1. HABERLER

  2. SERBEST KÜRSÜ

  3. Türkiye Antarktika’da üs kurmak için ortak arıyor
Türkiye Antarktika’da üs kurmak için ortak arıyor

Türkiye Antarktika’da üs kurmak için ortak arıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Bir ülkeyle beraber yaparsak, maliyeti düşürürüz. Görüşmeler yapıyoruz. Şili olabilir çok yakın, orada üssü var. İngiltere de olabilir" dedi.

A+A-

Türkiye'nin Antarktika’da kuracağı bilim üssü için çalışmalar devam ediyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Bir ülkeyle beraber yaparsak, maliyeti düşürürüz. Görüşmeler yapıyoruz. Şili olabilir çok yakın, orada üssü var. İngiltere de olabilir" dedi.

2016 yılının Nisan ayında Antarktika'ya giden 13 Türk bilim insanı Ukrayna’ya ait Vernadsky Üssü ve civarındaki 50 millik alanda Türk bayrağını dalgalandırarak araştırmalarda bulunmuştu.

Üsle ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Geçen yasama yılında Antarktika Andlaşması Çevre Koruma Protokolü’ne katılmamızın uygun bulunduğuna dair kanun tasarısını Meclis’ten geçirdiklerini belirtti.  Yenişafak'ın haberine göre Özlü, Türkiye’nin bu protokolü onaylayarak, orada bilimsel faaliyet dışında başkaca bir faaliyette bulunmamayı ve çevreyi kirletmeyeceğini taahhüt ettiğine işaret etti. Zorunlu şartlar çerçevesinde Antarktika’ya en az üç sefer yapılmasının da bulunduğunu kaydeden Özlü, ilk seferin geçen yıl yapıldığını, ikincisinin bu yıl, son seferin de gelecek yıl gerçekleştirileceğini söyledi.

İNGİLTERE VE ŞİLİ İLE GÖRÜŞÜLÜYOR

Özlü, bu doğrultuda partner aradıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Gerçekleştirilecek seferin süresi, orada ne kadar süreyle kalınacağı önemli. Geçen sene 1 ay kaldık. Ulaşım da önemli bir kalem. Uçakla Şili’ye kadar gidiliyor, oradan gemiyle geçiliyor. Kullanılan geminin özellikleri de maliyeti etkiliyor. Bir de partner arıyoruz. Bir ülkeyle beraber yaparsak, maliyeti düşürürüz. Görüşmeler yapıyoruz. Şili olabilir çok yakın, orada üssü var. İngiltere de olabilir.”

Vira Haber

Bu haber toplam 4665 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.