1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD, Arktik yarışını Rusya’ya kaptırdı
ABD, Arktik yarışını Rusya’ya kaptırdı

ABD, Arktik yarışını Rusya’ya kaptırdı

NBC News televizyonundan gazeteci Sabrina Shankman, Amerikan buzkıran filosunun çok kötü bir durumda olduğunu ve bugün sadece iki eski buzkıran gemisinin çalışabilir vaziyette olduğunu yazdı.

A+A-

Buzkıran gemilerinin amaçları arasında bilimsel verilerin toplanması, buzda kalmış gemilerin kurtarılması ve dünyanın uzak bölgelerindeki petrol sızıntılarının etkilerinin ortadan kaldırılması yer alıyor. Bunun dışında, buzların erimesinin bölgede yeni ticari alanlar da açtığı dikkate alındığında, ABD'nin Kuzey Kutup bölgesindeki çıkarlarını koruyorlar.

Ancak, ABD'nin 40 yıl önce inşa edilen ve Polar Star adı verilen aktif durumdaki buzkıran gemisi eskidi ve sürekli bozulmaya başladı. 2000 yılında inşa edilen bir başka buzkıran Healy ise ancak bilimsel işlevini yerine getirebiliyor.

'ABD'NİN 2 GEMİSİNE KARŞILIK RUSYA'NIN BÖLGEDE 40 GEMİSİ VAR'

En iyimser hesaba göre, Kuzey Kutbu'nda yeni bir Amerikan buzkıranının belirmesi için en az beş yıla ihtiyaç duyuluyorken, Rusya'nın bölgede bunun gibi 40 gemisi faaliyet yürütüyor. Üstelik yeni gemiler için milyarlarca dolar gerekiyorken, ABD yönetimi bunun yerine Meksika sınırına duvar örmek için para harcıyor.

'ABD, ARKTİK'İ ÖNEMSEMEDİ'

NBC televizyonuna konuyla ilgili konuşan milletvekili John Garamendi, "Gerçek şu ki, ABD Arktik'i önemsemedi. Biz, gelecektekte Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak en önemli deniz yolundan mahrum kaldık. Okyanuslardaki kontrolü Rusya ve Çin'e kaptırıyoruz" dedi.

Vira Haber

Bu haber toplam 9605 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.