1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB'den göçmen devriyesi önerisi yapıldı
AB'den göçmen devriyesi önerisi yapıldı

AB'den göçmen devriyesi önerisi yapıldı

Avrupa Komisyonu, Lampedusa faciasından sonra Akdeniz'de geniş çaplı arama ve kurtarma devriyesi için baskı yapıyor.

A+A-

Avrupa Komisyonu, Lampedusa faciasından sonra Akdeniz'de geniş çaplı arama ve kurtarma devriyesi için baskı yapıyor.

AB yönetimi Avrupa'nın kapısına dayanan göçmen seli ile başetmek için ekstra önlemlerin devreye sokulmasını istiyor. AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmstroem, 28 ülkenin içişleri bakanları ile yapacağı toplantıda "Kıbrıs'tan İspanya'ya kadar tüm Akdeniz'de kurtarma ve koruma operasyon yetkisi olan büyük bir Frontex" önereceğini söyledi. Frontex, 2004 yılında Avrupa Birliği tarafından yasadışı göçe karşı polislerin Birliğin sınırlarını koruması için kurulan bir ajanstır.

Ama Varşova merkezli ajans, sınır yönetimini koordine ediyor ve geliştiriyor ve operasyonlara katılıyor. Kuruluşun bütçesinin ise son üç yılda düştüğü, gemi, helikopter ve diğer ekipmanların üye ülkelerin bağışlarından sağlanıyordu.

Geçen hafta 300'den fazla Afrikalı göçmenin yaşamına mal olan Lampedusa kazasının İçişleri Bakanları toplantısını da hakim olduğu belirtildi. Malmstroem, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun bugün kaza bölgesine yapacağı ziyarete katılacağı belirtildi.

İtalya ise Avrupa Birliği ülkelerine göçmen sorunlarıyla baş etmesi için başvuru yaptı. Bu ay sonunda Brüksel'de göçmen konulu bir zirvenin yapılmasını önerdi.

İtalya bu yıl 30 bin göçmenin kıyılarına ulaştığını, bunun geçen yılın rakamlarından dört kat daha fazla olduğu kaydedildi. İtalya ayrıca diğer ülkeleri şikayet ederek özellikle Kuzey Avrupa'nın zengin ülkelerinin yükü paylaşması gerektiğini belirtti.

Frontex'in geçen iki yılda Akdeniz'de 16 bin kişinin yaşamını kurtardığı ifade edildi. Frontex'in bütçesinin 2011'de 118 milyon euro, 2012'de 90 milyon ve bu yıl 85 milyon euro'ya düştüğü belirtildi.

Yeni cesetler çıkarıldı

Bu arada dalgıçlar, Perşembe günü Lampedusa yakınlarında batan ve çoğu Eritreli ve Somalili olmak üzere Afrikalı göçmenleri taşıyan tekneden onlarca yeni ceset çıkardı. Teknenin kaptanı Tunuslu Halid Binselam adam öldürme suçlamasıyla Sicilya'da tutuklu bulunuyor.

Her yıl on binlerce göçmen Kuzey Afrika'dan Sicilya'ya ve diğer İtalyan adalarına doğru yola çıkıyor. Geçen haftaki kaza bu bölgedeki en büyük facialardan biri olmuştu. İtalya'nın Lampedusa Adası'nın bir kilometre açığında batan mülteci taşıyan teknede 250 kişi ölmüş, 155 kişi sağ kurtulmuştu.

Deniz dibinde 47 metre derinlikte olan enkaz içindeki tüm cesetlere henüz ulaşılamadı. İtalya, Malta ve Yunanistan, göçmenler konusunda AB üyesi ülkelerden daha fazla yardım talep etti. Göçmen ve mülteci politikaları konusunda AB yıllardır ortak bir karara varamadı.

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 995 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.