1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tek kalemde en büyük yatırım
Tek kalemde en büyük yatırım

Tek kalemde en büyük yatırım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İskenderun'da özel sektör tarafından sıfırdan kurulmuş en büyük yatırım olan 2 milyar dolarlık Atakaş-MMK Demir Çelik tesislerinin açılışını yaptı.

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İskenderun'da özel sektör tarafından sıfırdan kurulmuş en büyük yatırım olan 2 milyar dolarlık Atakaş-MMK Demir Çelik tesislerinin açılışını yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İskenderun'da, bugüne kadar özel sektör eliyle sıfırdan kurulmuş en büyük yatırım olan 2 milyar dolarlık Atakaş-MMK Demir Çelik Tesisleri'ni hizmete açtı. Başbakan Erdoğan, iş adamlarına önemli mesajlar verdi. Erdoğan, "Katma değeri yüksek alanlara da yönelmek durumundayız" dedi.

Sınıflandırmaya son
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu hatırlattıktan sonra "Bu doğrultuda inşallah geri kalmış bölgelerimizi çok daha güçlendirmenin gayreti içindeyiz. Bütün girişimcilerimizi bu teşviklerden yararlanmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan'ın, "Biz Türkiye'yi büyütme, Türkiye'yi güçlendirme, zenginleştirme yolunda yürürken dışarıdaki imkanlardan da azami ölçüde yararlanmayı ilke olarak belirledik. Sermayeyi renklerine, coğrafyasına göre sınıflandırmaya son verdik" dedi ve ekledi, "Paranın dini, imanı, milliyeti, coğrafyası olmaz. Para paradır. Para adeta civa gibidir."

Türkiye güvenli liman
Türkiye'nin paranın akacağı en istikrarlı güvenli ülkelerden biri haline geldiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bu ülke ve millete katkı sağlayacak her sermayedara kapımızı da gönlümüzü de açtık. Ülkemize gelen doğrudan yatırım miktarını geçen yıl 4.5 milyar dolara çıkardık. İhracatımız da 8 yılda 36 milyar dolardan 114 milyar dolara çıktı, üç kat arttı. Bu sayede dünyadaki en büyük 225 müteahhitlik firması arasında 2008'de 8 firma varken geçen yıl itibariyle 36 firmamızla 2'nci sıraya yükseldik" dedi. "Geleceğe dair koyduğumuz hedeflerin gerisinde bu potansiyele olan güvenimiz yatıyor. Türkiye'yi her alanda küresel güç haline getirecek dinamizmin tohumlarını attık, fidanlarını diktik. Bu fidanların serpilip her alanda teşebbüse dönüşmesini bekliyoruz" diyen Başbakan Erdoğan, bunu geliştirmek için demokrasiden hukuka, dış politikadan ekonomiye kadar her alanda düzenlemeler yaptıklarını belirtti. Erdoğan, "Bize ulaşan hiçbir eli boş çevirmiyoruz. Türkiye'yi bir bütün olarak kalkındırmak geliştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Cazip Teklifler
Girişimcilerden sadece belli bölgelere yoğunlaşmamalarını, yatırımlarını ülke geneline yaymalarını beklediklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Cazip tekliflerle bu adımları atıyoruz" dedi. Başbakan sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi dünya ekonomileri arasında 17. sıradayız. 8 yılda 9 basamak çıktık. Şimdi hedef ne? 2023'te ilk 10'un içerisinde Türkiye. Olur mu? Siz inandıktan sonra, biz inandıktan sonra ne olmaz be. Olur. Evvel Allah. Önümüzde 12 yıl var. 12 yılda asgari 7 basamak çıkacağız. İskenderun'un tüm imkanları seferber olacak. Demir çelik fabrikaları, limanlar açacağız. Sadece bugün açacağımız demir çelik fabrikaları 2 bin insan istihdam edecek. Limanlar aynı şekilde. Buralardan tüm dünyaya ihracat olacak. Türkiye'nin şu anda son ihraç rakamlarına baktığımız zaman otomotiv ihracatında 17 milyar doları aştık."

'Bunlar bir de milliyetçiyiz diyor'
Borçlar konusuna da değinen Başbakan Erdoğan, "O dönemlerde iktidarda kimler vardı? MHP, DSP, ANAP vardı. Gittiler IMF'ye borçlandılar. 30 milyar dolar borç aldı ve bize 23.5 milyar dolar borçla devretti. 23.5 milyar borcu biz 5.5 milyar dolara düşürdük. Onlar borçlandı, biz ödedik. Onların pisliklerini biz temizliyoruz. Ah benim İskenderunlu kardeşlerim. Merkez Bankası bizim milli bankamızdır. Bunlar "milliyetçiyiz" diyorlar. Milliyetçi misin? Döviz rezervi 27.5 milyar dolardı. Şimdi Merkez Bankası'nın döviz rezervi 82 milyar dolar oldu. Yolsuzlukların olduğu bir Türkiye'de bu olur mu?" dedi.

Kendi Markamızı Yaratmalıyız
Doğrudan yatırım miktarını ve ihracatı arttırdıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin katma değeri yüksek alanlara yönelmek zorunda olduğunun altını çizdi. Geçtiğimiz ay aralarında Koç Holding'in de bulunduğu bir çok firmayı yerli otomobil üretimi konusunda yatırıma çağıran Başbakan Erdoğan, "Araba üretmek yanında araba tasarlamalı, kendi markamızı oluşturmalı, bilgisayar üretmeli, kendi markamızı yaratmalı, beyaz eşyada da yeni teknolojileri yeni markalar oluşturma peşinde olmalıyız. Eğitime bilime araştırma geliştirme faaliyetlerine bunun için çok önem veriyoruz" dedi.

Sabah

Bu haber toplam 721 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.