1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Vizeyle kolaylığı turlara ilgiyi arttırdı
Vizeyle kolaylığı turlara ilgiyi arttırdı

Vizeyle kolaylığı turlara ilgiyi arttırdı

Yunanistan'ın bazı Türk şirketlerine, kruvaziyer turları için vize kolaylığı getirmesi Ege Denizi'ndeki turizm hareketliliğini önemli ölçüde artırdı.

A+A-


Vizesiz Yunanistan ve ada turlarına katılan Türk turist sayısının bu yıl 20 bini, toplam kruvaziyer yolcusu sayısının ise 30 bini bulması bekleniyor.

İzmir Limanı çıkışlı olarak Yunanistan ve adalara vizesiz turlar düzenleyen Cruise Holidays firması Gemi Müdürü Onur Abacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kiraladıkları Portekiz bayraklı kruvaziyer gemisi Ocean Majesty ile 24 Haziran'dan bu yana yaklaşık 9 bin Türk turistin tatillerini Yunanistan'da geçirdiğini ifade etti.

İki ülke arasındaki turizm hareketliliğinin vize sorunu nedeniyle kısıtlandığını, bu sorunu aşabilmek amacıyla firma olarak bir süredir Yunanistan makamlarıyla görüştüklerini ifade eden Abacı, uluslararası denizcilik kuralları arasında yer alan 72 saatlik süreye kadar vize muafiyeti olanağından yararlanmaya başladıklarını kaydetti.

Abacı, bu sistemle seyahat acentelerine sadece pasaportla başvuru yapıldığını, pasaportlar üzerinde yapılan incelemenin ardından tur operatörü sorumluluğunda vizesiz seyahate çıkmanın mümkün hale geldiğini ifade etti.

Vizesiz tur imkanının sağlanması sonrası ilk kez sadece Türk turistler için hizmet verecek kruvaziyer gemisi olan Ocean Majesty gemisiyle seferlere başladıklarını kaydeden Abacı, Atina, Selanik, Rodos, Mikonos ve Santorini adalarını kapsayan turlara ilk seferin başladığı 24 Haziran'dan bu yana 9 bine yakın turistin katıldığını bildirdi.

2009 yılında Türkiye'den Yunanistan ve adalara deniz yoluyla giden toplam yolcu sayısının 10 bin seviyesinde olduğunu, bu yıl 3 ayda tek bir gemiyle bu rakama yaklaştıklarını dile getiren Abacı, yıl sonuna kadar 13 bine ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Türk turistlerin beklenenin üzerinde ilgi göstermesi nedeniyle gelecek sezon için ikinci bir gemi kiralamak üzere çalışma yürüttüklerini dile getiren Abacı, şunları söyledi:

''Kruvaziyer gemilerde tatil yapmak isteyen Türk turist sayısında geçen yıllara göre önemli bir artış oldu. Ancak genelde İtalya ve İspanya çıkışlı olarak yapılan gemilerde Türk yolcular için yeteri kadar oda rezerve edemiyorduk. Bu yıl vize kolaylığının da sağlanmasıyla hem tatilini gemide geçirmek isteyen hem de Yunanistan'ı görmek isteyenlere yanıt verebilmiş olduk. Bu yıl promosyonlu fiyatlarla çalışmamız nedeniyle de ilgi yüksek oldu. 600 yolcu kapasiteli gemimiz hazirandan bu yana yaptığı turları tam kapasite olarak tamamladı.''

''Ateşleyici etki yaptı''
Hey Travel Kruvaziyer Departman Müdürü Ahmet Yazıcı ise vize kolaylığının Türkiye'de kruvaziyer turizmin hızla gelişimi için ateşleyici bir etki yaptığını söyledi. Geçen yıl 17 bin olan toplam kruvaziyer yolcu sayısının bu yıl Yunanistan turlarına olan ilgi ile birlikte ilk kez 30 bine çıkacağını ifade eden Yazıcı, şu bilgileri verdi:

''Türkiye'den Yunanistan ve Ege'deki adalara bu yıl 3 gemi ile sezon toplamında 26 bin yolcu potansiyeli bulunuyor. Bu kapasitenin 20 bin kişilik bölümünün kullanılacağı hesaplanıyor. Diğer destinasyonlara giden Türk yolcular da ilave edildiğinde bu yıl rahatlıkla 30 bin rakamına ulaşılabilecek. Bu seviye henüz emekleme çağında olan Türk kruvaziyer sektörü için çok önemli bir aşamayı gösteriyor.

Türk insanı gemide tatile yeni alışıyor. Yunan adası turları da bunun ilk adımı. Bu turlara katılan misafirlerin büyük çoğunluğu daha sonra başka turlara katılmak için başvuru yapıyor. İstanbul'da bir ana kruvaziyer limanı yapılması ve Karadeniz destinasyonun da devreye girmesi halinde Türkiye, bu sektörün Avrupa'da parlayan yıldızı olabilir.''

Bu haber toplam 757 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.