1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Türk Loydu'ndan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajı
Türk Loydu'ndan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajı

Türk Loydu'ndan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajı

Denizcilik sektörünün öncü kuruluşlarından olan Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu bu yıl 90.sı kutlanacak olan 1Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için mesaj yayımladı.

A+A-

Bu yıl 90. yılı  kutlanacak olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için hazırlıklar devam ederken, denizcilik sektörünün öncü kuruluşlarından Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu bir kutlama mesajı yayımladı. Tüm sektörün bayramını kutlayan Melikoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

''Kendi denizlerimizde kendi ellerimizle bir zamanlar kaybetmiş olduğumuz haklarımızı uzun ve zorlu mücadelerden sonra 20 Nisan 1926 Tarihinde kabul edilmiş olan kabotaj Kanunu ile , 1 Temmuz 1926’da tekrar kazandık. Bu Kanun ile  “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmü getirildi ve bu sayede Osmanlı Devleti zamanında yabancılara kaptırılmış olan bu önemli hak geri kazanıldı. Eskiden yabancıların elinde olan bu faaliyetlerin bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarınca yapılabilmesi sağlandı.

Kabotaj Yasası ile amaçlanan Türk denizciliğinin gelişmesidir. Daha önceden kapitülasyonlarla yabancılara verilen haklar böylelikle denizde kendi vatandaşlarımız adına geri alınmaktadır. 8000 kilometreyi aşkın sahil şeridimiz ve üç yanının denizlerle çevrili olması açısından ülkemiz, en ucuz ve en çevre dostu taşımacılık türü olan deniz taşımacılığını geliştirmek için her türlü avantaja sahiptir. 

Bu günkü gençler kabotaj haklarının ne kadar önemli olduğunu kavramakta belki zorlanabilirler. Güncel benzetmelerle ifade edersek kullandığınız akıllı telefonun tam olarak hiçbir zaman size ait olamamasıdır kabotaj hakkınızın olmaması. Bir gün bir akıllı telefon edinebilseniz bile kullanmak için birilerinden izin almanızın gerekmesidir. Kullanım ücretinin başka ülkelerce, yabancılarca belirlenmesi ve tahsil edilmesidir kabotajınızın olmaması. Kendi evinizde kiracı durumuna gelirsiniz kabotaj haklarınıza sahip çıkamazsanız.

Kabotaj Kanunu ile kazandığımız bu önemli avantaj, her fırsatta, her şekilde denizcilik sektörümüzün tüm  alanlarında kullanılmalıdır. Şüphesiz hem yük hem yolcu taşımacılığında denizyollarını kullanmada şu andakinden çok daha iyi, çok daha verimli hareket edebiliriz.

“Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutladığımız bu önemli günde doğru denizcilik stratejileriyle, iyi planlanmış kısa ve uzun vadeli ama ayağı yere basan denizcilik politikalarıyla kabotaj taşımacılığını canlandırmanın yollarını hep birlikte aramalıyız.

Bir dalgadan bir damla çıkarmak kolaydır, biz bir damladan bir deniz çıkarmalıyız. Yüreği denizden geçen tüm vatandaşlarımızın Kabotaj Bayramını gönülden kutlarım.''

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2223 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.