1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. 1500 kruvaziyer gelecek
1500 kruvaziyer gelecek

1500 kruvaziyer gelecek

Türkiye’nin ilk kruvaziyer gemi acentası olan Tura Turizm’in Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Öner, Türkiye’ye 2010 yılında 1200 kruvaziyer gemi geldiğini belirterek, bu yılki beklentinin yüzde 30 artışla 1500’ü aşkın gemi olduğunu söyledi.

A+A-

Türkiye’nin ilk kruvaziyer gemi acentası olan Tura Turizm’in Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Öner, Türkiye’ye 2010 yılında 1200 kruvaziyer gemi geldiğini belirterek, bu yılki beklentinin yüzde 30 artışla 1500’ü aşkın gemi olduğunu söyledi.

Kruvaziyer gemi acentalığı alanında uluslararası otorite kabul edilen ve pek çok yabancı grubun da danışmanlığını yapan Öner, Türkiye’nin 2010’da 1200 gemi ile 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladığını belirtti.

“Amerikalılar yılda 3 kez Kuşadası’na geliyor”
Öner, Türkiye’deki kruvaziyer turizminde yabancıların ağırlıklı olarak Kuşadası’nı tercih ettiğini belirterek “Amerikalılara Kuşadası’na uğramalarını tavsiye ettim, şimdi yılda 3 kez Kuşadası’na geliyorlar” dedi.

İstanbul Limanı’nın ise bölgenin merkezi olabilecek potansiyelde olduğunu vurgulayan Öner şunları söyledi: “İstanbul’un gelişimi için havalimanında yakalanan potansiyelin kruvaziyerde de yakalanması gerekir. İstanbul Atatürk Havalimanı artık merkez oldu, İstanbul Limanı da aynı şekilde olabilir. Örneğin, Karadeniz Bölgesi’nde gezecek gemi Roma Limanı’ndan kalkarsa program 12 gün sürer en az. İnsanlar genelde 7-9 günlük tur yapıyor. İstanbul’dan kalkan Karadeniz, Akdeniz turu yapabilir. Doğu Akdeniz turu da hızlı gemilerle yapılabilir. Buradaki liman da ev limanı olmalı. İstanbul’un turizmi değişir. Her hafta 5 bin kişinin gelip gitmesi İstanbul’da büyük hareketlilik yaratır”
SeaTrade’in 2011’de Avrupa ve Amerikalı şirketler İstanbul’a geliyor
Tura Turizm ile alanında pek çok ilke imza atan turizm sektörünün duayenlerinden Erkut Öner, dünyanın en önemli kruvaziyer etkinliği SeaTrade’in 2011’in İstanbul’da yapılmasının da mimarı. Amerika ve Avrupa’dan kruvaziyer şirketinin yöneticileri Aralık 2011’de İstanbul’da buluşacağı zirvenin Türkiye’deki kruvaziyer turizmine ivme kazandırması bekleniyor.

Lüks segmentte görülen kruvaziyer turizminin Türkiye’de ve bölgede hızla gelişeceğine inanan Erkunt Öner, 13.6 milyon kişinin seyahat ettiği sektörün yüzde 90’ına Amerikalıların hakim olduğunu vurguladı. Lüks gemilerle yapılan kruvaziyer turizminin yıllık 30 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını belirten Öner, Türkiye’nin de limanlarını yenilemesiyle bu pastadan önemli pay sahibi olacak potansiyeli barındırdığını belirtti.

Bu potansiyele karşın halen Türkiye’nin çok gerilerde olduğunu belirten Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Öner, Türkiye’nin halen tek bir kruvaziyer gemiye sahip olmamasının ise bunca kıyısı olan bir ülkede üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Tura Turizm 2010’da 230 gemi ile 300 binin üzerinde yolcuya hizmet verdiğini söyleyen Öner, Karadeniz’e, Ege’ye ve Akdeniz’e hakim bir ülke olarak Türkiye’nin bu fırsatı bugüne dek kullanamadığını, SeaTrade 2011 buluşmasının ise kaybedilmiş bu zamanı dikkate alarak önemli bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. .

“İstanbullunun denizle buluştuğu alan” kimliğiyle Zeytinburnu’daki projeyi önemli bulduğunu söyleyen Öner, danışmanlık yaptığı bu alandaki çalışmaların 2013 yılında Türkiye’nin ilk gemi alımı ile önemli bir ilk adım olarak hız kazanmasını beklediğini kaydetti. Öner, çokça tartışılan Galataport projesinin ise kentin merkezinde olması nedeniyle, binlerce kişinin lojistik ihtiyacını karşılayamayacağını belirtti.


“Türkler en çok Yunan Adaları’na gidiyor”
Gemi turlarının yakın zamana kadar 40 – 45 yaş üstü kesimin tercih ettiğini ancak bu yaş diliminin hızla aşağıda inmekte olduğunu söyleyen Öner, gemi seyahatini bir kez tadan kişinin bir virüs gibi bu keyiften vazgeçemediğini kaydetti. Türklerin ise en çok Yunan Adaları’nı tercih ettiğini hatırlatan Öner, “ Türkler en çok Yunan Adaları’na gidiyor. İstanbul, İzmir veya Antalya çıkışlı programlara katılıyorlar. Tura Turizm olarak Antalya’dan Mersin, Tartus (Suriye), Beyrut, Port Said, İskenderiye, Güney Kıbrıs ve Antalya’ya tur başlatıyoruz.” dedi.

SeaTrade 2011 hakkında
Kruvaziyer turizmi alanında otorite olan SeaTrade, 2’şer yıl arayla dönüşümlü olarak Amerika ile Kuzey ve Güney Avrupa’da toplanıyor. SeaTrade Ödülü alan ilk Türk şirketi Tura Turizm’in girişimiyle ilk kez Türkiye’de toplanacak olan SeaTrade, sektörün önde gelenlerini ağırlayarak uluslararası fırsatlar ile Türkiye’nin potansiyelini değerlendirecek.

Bizimgazete

Bu haber toplam 1061 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.