1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye liman üssü oluyor
Türkiye liman üssü oluyor

Türkiye liman üssü oluyor

Ulaştırma Bakanlığı, bu yıl 'dev' limanların yanı sıra marina kapasitesini artırmak için yat limanlarının inşasına hız verdi. Buna göre, Türkiye'nin en büyük limanı olacak Çandarlı 24 Martta ihale edilecek. Mersin ve Kaş yat limanları ise nisanda hizmete

A+A-

Ulaştırma Bakanlığı, bu yıl 'dev' limanların yanı sıra marina kapasitesini artırmak için yat limanlarının inşasına hız verdi. Buna göre, Türkiye'nin en büyük limanı olacak Çandarlı 24 Martta ihale edilecek. Mersin ve Kaş yat limanları ise nisanda hizmete girecek.

Ulaştırma Bakanlığı bir yandan deniz ticaretinde önemli rol oynayacak 'dev' limanların yapımını gerçekleştirirken, bir yandan da yat sayısı 1 milyona yaklaşan Akdeniz'de marina kapasitesini artırmak için yeni yat limanlarının inşasına hız veriyor.

Akdeniz çanağında marina kapasitesinin yüzde 75'inin, Fransa, İspanya ve İtalya'nın elinde olması ancak bu ülkelerde yeni yatırım imkanlarının kısıtlı olması ve Batı Akdeniz'in kirlenmesi, Doğu Akdeniz ülkelerinden Türkiye'yi yat turizmi konusunda cazip hale getirdi. Akdeniz'de 500 bin olan yat bağlama kapasitesinin, kısa vadede yüzde 10'una, uzun vadede yüzde 20'sine erişmeyi hedefleyen Türkiye, bu kapsamda yat limanı projelerini bütçeden hiç bir harcama yapmadan Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçirmeye başladı.

Mersin Ve Kaş Gün Sayıyor
Bu kapsamda YİD modeliyle ihale edilen Mersin ve Kaş yat limanlarının inşasında son aşamaya gelindi. Bu marinalar gelecek ay hizmete sunulacak. Öte yandan Tekirdağ, Avşa Adası, Silivri, Yeni Foça, Şifne ve Seferihisar Ürkmez yat limanları için bu ay YİD modelli ihale ilanına çıkılacak. Tekirdağ ve Avşa Adası yat limanlarının altyapılarını tamamlayan Ulaştırma Bakanlığı, Silivri, Yeni Foça, Şifne ve Seferihisar Ürkmez yat limanlarının altyapılarını ihale kapsamında tutacak. İhalelerde, altyapısı hazır limanlar 25 yıla, hazır olmayanlar ise 40 yıla varan işletme süreleri ile yarıştırılacak.

Adapazarı Karasu'nun Altyapısı Hazır
Ulaştırma Bakanlığı, deniz ticaretinde önemli 'dev' liman projelerini hayata geçiriyor. Buna göre, 'Türkiye'nin batıya açılan kapısı' olarak nitelendirilen ve Türkiye'nin en büyük limanı olacak Çandarlı Limanı'nın ön fizibilite, ÇED ve imar planı hazırlıkları tamamlandı. Dalgakıran ve yol bağlantıları kamu kaynaklarıyla gerçekleştirilen Çandarlı Limanı'nın YİD modeliyle yapılacak ihalesi, 24 Martta gerçekleştirilecek. Ulaştırma Bakanlığı, Adapazarı Karasu Limanı-Demiryolu Bağlantı Hattı'nın altyapısını da tamamladı. Buna göre tesis için bu ay içerisinde YİD modeli ile ihale ilanına çıkılması planlanıyor.

Çandarlı ve Karasu limanlarının ihalelerinde de yat limanlarında olduğu gibi süre yarıştırılacak ve koşulları eşit firmalar arasında en kısa süreyi veren şirket ihaleyi kazanacak. ,

AA

Bu haber toplam 811 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.