1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yerli lazer silahı için düğmeye basıldı
Yerli lazer silahı için düğmeye basıldı

Yerli lazer silahı için düğmeye basıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK’ın, dünyada sadece ABD’de bulunan lazer silahın yerli olarak geliştirilmesi için yüksek bütçeli projelere destek vereceğini açıkladı.

A+A-

TÜBİTAK, savunma sanayinde devrim yaratacak yeni bir projeye öncü oluyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK’ın, dünyada sadece ABD’de bulunan lazer silahın yerli olarak geliştirilmesi için yüksek bütçeli projelere destek vereceğini açıkladı.


ABD’nin insansız hava araçlarını düşürmede ve gemileri etkisiz hale getirmede kullanacağı Lazer Silah Sistemi (LaWS) büyük yankı uyandırmıştı. Amerikan Donanması’nın tanıttığı lazer silahı geliştirebilmek için Rusya, Çin, İsrail ve Almanya ’da da benzer çalışmalar yapılıyor. Geleceğin silahlarından biri olarak gösterilen sistemi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine katmak için Türkiye de kolları sıvadı.
 

Ergün, TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu (SAVTAG)’nun öncülüğünde başlatılan çalışmalarda lazer silah geliştirecek yüksek bütçeli projelerin destekleneceğini bildirdi. Kurum, 1007 Programı kapsamında Yüksek Güçlü Lazer Silah Sistemi (YGLSS) geliştirilmesi için 24 Mayıs’ta çağrıya çıktı.
 

2 adet geliştirilecek
 

Ergün, müşteri kurumun Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi olduğu çağrı kapsamında üniversiteler, özel kuruluşlar ve kamu Ar-Ge kuruluşlarının “Proje Yürütücüsü” olarak yer alabileceğini ifade etti.
 

“Proje Yöneticisi Kuruluş”un ise proje sonunda kullanılabilecek 2 adet yüksek güçlü lazer silah sisteminin istenen teknik özelliklerde üretilmesinden sorumlu olacağını belirten Ergün, “Lazer sistemi ile kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluşturan hedefler algılanacak, takip edilecek ve lazerle etkisiz hale getirilecek” diye konuştu.
 

Proje kapsamında öncelikle insansız hava araçları, seyir füzeleri ve havan mühimmatlara karşı kullanılacak bir lazer silahının milli olarak geliştirileceğinin altını çizen Bakan Ergün, söz konusu lazer silahının bütün bileşenlerinin milli olarak geliştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.
Tamamen milli olacak
 

Nihat Ergün, çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Silah sisteminin en kritik bileşenlerinden biri olan lazer kaynağı tamamen yurtiçi yetenekler kullanılarak geliştirilecek. Projenin birinci dönemi süresince farklı teknolojilerin kullanıldığı en fazla 4 farklı lazer kaynağının geliştirilmesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek. Türkiye’nin geliştireceği milli lazer teknolojisi öncelikle savunma sanayinde teknolojik kazanım sağlayacak. Kazanımının yanında üretim sanayiinde de uygulama alanı olacak.”
 

TÜBİTAK’a başvuru yapacak projelerin süresi en fazla 6 yıl olacak. Proje başvuruları çağrı kapanış tarihi olan 26 Temmuz saat 17.30’a kadar kuruma elden teslim edilecek.
 

virahaber.com
 

Bu haber toplam 1020 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.