1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ‘Transatlantik’ kayıp 20 milyar doları bulmaz
‘Transatlantik’ kayıp 20 milyar doları bulmaz

‘Transatlantik’ kayıp 20 milyar doları bulmaz

Çağlayan, ABD ile AB arasında yürütülen ‘Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın Türkiye ekonomisine vereceği hasarı azaltmanın en uygun yöntemi olarak ‘Benzer şekilde ikili ticaretin derinleştirilmesi’ yolunu seçtiklerini açıkladı.

A+A-

Çağlayan, bu gelişme nedeniyle Türkiye Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nda (GSYH) 20 milyar dolarlık azalma hesabını ise “abartılı ve yanıltıcı” bulduklarını vurguladı. CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Meclis’e verdiği önergede, ABD ile AB’nin anlaşmaya imza atması durumunda, başta tarım olmak üzere Türkiye’de birçok sektörün olumsuz etkileneceğini belirterek, “AB ile gümrük birliği yerine serbest ticaret anlaşması imzalanması ülkemiz adına olumsuzlukları bertaraf edebilir mi?” diye sordu. Çağlayan ise şu değerlendirmeyi yaptı:

MALİYET ABARTILI

“Transatlantik Ticaret Anlaşması müzakerelerinin ilk turu 8 Temmuz 2013 tarihi itibariyle Washington’da başlamıştır. ‘Ülkemiz yıllık 20 milyar dolar zarara uğrayacaktır’ ifadesi, rapordaki bilgilere dayanarak yayınlanmıştır. Bakanlığımca yapılan değerlendirme neticesinde, maliyetin abartılı ve yanıltıcı olduğu sonucuna varılmıştır. Ülkemiz, Gümrük Birliği’nin düzgün işleyebilmesini teminen AB’nin üçüncü ülkelerle akdettiği Serbest Ticaret Anlaşmalarına (STA) paralel STA’lar akdetme yoluna gitmektedir. Bu çerçevede ülkemiz AB’nin STA süreçlerini yakından takip etmekte ve AB ile STA’sı mevcut ya da AB’nin STA perspektifi bulunan üçüncü ülkelerle karşılıklı çıkar temelinde STA müzakereleri yürütmektedir.”

İLK HEDEF TAKVİM

Paralel bir sürecin en kısa zamanda Türkiye ile ABD arasında da başlatılması yönünde girişimlerinin sürdüğünü kaydeden Çağlayan, “Türkiye ve ABD arasında tesis edilecek Yüksek Düzeyli Komite, bir STA tesis edilmesi hedefi açısından son derece önemli bir adımdır. Komite kapsamında, ticareti serbestleştirme ve ekonomik bütünleşmeyi sağlama hedefi bağlamında en uygun yöntemin muhtemel bir STA olduğunu ortaya koymayı hedefle-mekteyiz” diye konuştu.

Hürriyet

Bu haber toplam 1148 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.