1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Siyah giyerseniz saldırmazlar
Siyah giyerseniz saldırmazlar

Siyah giyerseniz saldırmazlar

Köpekbalıklarının cirit attığı sularda sağ kalmak artık mümkün olabilir.

A+A-

Köpekbalıklarının cirit attığı sularda sağ kalmak artık mümkün olabilir.

Araştırmacılar, köpekbalıklarının (boğa ve kaplan köpekbalıkları dahil olmak üzere) gözlerinin farklı renkleri ayırt edemediğini ve dünyayı siyah beyaz gördüğünü söylüyor.

Bu da dalgıçların denizin açık maviliğinde açık renkli yüzücü kıyafetleri tercih ederek suyla olan kontrastı azaltmalarını daha doğru bir tercih kılıyor.

Araştırma, Uluslararası Köpekbalığı Saldırısı Dosyası'nın (ISAF) köpekbalığı saldırılarının çoğunda sörfçülerin siyah yüzücü kıyafeti giydiklerini gösteren istatistikleriyle de destekleniyor.

Batı Avustralya ve Queensland Üniversitelerinden araştırmacı ekip, boğa köpekbalıkları, kaplan köpekbalıkları, resif köpekbalıkları ve Port Jackson köpekbalıklarının dahil olduğu 17 köpekbalığı türünün gözlerini inceledi.

Araştırma sonucunda köpekbalıklarının retinalarının sadece tek bir renk konisine yani ışık dedektörüne sahip olduğu ve sadece ışığı ve karanlığı tespit edebildiği ortaya çıktı.

Renkleri normal gören insanlarda üç tür koni bulunuyor.

Araştırmaya öncülük eden Profesör Nathan Hart, köpekbalığının görüşünün, siyah beyaz televizyon izlemeye benzetilebileceğini belirtiyor ve "Bu durumda parlaklık kontrastı cisimleri algılamada çok önemli rol oynuyor" diyor. Profesöre göre, yüzücü kıyafetlerinin daha az dikkat çekici biçimde tasarlanması saldırıların sayısını azaltabilir.

Milliyet

Bu haber toplam 723 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.