1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yıldırım: Önlem Almaya Kararlıyız
Yıldırım: Önlem Almaya Kararlıyız

Yıldırım: Önlem Almaya Kararlıyız

Bakan Yıldırım, Türkiye"nin, 2010 yılının ilk çeyreğinde Çin"den sonra en fazla büyüme oranını yakalayan ikinci ülke olduğunu, bu durumun en fazla denizcileri ilgilendiren önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

A+A-

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 8 noktasında, 85 dereceye varan kıvrımlarıyla tankerler ve transit geçiş yapan gemiler için zor bir suyolu olan Türk boğazlarının fiziki ebatları büyütülemeyeceğine göre, buradan geçecek petrol ve türevi yüklerin gün geçtikçe artmasının da sürdürülebilir bir taşıma modeli olmayacağını söyledi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN

Yıldırım, Dünya Perşembe Rotası ve Deniz Haber Ajansı işbirliğiyle Ataköy Sheraton Oteli"nde 5"incisi düzenlenen ""Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri"" törenine video konferans sistemiyle katıldı.

 

Bakan Yıldırım, Türkiye"nin, 2010 yılının ilk çeyreğinde Çin"den sonra en fazla büyüme oranını yakalayan ikinci ülke olduğunu, bu durumun en fazla denizcileri ilgilendiren önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

""Her büyüme ve ticaret taşıma demektir. Nasıl küresel ekonomik krizden en fazla denizcilik sektörümüz olumsuz etkilenmişse, toparlanma ve büyüme döneminde de en hızlı şekilde olumsuzluklarını olumluya dönüştürecek sektör yine denizcilik sektörüdür"" diyen Yıldırım, kısa sürede gerek deniz taşımacılığının, gerekse gemi inşaat sanayinin krizden önceki değerlerini elde edeceğine inandığını söyledi.

Liman işletmelerinden tersanelere, gemi işletmecilerinden armatörlere, gemi acentelerinden brokerliğe kadar her alanda kalite ve standartları yükseltmeyi hedeflemiş bir bakan olarak 2010 yılında denizcilerle ilgili çok önemli düzenlemeleri geçekleştireceklerini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Kabotaj ile ilgili düzenlemeler yapacağız, broker yönetmeliğini tekrar güncelleştireceğiz. Deniz emniyetinden asla taviz vermeyeceğiz. Coğrafi Bilgi Sistemi"ni 2009"da yürürlüğe koyduk. Ulusal Acil Müdahale Merkezi"ni de tamamlamak üzereyiz. Her iki sistem uyumlu halde çalışacak, böylece deniz varlığımızdaki bütün hareketleri, verileri gerçek zamanlı izleyebilir hale geleceğiz.""

Türk Boğazlarındaki Petrol Trafiği

Meksika"da yaşanan deniz kirliliği dolayısıyla tekrar gündeme gelen boğaz geçişlerindeki petrol trafiğine değinen Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Boğazlar, dünyanın en zor su yollarından biridir. Türk boğazları, 8 noktasında, 85 dereceye varan kıvrımlarıyla tankerlerimiz için, transit geçiş yapan gemiler için zor bir su yoludur. Bu su yolunun fiziki ebatlarını büyütemeyeceğimize göre, buradan geçecek petrol ve türevi yüklerin gün geçtikçe artması da sürdürülebilir bir taşıma modeli olmayacaktır. O halde bir İstanbul daha olmayacağına göre, 13 milyon insanın yaşadığı dünyanın incisi bu şehrimizi korumak, çevre felaketine meydan vermemek, 13 milyon İstanbullunun olduğu gibi Ulaştırma Bakanlığının da hükümetimizin de birinci derece önemli meselesidir. Bundan böyle geçişlerle ilgili emniyet tedbirleri başta olmak üzere gerekli ilave önlemleri almaya kararlıyız. Karadeniz kıyısını paylaştığımız paydaş ülkelerle, büyük petrol şirketleriyle gönüllülük esasına göre sorunun çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.""

Denizlerin, ormanların, çevrenin ve kentlerin bütün insanlığın ortak değeri olduğunu dile getiren Yıldırım, ""Bu ortak değere sahip çıkmak hepimizin görevidir. Dünya ticareti devam edecek, artan petrol, enerji ihtiyacı devam edecek ama bir başka devam etmesi gereken denizlerimizin, çevremizin güvenli ve temiz olması"" diye konuştu.

Ödüller

Törende daha sonra jüri tarafından belirlenen kişi, kurum ve kuruluşlara ödülleri verildi.

Gemi kiralama şirketi Marvel ile gemi alım ve satım şirketi Spot Denizcilik Ticaret Limited Şirketine ""Brokerlik"" ödülü, Arkas ve Polimer Denizcilik şirketlerine ""Gemi Acenteliği"" ödülü, İdeal Teknoloji Bilişim Çözümleri A.Ş, Onursan CO LTD, Dünya Yatçılık ve Beşiktaş Gemi İnşa ve Onarım Tersanesine ""Gemi İnşa Sanayi"" ödülü verildi.

Doğuş Turgut Reis Marina İşletmeciliği, Yılport Konteyner Terminali ve Liman İşletmeleri ""Liman ve Marina İşletmeciliği"" ödülüne, Taşkent Denizcilik ""Turistik Yolcu Taşımacılığı"" ödülüne, Gülnak Denizcilik ve İnce Denizcilik ""Armatörlük"" ödülüne layık görüldü.

Prof. Dr. Yücel Odabaş anısına verilen ""Yaşam Boyu Başarı Ödülleri""ni, Denizde Uyduyla Haberleşme Örgütü Başkanı Eseteban Pacha-Vicente ile Uluslararası Denizcilik Örgütü İtalya Temsilcisi Admiral Giancarlo Olimbo aldı.

Gemi Sanayicileri Derneği, Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürü Tuncay Çehreli ve GESTAŞ Genel Müdürü Hasan Yürükçü"ye başarı plaketi verildi.

Grimaldi Lines ""Yılın Car Carrier Operatörü"", Mediterranean Shipping Company S.A ""Yılın Konteyner Hat Operatörü"" ödülüne layık görüldü.

Geceye, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Uluslararası Denizcilik Örgütü Teknik Komite Direktörü Monica Mbanefo, İran"ın Londra Başkonsolosu Safarali Eslamian Koupaei, Deniz Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Canpolat, Dünya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Top ile denizcilik sektöründen çok sayıda davetli katıldı.

 

AA

Bu haber toplam 921 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.