1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yunan Bakan Kardak'a yaklaştırılmadı
Yunan Bakan Kardak'a yaklaştırılmadı

Yunan Bakan Kardak'a yaklaştırılmadı

Kardak'a çelenk atmak üzere hücumbot ile gelen Yunan Bakanı, Türk Sahil Güvenliği adaya yaklaştırılmadı.

A+A-

Ege'de çelenk atmak üzere hücumbot ile Kardak bölgesine gelen Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Kardak kayalıklarına yaklaştırılmadı. Türk Sahil Güvenlik ekiplerinin ikazı üzerine Yunan heyeti bir gerginlik olmadan Türk karasularını terk etti.

ÜÇ TÜRK BOTU NÖBET TUTUYOR

Yunan Savurma Bakanı Panos Kammenos'un çelenk attıktan sonra Kardak'a bir mil uzaklıktaki Kalalimnos adası önüne çekildiği görüldü. Yaklaşık 20 dakika bölgede kalan Kammenos, daha sonra geldiği Yunan savaş gemisi ve sahil güvenlik botlarının eşliğinde Leros Adası'na doğru hareket ederken Kammenos'un bulunduğu dakikalarda Türk sahil güvenlik helikopterinin Kardak kayalıklarının üzerine 10 metre kadar alçaldığı ve devriye gezdiği görüldü. Geçtiğimiz yıl helikopterle gelerek Kardak kayalıklarının tam üzerinden çelengini bırakan Kammenos'un bu kez denizden gelmesi buna rağmen Türk botları tarafından adaya, yarım milden daha fazla yaklaştırılmaması dikkat çekti. Kammenos ve beraberindeki Yunan sahil güvenlik botlarının bölgeden ayrılması ile sabah saatlerinde gelen 10 sahil güvenlik botundan 7'sinin Marmaris Aksaz Deniz Üssü ile Kuşadası yönüne yöneldiği, bölgede bulunan 1 helikopterin Kardak'ı terk ettiği ve halen Kardak bölgesinde üç Türk botunun devriye nöbetini sürdürdüğü görüldü. Bölgede Kalimnos Adası önlerinde bir Yunan sahil güvenlik botu da bekleyişini sürdürüyor.

İÇİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Kardak bölgesine çelenk atmak üzere Yunan hücumbot ile gelen Yunanistan Savunma Bakanı Kardak'a yaklaştırılmadı. Herhangi bir gerginlik olmadan yapılan ikaz üzerine Yunanistan Heyeti Türk karasularını terk etti.

SOYLU: SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞIMIZ GEREĞİNİ YERİNE GETİRDİ

Yunanistan Savunma Bakanının Kardak'a yaklaştırılmaması ile ilgili konuşan İçişleri Bakanı Soylu, "Sahil Güvenlik Komutanlığımız gereğini yerine getirmiştir." dedi.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Bu arada Genelkurmay  Başkanlığı tarafından yapılan açıklama da şu şekilde: "28 Ocak 2018 tarihinde saat 11.30 sularında Yunan Deniz Kuvvetlerine ait Nikiforos karakol gemisi ve LS-70 numaralı sahil güvenlik botunun, Kardak Adaları bölgesine girme girişimi Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarınca önlenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin ve milletimizin uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerini azim ve kararlılıkla korumaya devam etmektedir. "

İLK KRİZ 1996 YILINDA YAŞANMIŞTI

Tartışmalı adacıklarla ilgili ilk kriz 1996 yılında yaşanmış, krizin ardından Kardak kayalıkları Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki hassas konulardan biri haline gelmişti.

Kardak Krizi Ocak 1996'da Yunanistan ile Türkiye arasında Figen Akat isimli Türk bandıralı bir geminin Kardak Kayalıkları'nda karaya oturmasının ardından Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucu yaşanmıştı.

BAŞBAKAN KARDAK UYARISINDA BULUNMUŞTU

Kardak krizinin yıl dönümünde Yunanistan'a uyarılarda bulunan Başbakan Yıldırım, "Biz terörle mücadele ile meşgulken komşularımızın bulanık suda balık avlama hevesine kapılması hiç yakışık almaz. Bunu da hoş karşılamayız. Buna benzer bir faaliyet eğer olursa Türkiye olarak bizim her zaman tedbirimiz vardır. Hiç kimse endişe etmesin." demişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 5068 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.