1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Tehlike tahmin edilenden çok daha büyük
Tehlike tahmin edilenden çok daha büyük

Tehlike tahmin edilenden çok daha büyük

Alaska'da Tongass Milli Parkı içinde yer alan Hobart Koyu'ndaki LeConte buzuluyla ilgili çalışmalar tamamlandı. Tehlike tahmin edilenden çok daha büyük.

A+A-

Uzmanlar, Alaska'da Tongass Milli Parkı içinde yer alan Hobart Koyu'ndaki LeConte buzuluyla ilgili iki yıllık araştırmayı tamamladı. Yapılan araştırmalar sonucunda buzulun iki yıl içinde rekor bir erime sağlayacağını gösteriyor.

Alaska’daki bu buzulun en önemli özelliği, Grönland’daki buzullarla benzerlik göstermesi. Yapılan ölçümler, Grönland’daki buzulların da aynı şekilde eriyeceğini ve deniz seviyesinin hızla yükseleceğini gösteriyor.

Alaska Güneydoğu Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarda fiyordun her on beş saniyede bir fotoğrafı çekildi, ayrıca bir radar buzulun hızını ve yüksekliğini her üç dakikada bir ölçtü. Üniversiteden araştırmaları yürüten bölümün başındaki Christain Kienholz, konuyu şöyle özetledi:

”Grönland’daki buzullara ulaşmak zor, LeConte onların bir kopyası gibi. LeConte doğrusal olmayan bir buzul sistemi. Buzullar, suyun üstünde seyahat ederler ve eşikler olarak bilinen sığ noktalara ulaştığında dururlar.

Yani son durak sığlıklardır. Fakat bu noktada LeConte buzulu son noktasından suya düşüyor ve parçalanıyor, bu sefer son nokta bir adım geriye düşüyor ve bu böyle devam ediyor. Buzul da yavaş yavaş geri giderek yok oluyor. Grönland’da da ulaşamadığımız derinliklerde bunun olduğunu düşünüyoruz ve tehlike çok büyük.”

Vira Haber

 

Bu haber toplam 4387 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.