1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türk kaptan ‘Bize demir çubuklarla saldırdılar’
Türk kaptan ‘Bize demir çubuklarla saldırdılar’

Türk kaptan ‘Bize demir çubuklarla saldırdılar’

Kaçırılan Elhiblu 1 tankerinine kaptanı Turgut Mahno, AB sahil güvenlik uçağının yönlendirmesiyle mültecileri aldıklarını söylerken, 'Belirtilen noktaya gittik, sabaha kadar bekledik, kimse gelmedi. Telsiz çağrılarımıza da yanıt vermediler' dedi.

A+A-

İstanbul Tuzla’dan Libya’ya gitmek üzere 22 Mart’ta yola çıkan Elhiblu tankeri önceki akşam Libya açıklarında kurtardığı 108 mülteci arasında yer alan bir grup tarafından Avrupa’ya gitmek üzere kaçırılmıştı. Türk kaptan Turgut Mahno, yaşananları şöyle anlattı:

Libya’nın Trablus Limanı’na gitmek üzere yol aldığımız esnada Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı sahil güvenlik uçağından telsiz çağrısı aldık. Rotamızın üstünde zor durumda olan bir mülteci botu olduğunu ve buradaki mültecileri gemiye almamızı istediler ve gelip bizden alacaklarını söylediler. Biz de AB’nin sahil güvenlik uçağının yönlendirmesiyle bu kişileri gemiye aldık. Daha sonra uçağın belirttiği buluşma noktasına gittik. Sabaha kadar bekledik ancak hiç kimse gelip mültecileri gemimizden almadı. Mültecileri gemiye alana kadar üstümüzde devriye uçuşu yapan uçak, daha sonra gözden kayboldu. Telsizden yaptığımız tüm çağrılara da cevap vermediler.

Bunun üzerine Trablus Limanı’na gitmeye karar verdik. Önceki gün sabaha karşı limana yaklaştığımız sırada mülteciler Libya’ya döndüklerini anlayınca bize saldırdılar. Demir parçaları ile bizi etkisiz hale getirdiler. ‘Libya’ya dönmektense, ölmeyi tercih ederiz, eğer bizi İtalya ya da Malta’ya götürmezseniz sizi de öldürürüz’ diyerek tehdit ettiler. Demirlerle bize ve kaptan köşküne saldırdılar, hayati tehlikemiz oluştuğu için söylenileni yaptık ve rotayı yeniden İtalya’ya çevirdik. Gemiye aldığımızda çok zor durumdaydılar. Kumanyalarımızı özellikle kadın ve çocuklarla paylaştık.

Mülteciler ticari bir gemiyi yolundan alıkoymak, zarar vermek ve insan hayatını tehlikeye atmaktan suçlanıyorlar. Biz şu anda bize saldıran ve tehdit edenlerin kimler olduğunu teşhis ve tespit etmek amacıyla Malta’da bulunuyoruz. Bana ve gemi mürettebatına yönelik herhangi bir suçlama yok. En başından itibaren de tüm güvenlik güçleri ile işbirliği içinde olduk.

Malta’ya geldiğimizde Türk Büyükelçiliği benimle irtibata geçti. Benim ve tüm ekibin sağlık durumu iyi, ciddi bir yaralanmamız yok, ailelerimizle de görüştük. Şu anda bir sıkıntımız yok.

GEMİ SAHİBİNİ İÇERİDE SANIP KAÇIRDILAR

Tankerin Libyalı sahibi Salah El Hiblu, kardeşi Nadir’in de gemide olduğunu belirterek, “Mülteciler, El Hilbu soyadını görünce ‘Geminin sahibi de burada’ diyerek Avrupa’ya gitmek için arbede çıkarıp tankeri ele geçirmişler” dedi.

Vira Haber

Bu haber toplam 4893 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.