kilometre ilerlediğnii bildiriyor. İhlas Haber Ajansı ise, sınırdaki birliklerin YPG'li teröristlerin kurduğu sınır karokallarını vurduğunu ve top seslerinin Kilis köylerinden duyulduğunu belirtiyor.

12.25 : Sınırdaki Hammam köyü yakınlarında Türk askeriyle YPG sıcak çatışmaya girdi. Köy, Reyhanlı'nın hemen kuzeyinde yer alıyor.

12.20 : Türk savaş uçakları Afrin'in kuzeyindeki Bülbül bölgesini bombardımana tutuyor. Türkiye sınırına hayli yakın noktadaki Bülbül çevresinde çekilen video kaydında, jetler açık şekilde görülüyor.

12. 05 : Anadolu Ajansı: Afrin bölgesine giren TSK kara kuvvetleri unsurları, ÖSO'yla ilerliyor.

BAŞBAKAN YILDIRIM: 30 KİLOMETREYE İNİLECEK

11.45 : Başbakan Yıldırım, Zeytin Dalı harekâtının dört safhada çok seri şekilde yapılacağını ve Türk askerinin 30 kilometrelik bir kuşakta güvenli alan oluşturacağını söyledi. Harekâtın Menbic'le devam edip etmeyeceği sorulan Başbakan, "ABD’nin bir sözü var, bu sözün yerine getirilmesini bekliyoruz" dedi.

11.40 : Afrin'deki YPG'lileri bombardımana tutan F-16'ların havalandığı Diyarbakır'a diğer şehirlerden takviye uçaklar gönderiliyor. Eskişehir, Balıkesir ve Merzifon'dan gelen çok sayıda uçak Diyarbakır'a konuşlandı.

11.35 : Afrin harekâtına karşı çıkan HDP, taraftarlarını sokağa çıkmaya çağırdı. Partinin birimlerine gönderilen bilgi notunda operasyon 'işgal' olarak nitelendi.

KARA HAREKÂTI BAŞLADI

11.05 : Medya mensuplarıyla bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, Türk askerinin saat 11.05 itibariyle sınırı geçtiğini açıkladı. Kara harekâtı Kilis'in Gülbaba Mevkii'nden Suriye'ye giren tanklar tarafından başlatılmış oldu.

11.00 : Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), operasyonda 153 hedefin ateş altına alındığını, teröristlere ait barınak, sığınak, mevziilerin vurulduğunu duyurdu.

10.55 : Sınırdan şiddetli patlama sesleri geliyor. Hatay semalarında sesleri duyulan Türk savaş uçakları, Afrin'deki terör hedeflerini vurdu. Bölgeden yükselen yoğun dumanlar sınır mahallelerinden görülüyor.

10.45 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Hatay'ın Sugediği köyünden Afrin'e doğru yapılan sevkiyatın fotoğraflarını dünyaya servis etti. Sevkiyatta zırhlı araçların yanında pikaplar da yer alıyor.

10.30 : Türkiye-Suriye sınırına askeri yığınak sürüyor. Sınıra konuşlandırılan tankların namluları Suriye'ye çevrilmiş durumda.

09.40 : Anadolu Ajansı, Türk ordusunun sınırdan YPG mevzilerine top atışı gerçekleştirdiğini ve sınır köylerinde top sesleri duyulduğunu aktarıyor.

KİLİSE ROKETLER DÜŞTÜ

09.20 : Afrin'in kuzeyinde yer alan Kilis'te gece altı roket düştü, cep telefonları çalışmadı. Kentte ayrıca elektrik kesintisi de yaşandı. İki ev ve bir iş yerine isabet eden roketler iki kişinin yaralanmasına yol açtı.

08.40 : Anadolu Ajansı, Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Afrin'e doğru ilerlediğini duyurdu.

08.00 : YPG'lilerin mühimmat deposu olarak kullandığı tünel, Türk jetleri tarafından yerle bir edildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın paylaştığı görüntülerde tünel tam isabetle vuruluyor.

07.25 : Türkiye'de tüm camilerde harekâta katılan askerler için dualar ediliyor, Fetih Suresi okunuyor.

Zeytin Dalı Harekâtı dünya basınının manşetlerinde!

Dünya Zeytin Dalı Harekâtı’nı izlerken, uluslararası basın kuruluşları da Afrin’e yapılan operasyona manşetlerinde yer veriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı, ikinci gününde de dünya basınının manşetlerini süslüyor.

Amerikan CNN kanalının internet sitesindeki haber, “Türk jetleri ABD’nin desteklediği Kürt milisleri bölgeden atmak için Suriye’deki kasabayı vuruyor” başlığını taşıyor. Haberde, bu askeri operasyonun ABD ile Türkiye arasındaki gerilimi artırmasının beklendiği ifade edildi.

BBC de internet sitesinde “Türk jetleri Kuzey Suriye’deki Kürtleri vuruyor” başlığıyla yayımladığı haberde, operasyonun Ankara ile Washington arasındaki gerilimi artırma ihtimalini vurguladı. İngiliz devlet kanalı, Türkiye’nin Suriye’de yeni bir cephe açtığını öne sürdü.

Rusya'nın İngilizce yayın yapan haber kanalı Russia Today ise internette “Türk Zırhlı Birlikleri Özgür Suriye Ordusu’nun Afrin harekâtını destekliyor” manşetini atarak, Türk ordusunu kendi başlattığı harekâta ‘destek veren bir aktör’ olarak gösterdi.

Suudi Arabistan'ın El Arabiya kanalı; Esad rejiminin, Halep il merkezindeki PYD/PKK’lıların Afrin’e yardım gönderebilmesi için kara yolunu kullandırtmasını manşete taşıdı. 

Alman Der Spiegel dergisi ise harekâtla ilgili haberi, PKK’nın sivillerin öldürüldüğü yönündeki iddiasını manşete çekerek haberleştirdi. Dünkü TSK açıklamasında, "PKK/PYD-YPG terör örgütünün başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı tespit edilmiştir" ifadesi kullanılarak, PKK’nın sivil ölümü iddiaları üzerinden propaganda yapacağı belirtilmişti. Türkiye, sivillere zarar gelmemesi için azami özen gösteriyor.

Hatay Valiliği'nden bayrak çağrısı

Hatay Valiliği, TSK'nın Afrin'e yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı nedeniyle vatandaşların ev ve işyerlerine bayrak asılmasını istedi.

Valiliğin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle dendi:

"Ülkemizin güvenliği ve milletimizin huzurunu tehdit eden PKK/PYD/KCK ve DEAŞ terör örgütlerini bertaraf etmek üzere 20 Ocak 2018 Cumartesi günü saat 17.00'de Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından Afrin'e yönelik olarak 'Zeytin Dalı Harekatı' başlatılmıştır. Harekatı yapan Türk Silahlı Kuvvetlerimize İlimizin maddi manevi desteğini bildirmek anlamında Hatay'ımız genelinde tüm resmi kurum, ev ve işyerlerimizde bayraklarımızın asılmasının önemli olduğu görülmüştür. Bu çalışmaya bütün Hataylı hemşerilerimizi davet ediyoruz."

Harekat sona erene kadar Fetih Suresi okunacak

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 90 bin camide yatsı ile sabah namazı öncesi ve sonrası Fetih Suresi okunmasına, Afrin'deki "Zeytin Dalı Harekatı" sona erene kadar devam edileceğini bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Afrin'deki "Zeytin Dalı Harekatı"nın zaferle sonuçlanması için 90 bin camide yatsı ile sabah namazı öncesi ve sonrasında Fetih Suresi okunmasına harekat sona erene kadar devam edileceğini bildirdi.

Erbaş, Zeytin Dalı Harekatı dolayısıyla tüm müftülükler ile Diyanet personeline bir mesaj gönderdi. Erbaş, mesajında Türk askerinin başarısı için tüm camilerde yatsı ve sabah namazı öncesi ve sonrası Fetih duası okunmasına Zeytin Dalı Harekatı sona erene kadar devam edileceğini kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlamasının ardından dün ülke genelindeki din görevlilerine bir mesaj göndererek tüm camilerde yatsı ve sabah namazlarında Fetih Suresi'nin okunması ve dualar edilmesi talimatını vermiş, kendisi de bu sabah Hacı Bayram Camisi'nde sabah namazı öncesinde Fetih Suresi'ni okumuştu.

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Suriye'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere başlatılan "Zeytin Dalı Harekatı"nın zaferle sonuçlanması için Sivas'ta sabah namazı sonrası Ulu Cami başta olmak üzere tüm camilerde Fetih Suresi okundu, dualar edildi. Hafik ilçesindeki camilerde de Fetih Suresi okundu, dualar edildi. Programa ilçede vatani görevini yapan askerler, polisler ve vatandaşlar da katıldı.

Afrin harekatı 4 safhada yapılacak

Başbakan Binali Yıldırım'ın, medya kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı toplantıda Afrin harekatının 4 safhada yapılacağını, 30 kilometre derinlikte güvenli bir alan oluşturulacağını açıkladı.Yıldırım, Afrin’de 8-10 bin civarında bir terörist varlığı olduğunu anlatan Başbakan, bölgenin yerleşik tüm terör örgütlerinden temizleneceğini, bu konuda kararlılığın tam olduğunu anlattı.

Başbakan Binali Yıldırım, harekatta kullanılan malzemelerin büyük oranda yerli ve milli silahlar olduğunu söyledi.

Başbakanlık Vahdettin Köşkü'nde medya temsilcileri ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı harekatına ilişkin bilgiler verdi. Yıldırım, harekatın gerekçesinin Türkiye'nin güvenliği olduğunu anlattı, Kilis'e düşen roketleri hatırlattı. Yıldırım, harekatın 4 safhada yapılacağını da belirtti. Harekat başlamadan önce diplomatik bütün görüşmeler yapıldığını aktaran Yıldırım, ABD’den an itibariyle muhalif bir tutum olmadığını, İran’ın harekata karşı çıkmadığını ancak bazı endişelerini belirttiğini söyledi. Yıldırım, Rusya ve İran üzerinde Suriye rejimine de bilgi verildiğini ekledi.

8-10 BİN CİVARINDA TERÖRİST VAR

Afrin’de 8-10 bin civarında bir terörist varlığı olduğunu anlatan Başbakan, bölgenin yerleşik tüm terör örgütlerinden temizleneceğini, bu konuda kararlılığın tam olduğunu anlattı. Harekatın Münbiç’le devam edip etmeyeceği konusunda yorum yapmayan Başbakan, “ABD’nin bir sözü var, bu sözün yerine getirilmesini bekliyoruz” dedi.

“SAAT 11.05’TE GÜLBABA MEVKİİNDEN GİRİŞ YAPILDI”

Afrin’de yerleşik tüm terör örgütlerinin temizleneceğini belirten Yıldırım, kara birliklerinin saat 11.05 itibariyle Gülbaba mevkiinden sınır ötesine giriş yaptığını duyurdu. Başbakan, 30 kilometre derinlikte güvenli bir alan oluşturulacağını da ifade etti. Yıldırım, Hareket Soçi ve Astana sürecini etkilemeyeceğini de belirtti. Başbakan Yıldırım, "Buraya kadar kolay gelinmedi. Çok çetin mücadeleler verdik" dedi.

Başbakan Yıldırım şöyle devam etti: "Harekat çok seri şekilde yapılacaktır. Medyayı kontrollü şekilde sınır ötesine götüreceğiz. Masum insanlara zeytin dalı uzatıyoruz. Afrin’deki teröristlere yapılacak her destek bu operasyonun hedefi olur."

 Özgür Suriye Ordusunun Fırat Kalkanı Harekatı'nda önemli görevler yaptığını hatırlatan Başbakan, "Şimdi de gönüllü olarak bu birliklerden gelenler de kendi ülkelerini korumada gayret gösteriyorlar" diye konuştu. Yıldırım, Özgür Suriye Ordusunun Türk askerinin kontrolünde harekata  iştirak ettiğini kaydetti.

YARALANAN ASKER YOK, YERLİ MALZEMELER KULLANILIYOR

Harekatta yaralanan Mehmetçik olmadığını belirten Başbakan Binali Yıldırım, kullanılan malzemelerin büyük oranda yerli ve milli silahlar olduğunu söyledi.

KİLİS'E 6 ROKET ATILDI

Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütü tarafından Kilis'e 6 roket atıldığını, 2 vatandaşın yaralandığını, can kaybı olmadığını dile getirdi. 

SINIR ÖTESİNDE KAMPLAR OLUŞTURULACAK

Harekat kapsamında göç dalgası da düşünülerek sınır ötesinde kamplar oluşturulacağını da dile getirdi.

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı  Nurettin Canikli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal,  Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay da katıldı.

Vira Haber

Bu haber toplam 5240 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.