1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yargı engel olmasaydı...
Yargı engel olmasaydı...

Yargı engel olmasaydı...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım; "Yargı engeli olmasaydı iki kat daha fazla iş yapmış olurduk." dedi.

A+A-

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son 7 yılda ulaşım sektörüne 75 milyar Türk Lirası yatırım yaptıklarını söyledi. Yatırım yaparken zaman zaman yargı engeline takıldıklarını anlatan Yıldırım, "Yargı engeli olmasaydı iki kat daha fazla iş yapmış olurduk." dedi.
Yıldırım, Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında 500 milyar dolarlık ihracatın yanı sıra kendi uçağını ve uzay aracını yapmak bulunduğunu kaydetti. Binali Yıldırım, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ağustos ayı meclis toplantısına katıldı.
Bakan Yıldırım, ’Ulaşan ve Erişen Türkiye’ başlıklı sunumla bakanlığın son 7 yıllık ulaştırma, haberleşme faaliyetlerini anlattı. Bu sürede karayolu, havayolu, demiryolları ve denizcilik yatırımları toplamının 75 milyar TL olduğunu belirten Yıldırım, 2023 hedefleri arasında 72 milyon nüfusa interneti kullandırmak olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin etrafında 4 milyarlık nüfus, 34 trilyon dolarlık bir pazar bulunduğunu belirten Yıldırım, 2023 hedefleri çerçevesinde karayolu, demiryolu, havayolu ve denizcilik sektörlerine yatırım yaptıklarını ifade etti. Bölünmüş yolların, Türkiye’nin geç kalan projesi olduğunu belirten Ulaştırma Bakanı, "Keşke yıllar önce yapılış olsaydı." diye ifade etti.

Yıldırım, 2012’de 22 bin 500 kilometre bölünmüş yollarla Türkiye’nin her tarafını atar damarlarla donatacaklarını kaydetti. Yıldırım, bölünmüş yollar sayesinde kaza sayısının da azaldığına dikkat çekerek, "2003 yılında kilometre başına kaza AB ülkelerinde 3 iken, Türkiye’de 6’ydı. Bölünmüş yollar sayesinde 4’e indi." diye konuştu.

İzmir Limanı İçin Yeniden İhaleye Çıkılacak
Yıldırım, İzmir için de müjdeli haberler verdi. İzmir Limanı için yeniden ihaleye çıkacaklarını belirten Yıldırım, Çandarlı’da liman çalışmalarının tamamlanmak üçere olduğunu vurguladı. Yıldırım, "Burada yatırımın bir bölümünü kendimiz yapacağız. Bunlar mendirek gibi ticari olmayan yatırımlar. Geri kalan kısımları da yap-işlet- devret modeliyle vereceğiz. Menderek için yıl sonu olmasa da yılbaşında temeli atıyoruz." şeklinde konuştu.
Aliağa Menderes hattının tamamının 29 Ekim’de hizmete gireceğine dikkat çeken Yıldırım, hattın Menderes Alsancak bölümünün 30 Ağustos’ta açılacağını kaydetti. "Ben yaptım sen yaptın" tartışmasının yersiz olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, halkın yararına olan bir yatırımda böyle anlamsız tartışmanın olamayacağını kaydetti. Yıldırım, tartışma başlarsa İBB’nin zararlı çıkacağını söyledi. Bakan Yıldırım, İzmir-İstanbul Otoyolu’nun yapımına yıl sonunda başlanacağını da hatırlattı.

"Hızlı tren ve bölünmüş yollar konusunda bakanlığın yatırımları takdir ediliyor"
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise konuşmasında, hızlı tren ve bölünmüş yollar konusunda bakanlığın yatırımlarının takdir edildiğini söyledi. Çandarlı Liman projesinin bir an önce hayata geçirilmesini isteyen Yorgancılar, şöyle dedi: "İzmir limanı için yeni bir özelleştirme sürecinde olduğunuzu biliyoruz. Siz bu süreci beklemeden yatırım için gerekli kaynağı aktarma kararı almanız önemli bir adım. İzmir limanı öncelikle büyük tonajlı gemilerin yanaşması için su derinliğinin 13 metreye çıkarılması gerekiyor."

Yorgancılar, THY’nin İzmir- Ankara seferlerini iptal etmesini de eleştirdi. İzmir- İstanbul Otoyolu yatırımının bir an önce başlatılması talebinde bulunan Yorgancılar, bu yatırımın zamanında bitmesinin bölgenin kalkınması için önemli olduğunu vurguladı. Yorgancılar, İzmir’e tersane talebini de bakana iletti.

EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, anayasa referandumu öncesinde siyasi parti liderleri arasında artan gerginliğe dikkat çekti. Tiryaki, geçmişte yaşanan benzer durumun çatışmalara yol açtığını hatırlattı. Tiryaki, Avrupa’nın Türk TIR’larından ek ücretler almasının ihracatçıların maliyetlerini artırdığını ifade etti.

Bu haber toplam 856 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.