1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'nin füze kruvazörü, Karadeniz'e geliyor
ABD'nin füze kruvazörü, Karadeniz'e geliyor

ABD'nin füze kruvazörü, Karadeniz'e geliyor

Amerikan füze kruvazörü Vella Gulf'ün 23 Mayıs'ta Karadeniz'e ulaşacağı bildirildi. Rus ajanslar bunun NATO'nun Ukrayna krizi nedeniyle bölgede yürüttüğü faaliyetin bir parçası olduğunu belirtiyor.

A+A-

Füze kruvazörü Vella Gulf'ün 23 Mayıs'ta Karadeniz'e ulaşacağı bildirildi. Rus ajanslar bunun NATO'nun Ukrayna krizi nedeniyle bölgede yürüttüğü faaliyetin bir parçası olduğunu belirtiyor.

172 metre uzunluğunda 16 metre genişliğinde olan gemi iki çok amaçlı helikopter taşıyabiliyor. Ayrıca geminin Aegis hava ve balistik savunma sistemleri, Tomahawk kruz füzeleri, anti-denizaltı füzeleri ve bunun yanında Standard-2 ve Standard-3 karadan havaya füzelerle donanımlı olduğu belirtildi. 

Rusya ile ABD arasında Ukrayna krizi nedeniyle gerilen ilişkilere yeni birisi daha ekleniyor. Rus Itar-Tass ajansına göre 25 Mayıs'ta Ukrayna'da yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesi Aegis güdümlü füze kruvazörü Karadeniz'deki NATO'nun diğer iki gemisine katılacak. Diplomatik kaynaklar ajansa "Vella Gulf 23 Mayıs'ta Karadeniz'e boğazlardan [İstanbul Boğazı] geçmesi bekleniyor. Eldeki verilere göre gemi Karadeniz'in doğu kısmında ABD Donanma Komutanlığı görevini icra edecek" dedi. 

Montrö Antlaşması'nın kıyıdaş olmayan ülkelerin askeri gemilerinin bölgede sadece 21 kalmasına izin veren maddesine göre Vella Gulf 13 Haziran'da Karadeniz'i terk etmek zorunda. Bu geminin Nisan ayı sonunda Karadeniz'i terk eden USS Donald Cook savaş gemisinin yerini alacağı kaydedildi. 

Pentagon, Donald Cook'un Karadeniz'de bulunduğu süre boyunca üzerinde Rus Su-24 savaş uçağının çok sayıda uçuş yaptığını ileri sürdü. Uçağın 90 dakika boyunca 12 kere alçak uçuş yaptığı belirtilirken ABD bu uçuşları provokatif olarak değerlendirdi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce USS Taylor gemisinin şubat-mart arasında bölgede 11 fazla kaldığını iddia ederek NATO'yu Montrö Antlaşması'nı ihlal etmekle suçlamıştı. 

Ukrayna'da devam eden kriz nedeniyle NATO'nun bölgede varlığının bir parçası olarak füze kruvazörünün bölgede konuşlanacağı ifade edildi. Batılı ülkeler Rusya'yı bölgede istikrarsızlık yaymakla suçluyor

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2557 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.