1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Yavru carettalar için büyük adım
Yavru carettalar için büyük adım

Yavru carettalar için büyük adım

Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Olimpos ile Kemer ilçesine bağlı Çıralı sahillerinde bulunan yuvalardaki yumurtalardan çıkan yavru caretta carettalar, denize ulaşmaya başladı.

A+A-

Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Olimpos ile Kemer ilçesine bağlı Çıralı sahillerinde bulunan yuvalardaki yumurtalardan çıkan yavru caretta carettalar, denize ulaşmaya başladı.

Kumluca- Kemer'e bağlı Ulupınar köyünde, yaklaşık 15 yıl önce kurulan Ulupınar Çevre Koruma ve Geliştirme Kooperatifi'nin Başkanı Bayram Kütle, Çıralı sahillerinde bulunan caretta caretta yuvalarından yavru çıkışlarının başladığını söyledi.

Ulupınar Çevre Koruma ve Geliştirme Kooperatifi olarak, Çıralı ve Olimpos sahillerinde caretta carettaları koruma ve kontrolü görevini yerine getirdiklerini ifade eden Kütle, önceki yıllarda en çok 107 yuva görülürken, bu yıl caretta caretta yuva sayısında belirgin bir şekilde azalma olduğunu belirtti.

Şu ana kadar 77 yuva belirlediklerine dikkati çeken Kütle, ''15 gündür yuvalardan yavru çıkmaya başladı. Bu yuvalardan yaklaşık 3 bin civarında yavru çıkacağını tahmin ediyoruz'' dedi.

Caretta carettaları koruma görevini, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ile birlikte yürüttüklerini aktaran Kütle, vakıf üyeleri ve gönüllülerle birlikte her gün caretta caretta yuvalarını kontrol ettiklerini söyledi.

WWF adına gönüllü olarak caretta carettaları koruma görevini üstlenen Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencisi Ekin Gemalmaz da, 15-20 gün süreyle bölgede yuvaları kontrol ettiklerini, çıkmayı başaramayan veya yorgun olan yavruları denize ulaştırdıklarını anlattı.

Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencisi Gülsen Palandöken ise yuvadan çıkıp da denize ulaşamayan ve güneşte kalan yavruları tespit ederek suni ortamda dinlendirdiklerini ve akşam saatlerinde denize ulaştırdıklarını belirtti.

Öte yandan, yavru caretta carettaların yuvadan çıkarak denize ulaşma anına tanıklık etmek isteyen çok sayıda yerli ve yabancı turist, sabahın erken saatlerinde kıyıya gelerek yavruların yuvadan çıkış anını izleyerek, görüntülüyorlar. Yavruların yuvadan çıkış anı özellikle çocuklarda büyük heyecan uyandırıyor.

Ulupınar Köyü Çıralı bölgesine tatil için geldiğini belirten Alaaddin Özmen, Çıralı'nın sakinliği ve doğallığı bakımından çok güzel bir yer olduğunu, bu güzelliğe bir de caretta carettaların çıkış anını izlemenin eklenmesinin tatillerine ayrı bir keyif kattığını söyledi.

Bu haber toplam 874 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.