1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye, petrol ihraç etmeye hazırlanıyor!
Türkiye, petrol ihraç etmeye hazırlanıyor!

Türkiye, petrol ihraç etmeye hazırlanıyor!

Türkiye'de üretilen ağır ham petrol yurtdışına satılacak. Enerji Bakanlığı ve EPDK kaynaklarından alınan bilgiye göre Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi (TPAO) ürettiği petrolü TÜPRAŞ'a satıyor.

A+A-

Türkiye'de üretilen petrol, kalitesinin düşük olması ve rafinaj zorluğu (ağır petrol olması) sebebiyle daha çok asfalt amaçlı kullanılıyor. Belediyelerin yaz aylarında asfaltlama çalışmalarına ağırlık vermesi TPAO ve TÜPRAŞ'ın işini kolaylaştırıyor. Ancak, kış mevsimlerinde asfalt ihtiyacının azalması iki şirketi de zora sokuyor. TPAO, kış aylarında sorun yaşamamak için ürettiği petrolü TÜPRAŞ'ın Kırıkkale tesislerinde depolamak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'na başvurdu. Ancak Kurul, depolama işlemleri için lisans alınması gerektiğine karar vererek, başvuruya olumsuz cevap verdi. Bunun üzerine şirket, yeni çözüm arayışlarına başladı.

Türkiye, kışın üretip de satamadığı petrolü yurtdışına ihraç etmek için çalışma başlattı. Buna göre kamu şirketi TPAO, iç tüketim fazlası petrolü yurtdışına gönderecek. Çalışmalar sonuçlandırılırsa ağır petrol uluslararası piyasalarda satışa sunulacak. TPAO halen günlük 40 bin 448 varili yurtiçi, 31 bin 722 varili yurtdışı olmak üzere toplam 72 bin 172 varil ham petrol üretimi gerçekleştiriyor.

ZAMAN

Bu haber toplam 955 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.