1. HABERLER

  2. SERBEST KÜRSÜ

  3. Yunan adalarında 3 bin sığınmacı 'kötü durumda'
Yunan adalarında 3 bin sığınmacı 'kötü durumda'

Yunan adalarında 3 bin sığınmacı 'kötü durumda'

BM Yunan adalarında kışa uygun olmayan şartlarda kalan sığınmacı sayısının 3 binin üzerinde olduğunu ve küçük yaşta çocukları bulunan aileler ve hamile kadınların da bulunduğu insanların uygun olmayan koşullarda barındığına dikkat çekti

A+A-

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Yunanistan Sözcüsü Boris Cheshirkov, Yunan adalarında kışa uygun olmayan şartlarda kalan sığınmacı sayısının 3 binin üzerinde olduğunu söyledi. Cheshirkov, bölgede kış şartlarının etkisini göstermeye başladığını belirtti.

Kış öncesi adalarda bulunan sığınmacılar için zamanın daraldığına dikkati çeken Cheshirkov, "Soğuk havalar ve yağışlar yaklaşıyor. Kamplardaki yoğunluğun azaltılması öncelik olmalı." uyarısında bulundu.

Cheshirkov, sığınmacı kamplarındaki aşırı yoğunluğa işaret ederek, "Midilli, Sakız ve Sisam'daki kamplarda ve çevresindeki çadırlarda, derme-çatma barınaklarda ısınma olanağından yoksun 3 binden fazla sığınmacı bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Cheshirkov, "Aralarında küçük yaşta çocukları bulunan aileler ve hamile kadınların da bulunduğu insanlar uygun olmayan koşullarda barınıyor." dedi.

"Sığınmacı kamplarının kapasitesi yetersiz"

Sığınmacılara destekte bulunan sivil toplum kuruluşu Arsis'in Sakız Adası'ndaki sorumlusu Panagiotis Paçopoulos da sığınmacı kamplarındaki kapasitenin çok yetersiz olduğunu kaydetti.

Paçopoulos, Ada'da binlerce insanın kalması için sadece bir kamp bulunduğunu belirterek, "Kapasite yetersiz. Burada durum oldukça zor. Konteynırlar yerine bu insanlar için kamp çadırları getirildi." şeklinde konuştu.

Sığınmacıların yaşadıkları zorlukları anlatan Paçopoulos, "Düzgün bir ısınma yok, sıcak su zaten yok. Yemek ve su için kuyruklar oluşuyor. Yağış olduğunda, eşyalarını yağmurdan korumaları imkansız." diye konuştu.

ADALARDA 15 BİN SIĞINMACI BAŞVURU SONUCUNU BEKLİYOR

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki mutabakat çerçevesinde adalarda tutulan ve iltica işlemlerinin sonuçlanmasını bekleyen sığınmacıların sayısı yaklaşık 15 bin civarında.

Yunanistan'ın Ege'deki adalarına geçen sığınmacı sayısında ağustos ve eylül aylarında yaşanan nispi artışlarla, kamp kapasiteleri yetersiz kalmıştı. Yunan hükümeti bunun üzerine, adalardaki yaklaşık 2 bin sığınmacıyı ana karaya taşıma kararı almıştı.

Bunun üzerine birçok sivil toplum kuruluşu Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a yazdıkları ortak bildiriyle sığınmacıların adalarda tutulmaması çağrısında bulunmuştu.

Vira Haber

Bu haber toplam 3335 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.