1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Akkuyu'da güneşli günler
Akkuyu'da güneşli günler

Akkuyu'da güneşli günler

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali planlanan Mersin Akkuyu’da doğal enerji kaynaklarına dikkat çekmek isteyen Greenpeace’in bir camiye kurduğu güneş enerji panelleri çalışmaya başladı.

A+A-

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali planlanan Mersin Akkuyu’da doğal enerji kaynaklarına dikkat çekmek isteyen Greenpeace’in bir camiye kurduğu güneş enerji panelleri çalışmaya başladı. Akkuyu’daki Büyükeceli Camisi’nin tüm enerji ihtiyacı artık güneş panelleriyle sağlanıyor.

Akkuyu’da Rusya'nın tasarladığı VVER-1200 reaktör tasarımının kullanılacağı santralin 50 yıl sonra ömrünü tamamlayacağını ve çevreye vereceği zararın yıkıcı olacağını savunan Greenpeace, bölgeye nükleerden önce güneş enerjisini getirdi. Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği (GENSED)’in desteğiyle yöre halkını güneş enerjisi sitemleri konusunda bilgilendiren Greenpeace, kamuoyu oluşturarak nükleer enerjinin tehlikelerini anlatmaya çalışıyor. Nükleer santralinin yapılacağı alanın 4 km yakınındaki Büyükeceli Köy Camii’ne güneş enerji sistemini Greenpeace, köylülere nükleer enerji yerine doğal enerji kaynaklarının gücünü anlattı.

Büyükeceli köylülerinin yardımıyla geçtiğimiz günlerde kurulumu tamamlanan güneş enerji santrali, 2,25 kW güç kapasitesiyle çalışarak caminin tüm elektrik ihtiyacını karşılıyor. Greenpeace Akdeniz Proje Koordinatörü Alidost Numan “Nükleer santral planlanan Akkuyu’da bu proje ile güneş enerjisinin gerçek bir alternatif olduğuna dikkat çektik. Güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları enerji ihtiyacımızı doğayla barışık, bizim ve gelecek nesillerin sağlığını tehdit etmeden karşılamamız için yeterli. Oysa nükleer ile Büyükeceli’nin ve Türkiye’nin geleceğini karartılıyor” dedi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Arslan ise, “Rusya’nın tamamen sahip olacağı teknolojisi, hammaddesi ve çalışacak tüm personelin Rusya’dan sağlanacak olan bu nükleer santral, ülkemizin ekonomik ve sosyal geleceğini tehdit edecektir. Nükleer santralin ve nükleer atıkların yayacağı radyasyon ve diğer ağır metaller bölgemizde tarıma ve turizme çok büyük darbe vuracak ve sağlığımızı bozacaktır. Bizler ülkemizde nükleer santral kurulmasına, ülkemizin nükleer çöplük olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

GÖKHAN KARAKAŞ MİLLİYET GAZETESİ

Bu haber toplam 1343 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.