1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Alman firmalarına ARA San Juan suçlaması
Alman firmalarına ARA San Juan suçlaması

Alman firmalarına ARA San Juan suçlaması

Ferrostaal ve EnerSys-Hawker adlı iki Alman firmasının ARA San Juan denizaltısının yenileme çalışmasına katıldıkları, yenileme çalışmalarında düşük kalitede ürün kullandıkları ve rüşvet aldıkları iddiaları gündeme geldi.

A+A-

Arjantinli parlamenterlerin, ARA San Juan'daki pillerin değiştirilmesi üzerine iki Alman firmasını araştırdıkları ve sözleşmelerin güvence altına alınması ve kullanılan düşük kaliteli ürünlerin rüşvet verilmesi iddiasıyla soruşturulduğu bildirildi.

Alman medyasında çıkan haberlere göre, Almanya'nın Kuzey - Ren Vestfalya eyaletine bağlı Essen ve Hagen şehirlerinde faaliyet gösteren Ferrostaal ve EnerSys-Hawker adlı iki Alman firmasının denizaltının yenileme çalışmasına katıldıkları, yenileme çalışmalarında düşük kalitede ürün kullandıkları ve rüşvet aldıkları iddiaları gündeme geldi.

Piller kalitesiz çıktı

Alman medyasında, denizaltının batmasından iki Alman firmasının sorumlu tutulabileceği iddia ediliyor. Ferrostaal ve EnerSys-Hawker adlı şirketlerin, denizaltının yenilenmesi için 964 adet pil teslim ettikleri ve 5 milyon avrodan fazla para aldıkları belirtildi. Arjantin Savunma Bakanı Oscar Aguad anlaşmanın yasallığı konusunda şüphelerin olduğunu belirterek, tüm şüphelerin yolsuzluğun mevcut olduğunu gösterdiğini ve piller için kullanılan materyallerin tamamının veya bir kısmının istenilen kaliteyi karşılamadığını ifade etti. Söz konusu iddialar için de bir soruşturma başlatıldığı belirtirken, Almanya İçişleri Bakanlığı'da Arjantin'den olayla ilgili bilgi talep ettiği doğrulandı.

Denizaltıdaki pil banklarında patlama meydana gelmişti

Uzmanlar, pil banklarından birinde kısa devre meydana gelmesinin ARA San Juan'da felakete neden olduğunu savunuyorlar. Son telsiz mesajında denizaltı komutanı pil alanında yangın meydana geldiğini bildirmiş, bundan 3 saat sonra denizaltının kaybolduğu bölgenin 48 km uzaklığında bir patlama sesinin kaydedildiği belirtilmişti. Yolsuzlukla suçlanan Alman firması Ferrostaal, aleyhindeki iddialarını reddetti. Şirket sadece söz konusu anlaşmaya aracı olduğunu savunurken, Hagen'deki EnerSys-Hawker'ın yönetimi de iddialar hakkında herhangi bir açıklama yapmadı. Arjantin Donanma Komutanı Gabriel Galeazzi, denizaltının su yüzeyine çıktığını ve denizaltı pillerinde bir kısa devre arızası bildirdiğini açıklamıştı. Donanma, 34 yıllık dizel-elektrikli ARA San Juan denizaltısı ile 15 Kasım'da iletişimi kaybetmişti. Arjantin donanmasında şu anda sadece 1 adet denizaltı aktif olarak görev yapıyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 3578 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.