1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Yüzülebilir körfez' ve doğal yaşam adaları geliyor
Yüzülebilir körfez' ve doğal yaşam adaları geliyor

Yüzülebilir körfez' ve doğal yaşam adaları geliyor

İzmir körfezine iki adet doğal yaşam adası ve 'yüzülebilir körfez' projesinin adımları atıldı. “İzmir Körfezi ve Liman Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında önemli girişimler sağlandı.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi körfez şeridini aktif hale getirmek için dev kıyı projesine imza atıyor. Kuzey aksında açılacak 13.5 kilometrelik sirkülasyon kanalının tasarımı ve körfezden çıkacak malzemelerle kurulacak 2 doğal yaşam adasıyla ilgili ön hazırlıklar tamamlandı. Ekim'de teslim edilecek uygulama projelerinin ardından İZSU'nun etaplar halinde ihaleye çıkarak kanalın taramasına başlayacağı bildirildi.

 Körfez’de yaşanan sığlaşmanın önüne geçmek ve “yüzülebilir Körfez” hedefine ulaşmak için hazırlanan “İzmir Körfezi ve Liman Rehabilitasyonu Projesi”nde önemli bir aşama daha geride kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uluslararası danışmanlık ihalesini kazanan firma, 5 aylık çalışmanın sonunda körfezin hidrodinamik modellemesi, sirkülasyon kanalı tasarımı, tarama yönteminin belirlenmesi, geri kazanım alanı ve doğal yaşam adalarının projelendirilmesi, tarama malzemelerinin geri kazanım alanına aktarılması işlemleri ve projelendirilmesi ile doğal yaşam adalarına tarama malzemelerinin aktarılmasını içeren ön hazırlıkları tamamladı. Firma, bu aşamadan sonra İZSU tarafından uygun görülen yönteme göre uygulama projelerini hazırlayacak ve Ekim ayında İZSU’ya teslim edecek. İZSU, bu pr ojelere göre etaplar halinde ihaleye çıkarak sirkülasyon kanalının taramasına başlayacak.

NELER YAPILACAK?

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Körfez’in kuzey aksında 13.5 kilometre uzunluğunda, 250 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde sirkülasyon kanalı (akıntı iyileştirme kanalı) açılacak. Doğal yaşam adalarının koruma duvarları yapılıncaya kadar İZSU, mekanik tarama gemileri ve ekipmanları ile kanalının taranmasına başlayacak. Körfezin dibinden çıkarılan taranan malzemeleri, dubalarla boşaltım platformuna, oradan da kamyonlarla ‘geri kazanım alanına’ gönderilecek. Taranan malzeme, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi yanında yer alan Geri Kazanım Alanı’nda bulunan susuzlaştırma havuzlarına aktarılacak. Burada susuzlaştırılan tarama malzemesi Harmandalı Çöp Depolama Alanı’nda üst örtü malzemesi olarak kullanılacak, ayrıca park bahçelerde peyzaj düzenlemelerinde yararlanılacak.

 Sirkülasyon kanalından taranan malzemeler geri kazanım alanına iletilirken aynı zamanda doğal taşlarla adanın koruma yapısını oluşturmak üzere çalışmalar başlayacak. Ada koruma yapısının tamamlanmasının ardından, sirkülasyon kanalından taranan malzemelerin geri kazanım alanına iletimi durdurularak taranan malzemeler mekanik ve hidrolik tarama gemileri ve ekipmanları ile doğal yaşam adalarına aktarılacak.

'HEM ÇEVRE HEM EKONOMİ KAZANACAK'

İzmir Büyükşehir Belediyesi bu çalışmayı yürütürken, TCDD Genel Müdürlüğü ise Körfez’in güney aksında 12 kilometre uzunluğunda, 250 metre genişliğinde ve 17 metre derinliğinde 22 milyon metreküp malzemenin alınacağı Navigasyon Kanalı tarama işini gerçekleştirecek. Güney aksı boyunca açılacak Navigasyon Kanalı ile Körfez’e temiz su girişi sağlanırken, Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuzey aksında oluşturulacak sirkülasyon kanalı da, bu bölgedeki akıntı hızını artıracak. Su kalitesi ve biyolojik çeşitlilik iyileştirilecek. Oluşturulacak doğal yaşam adaları ile başta kuşlar ve su canlılar ı olmak üzere, bölgenin flora ve faunasına katkı sağlayacak. Avrupa standartlarında habitat alanları İzmir Körfezi’ne kazandırılmış olacak. Aynı zamanda İzmir Limanı’nın kapasitesi artacak, yeni nesil gemilere hizmet vermeye başlayarak ana liman olma statüsüne kavuşacak. Bölge ve ülke ekonomisi kazanacak.

 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü ve dünyanın en büyük ekolojik geri dönüşüm projelerinden biri olan çalışma tamamlandığında, Körfez 70-80 yıl öncesine dönecek. En önemlisi, bu proje ile denizi ile bütünleşmiş sosyal ve sportif tüm alanlarda kullanılabilecek bir körfez İzmir halkının hizmetine sunulmuş olacak, İzmir’in Akdeniz’deki rolü de güçlenecek.

Vira Haber

Bu haber toplam 7041 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.