1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 304 kişi mezar olan feribot deniz dibinden çıkarılıyor
304 kişi mezar olan feribot deniz dibinden çıkarılıyor

304 kişi mezar olan feribot deniz dibinden çıkarılıyor

Güney Kore'de 2014 yılında batan ve çoğu öğrenci 304 kişiye mezar olan Sewol feribotunun Jindo Adası açıklarındaki enkazı dün deniz dibinden çıkarılmaya başlandı.

A+A-

Yetkililer, Seul hükümeti tarafından geçen yıl açıklanan ve Çinli  şirketler tarafından yürütülen enkaz kaldırma projesinin yaklaşık 73 milyon  dolara mal olacağını açıkladı.

Projenin en zor kısmı olarak görülen, geminin baş tarafının  çıkarılması yaklaşık iki gün sürecek. Enkaz projesinin neredeyse yüzde 70'ini  oluşturan, baş kısmının kaldırılması için feribotun altına öncelikle 18 kaldırma  kirişi yerleştirilecek. Projenin sorunsuz devam etmesi halinde enkazın tamamının  temmuz sonuna kadar çıkarılabileceği tahmin ediliyor.

9 cesedin enkazla çıkması bekleniyor

Çalışmaları yakından takip eden bazı mağdur yakınları, halen kayıp  olan 9 cesedin gemi enkazıyla birlikte çıkarılmasını umut ediyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, geçen yıl nisan ayında  geminin ilk fırsatta çıkarılacağını vadetmişti.

Geminin aşırı yük yükleme, deneyimsiz mürettebatın dümene geçmesi ve  yetersiz denetimler sonucu battığı ileri sürülüyor.

Ülkenin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giden 6  bin 325 ton ağırlığındaki Sewol feribotu, 16 Nisan'da Byungpoong Adası'nın 20  kilometre açığında sahil güvenliğe yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış  ve hızla soğuk sulara gömülmüştü. Kaptan ve mürettebatın terk ettiği feribotta  bulunan 325'i lise öğrencisi 476 kişiden sadece 172'si kurtulmuştu.

Kazanın ardından başlatılan ve aylar süren arama çalışmalarında 295  kişinin cesedi bulunmuştu. Arama çalışmaları sırasında iki dalgıç da yaşamını  yitirmişti.

Kazanın ardından feribotun kaptanıyla gemi mürettebatından 6 kişi  gözaltına alınmıştı. Gemi personeli, yolcuların tahliyesini geciktirmek ve batan  feribottan kaçarak yolcuları yüzüstü bırakmakla suçlanmış ve hapse mahkum  edilmişti.

Temyiz Mahkemesi, geçen yıl 11 Kasım'da Gwangju Bölge Mahkemesi  tarafından cinayet suçlamasından beraat ettirilen ve görevini ihmalden 36 yıl  hapse mahkum edilen Lee Joon-seok hakkındaki kararı bozmuş, Lee'yi 304 yolcuyu  öldürmekten suçlu bularak ömür boyu hapse mahkum etmişti.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2349 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.