1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD-Güney Kore ortak tatbikatı başladı
ABD-Güney Kore ortak tatbikatı başladı

ABD-Güney Kore ortak tatbikatı başladı

Kuzey Kore'ye "açık bir mesaj" vermeye yönelik ABD ve Güney Kore deniz tatbikatı başladı.

A+A-

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Güney Koreli mevkidaşı Kim Tae-Yung tarafından yayımlanan ortak açıklamada, "tatbikatın Kuzey Kore'ye saldırgan tutumuna son vermek zorunda olduğu yönünde açık bir mesaj vermeyi amaçlayan" altı tatbikatın ilki olduğu belirtildi.

Tatbikata 8 bin Amerikan ve Güney Kore askeri ile aralarında George Washington uçak gemisinin de bulunduğu 20 kadar savaş gemisi ve denizaltı ile F-22 avcı uçağının da dahil olduğu 200 civarında savaş uçağı katılıyor ve 28 Temmuzda sona erecek.

İki ülkenin ortak tatbikatı, Çin'in sert protestoları nedeniyle hassas bir bölge olan Sarı Deniz'den Japon Denizi'ne alındı, ancak diğer tatbikatlar bu iki bölgede yapılacak.

Güney Kore ve ABD, Pyongyang'ı özellikle, 26 Martta Sarı Deniz'de Kuzey ve Güney Kore'yi ayıran bölgede 46 Güney Koreli bahriyelinin öldüğü Güney Kore savaş gemisinin batırılmasından sorumlu tutuyor.

Washington ve Seul, uluslararası bir soruşturmaya dayanarak Kuzey Kore'yi suçlarken, gemiyi batırdığı suçlamasının reddeden Pyonhgyang'a Pekin destek veriyor.

Kuzey Kore dün, ortak tatbikata karşı "kuvvetli bir nükleer caydırıcılığa" başvurma tehdidinde bulunmuş, "kutsal bir misilleme savaşına" hazır olduğunu bildirmişti.

Bu haber toplam 873 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.