1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Süper tankerler ‘Kanal’ı bekliyor
Süper tankerler ‘Kanal’ı bekliyor

Süper tankerler ‘Kanal’ı bekliyor

Bloomberg ajansı, büyüklükleri nedeniyle İstanbul Boğazı’ndan geçmeleri mümkün olmayan süper tankerlerin, Kanal İstanbul projesi ile milyonlarca ton petrolü taşıyabileceğini, maliyet azaltmak isteyen uluslararası firmaların şimdiden projeyi heyecanla bekl

A+A-

Bloomberg ajansı, büyüklükleri nedeniyle İstanbul Boğazı’ndan geçmeleri mümkün olmayan süper tankerlerin, Kanal İstanbul projesi ile milyonlarca ton petrolü taşıyabileceğini, maliyet azaltmak isteyen uluslararası firmaların şimdiden projeyi heyecanla beklediğini duyurdu.

İstanbul’a ikinci boğaz olarak tanıtılan Kanal İstanbul projesinin açıklanmasının hemen ardından Montrö Anlaşması uyarınca boğazdan bedava geçme hakkına sahip olan ticari yük gemilerinin neden ücret ödeyerek bu kanaldan geçmeyi isteyeceği yönünde tartışmalar başlamıştı.

Amerikan Bloomberg ajansı bu soruyu dünyanın en önemli akaryakıt taşıyıcıları arasındaki Danimarka merkezli A.P. Moller-Maersk A/S ve Yunan Tsakos Energy Navigation Ltd.’e sordu.

Her iki taşımacılık firması da Very Large Crude Carrier (VLCC) olarak nitelendirilen ve 32 bin ile 550 bin ton arasında tonajı bulunan süpertankerleri Marmara-Karadeniz geçişi arasında kullanabilmeleri durumunda maliyetlerinin azalacağını ve projeye sıcak baktıklarını açıkladı.

Azeri milyarder Mansimov’un sahibi olduğu Palmali Holding’in yöneticisi Amit Ağaeli de, “Umarız bu proje hayata geçer çünkü maliyetlerimizi yüzde 20-25 hatta daha bile fazla düşürebilir” ifadesini kullandı.

Tsakos Energy Shipping şirketi yöneticisi George Saroglo da, “Yükümüzü küçük kargolara bölmektense iki büyük VLCC’ye yükleyebilirsek bizim için çok daha ekonomik olur. Eğer bu proje gerçek olursa biz de herkes gibi uyum sağlarız” dedi. Maersk Tankers başkanı Henrik Ramskov ise, “VLCC’lerin geçebileceği bir kanal yapmak birçok petrol ihracatçısını bu yolu kullanmaya teşvik eder” diye konuştu.

Vatan

Bu haber toplam 836 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.