1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Yağ tankeri sorununu EBSO çözdü
Yağ tankeri sorununu EBSO çözdü

Yağ tankeri sorununu EBSO çözdü

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Limana gelen yağ yüklü gemilerin yükleme ve boşaltma işlemini yapan firmanın ‘acil bırakma kaplin sistemi’ni alması için çalışma başlatıldı.

A+A-

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Limana gelen yağ yüklü gemilerin yükleme ve boşaltma işlemini yapan firmanın ‘acil bırakma kaplin sistemi’ni alması için çalışma başlatıldı. 4 adet kaplin sisteminin 2’si bugün, 2’si gelecek hafta İzmir’de olacak. Sorun büyümeden uzlaşma ile çözüldü” dedi.

İzmir Alsancak Limanı’nda güvenlik şartlarını yerine getirmeyen yağ tankerlerinin yükleme ve boşaltma izni verilmemesi nedeniyle yaşanan sıkıntı Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) ev sahipliğinde çözüme kavuştu. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın Başkanlık odasında önceki gün gerçekleştirilen toplantıda yaşanan sorun tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Sektör temsilcileri yaşadıkları sıkıntıyı anlatarak çözüm bulunmasını isterken yetkililerle yapılan görüşmelerde orta yol bulundu.

Yeni kurulması istenen sistem ile tankerin deprem, kaza gibi olası olumsuz durumlarda aniden kıyıdan uzaklaşması halinde yağ yükleme ve boşaltmasında kullanılan pompalar otomatikman işlemi durduruyor. Olası çevre felaketlerinin önüne geçilmiş oluyor.

Yeni sistem kuruluyor
Konunun tüm taraflarını bir masa etrafında toplayarak çözüm aradıklarını ifade eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Limana gelen yağ yüklü gemilerin yükleme ve boşaltma işlemini yapan firmanın ‘acil bırakma kaplin sistemi’ni alması için çalışma başlatıldı. 4 adet kaplin sisteminin 2’si bugün, 2’si gelecek hafta İzmir’de olacak. Sorun büyümeden uzlaşma ile çözüldü” dedi.

İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın, Avrupa limanlarının tamamında olan sistemin İzmir Limanı’nda da kurulma kararı alındığını açıkladı. Yalçın, acil eylem planında Avrupa Limanlarındaki gibi yükleme ve boşaltma işlemlerinde kaplin sisteminin kurulması gerektiğine işaret ederek, bu eksiklik giderilinceye kadar Denizcilik Müsteşarlığı’nın yükleme ve boşaltmaya izin verilmeyecek şeklinde bir talimatı bulunduğunu hatırlattı. Yalçın, “Müsteşarlık İzmir Limanı’nın Avrupa limanları gibi olması için çalışma başlattı. Bu kapsamda EBSO devreye girerek sorunun çözümü için tarafları topladı. Bizde bu toplantıda yer aldık. İthalatçı firmalar adına yükleme boşaltma yapacak firma eksikliğini giderecek.

Böylece istenen standartlara uygun bir çalışma ortamı yaratılacak” diye konuştu.

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Öztürk ise, yükleme ve boşaltma konusunda bir çevre sorununa karşı bir önlem alındığını ifade etti. Öztürk, “Yükleme ve boşaltma sırasında yaşanacak herhangi bir olumsuzluk, deprem gibi, hortumların sızıntı yapması gibi bir durumda bu sistem yükleme ve boşaltmayı önlüyor. Bu sayede denizin kirlenmesi ve çevrede yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçiliyor. EBSO’daki zirve aracılığıyla konunu tarafları sorunu büyümeden gidermiş oldu” şeklinde konuştu.

Neler yaşanmıştı?
Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Liman Başkanlığı, yeni güvenlik ekipmanları bulunmayan bitkisel ve hayvansal yağ taşıyan tankerlere İzmir Limanı’na yanaşma izni vermemişti. Bu nedenle sıkıntıya giren yağ üreticileri, sorunun çözümü için girişimler başlatmıştı. Yağ firmaları, uygulamanın Şubat ayı başına ertelenmesini istemişti. İzmir Liman Başkanlığı, 30 Aralık 2010 tarihinde İzmir Limanı’nda bitkisel ve hayvansal yağların elleçlenmesi için gelen tankerlere ’acil bırakma kaplin sistemi’ni temin edip montajı tamamlanıncaya kadar yanaşma izni verilmeyeceğini belirtmişti.

Gazeteyenigün

Bu haber toplam 1059 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.