1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Ünlü denizci Sadun Boro, Gökova'da anıldı!
Ünlü denizci Sadun Boro, Gökova'da anıldı!

Ünlü denizci Sadun Boro, Gökova'da anıldı!

Marmaris'te 2 yıl önce yaşamını yitiren dünyaca ünlü denizci Sadun Boro anısına, Gökova'daki ünlü Deniz Kızı Heykeli önünde teknelerle tören düzenlendi.

A+A-

Boro anısına, Bodrum'un Kissebükü Koyu'na 'Gökova Sadun Boro'yu kucaklıyor' heykelinin dikilmesinin ardından Gökova'daki ünlü Deniz Kızı Heykeli önünde teknelerle tören düzenlendi. Anma etkinliğine Bodrum ve Marmaris'ten katılan onlarca denizci, heykeli 'denizci usulü' selamladı.

Mesanesindeki kanser nedeniyle önce Marmaris'teki Özel Ahu Hastanesi, ardından İstanbul'daki Amerikan Hastanesi'nde tedavi gören ve "Beni Gökova'ya tekneme götürün orada ölmek istiyorum" şeklindeki talebi üzerine özel bir helikopterle Muğla'ya getirilen ünlü Türk denizci Sadun Boro, 3 Haziran'da aniden fenalaştı.

Marmaris Özel Ahu Hastanesi'ne kaldırılan Boro, 5 Haziran'da yaşamını yitirdi. Boro'nun vefatından sonra anısına çeşitli toplu ve kişisel anma törenleri düzenlendi. Boro'nun anısına, Bodrum'un Kissebükü Koyu'na 'Gökova Sadun Boro'yu kucaklıyor' heykeli törenle dikildi. Pazar günü, Gökova Körfezi Okluk Koyu'nda yıllar önce Sadun Boro tarafından heykeltıraş Tankut Öktem'e yaptırılan 'Deniz Kızı' heykeli önünde onlarca tekne içindeki deniz sevdalıları tarafından anma töreni düzenlendi.

gokova-sadun-boroyu-kucakliyor.jpg

Sahil Güvenlik Botundan Selam

Anma töreni öncesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı ile görüşen Sadun Boro'nun Kızı Kısmet Deniz Boro, Okluk Koyu'nda yapımı devam eden Devlet Konukevi nedeniyle giriş, çıkışın yasak olan bölge konusunda denizcilerden hassas davranmalarını, devlet konukevi inşaatının bulunduğu tarafa geçilmemesi, fotoğraf ve görüntü alınmaması konusunda ricada bulundu. Tören boyunca deniz ve karada geniş güvenlik önlemleri alındı. Karadan yürüyüş yolları kapatılarak kimsenin geçişine izin verilmedi. Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi ile ambulans botunun hazır bulunduğu törene Sadun Boro tutkunları ve denizciler katıldı. Selamlamaya katılan teknelerden birisinden Deniz Kızı Heykeli'ne çelenk takıldı. Sonra sırasıyla tekneler ile kanolar heykelin önünden geçti. Bölgede görev yapan Sahil Güvenlik botundan yükselen 'Dikkat sancak taraftan büyük denizci Sadun Boro selamlanacaktır' komutuyla tekneler hep birlikte korna çaldı. Tekneler bir süre daha heykel etrafında tur attıktan sonra tören de sona erdi.

sadun-bora.jpg

Sadun Boro kimdir?

Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi Sadun Boro, 1928'de İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nde okudu. 1948'de İngiltere'de Manchester Üniversitesi Tekstil Mühendisliğini bitirdi. İngiltere'de 1952'de, bir İngiliz ile Ling adlı 11 metrelik yelkenliyle İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar ilk açık deniz Atlantik aşırı yolculuğunu 6 ayda gerçekleştirdi. Bu anıları Cumhuriyet gazetesinde dizi yapılırken 2004'te 'Bir Hayalin Peşinde' adlı kitaba dönüştü. 1963'te Salacak'ta Athar Beşpınar'ın atölyesinde yapılan 10,5 metre boyunda Kısmet isimli teknesi ile 1965'te de Alman asıllı eşi Oda Boro ile beraber dünya turuna çıktı. Üç yıl süren seyahatin anıları Hürriyet Gazetesi'nde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra 'Pupa Yelken' adlı kitapta toplandı. Boro ailesi 1977-1979 arasında, o zaman 8 yaşında olan kızları Deniz'le beraber Karayip Adaları'nı, Amerika'nın doğu sahillerini gezdi. 1980'den sonra Bodrum ve Gökova Körfezi'nde yaşadı. Bir Gökova sevdalısı olan Sadun Boro, Okluk Koyu'nun ortasına Denizkızı Heykeli yaptırdı. 2004'te 'Bir Hayalin Peşinde' adlı kitabı yayınlandı. 'Vira Demir' adlı son kitabı da denizciler için rehber niteliği taşıyor. Sadun Boro 46 yıl boyunca bindiği ve yaklaşık 150 bin deniz mil yapan 'Kısmet' adlı teknesini İstanbul'daki Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladı. Peşinden yeni satın aldığı 'Sonbahar' isimli katamaran teknesine Okluk Koyu'nda yaşamını sürdürdü. 5 Haziran 2015'te hayatını kaybetti.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3823 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.