1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Armatörler gemi geri dönüşüm tesisleri listesinin genişletilmesini istedi
Armatörler gemi geri dönüşüm tesisleri listesinin genişletilmesini istedi

Armatörler gemi geri dönüşüm tesisleri listesinin genişletilmesini istedi

Avrupa Komisyonu, AB’nin onaylı gemi geri dönüşüm tesisleri listesinin ilk baskısını yayımladı. Liste bu aşamada, yalnızca Avrupa’da bulunan tersaneleri kapsıyor ve AB’nin kendi geri dönüşüm hedefinin % 30 altına ulaşabiliyor.

A+A-

Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği’ne (ECSA) göre bu durum, dünya çapında standartları yükseltmek ve talebe cevap verebilmek amacıyla, üçüncü ülke gemi geri dönüşüm tersanelerinin AB onayını alması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Gemi geri dönüşüm tesislerine ilişkin Avrupa listesinin ilk baskısı, 2013 AB Gemi Geri Dönüşümü Mevzuatı’nın (EU Ship Recycling Regulation ) ilgili gereklilikleri doğrultusunda, işçiler için emniyetli ve çevreye uyumlu olduğu düşünülen 18 Avrupa geri dönüşüm tersanesini kapsıyor. Avrupa Komisyonu, üçüncü ülkelerdeki tersanelerden listeye katılmak için başvurular almış olmakla birlikte, bu başvuruların incelenme süreçleri halen devam etmektedir.

ECSA Genel Sekreteri Patrick Verhoeven, “AB listesi tüm dünyada gemi geri dönüşümü standartlarının yükselmesine ve geri dönüşüm taleplerinin karşılanmasına hizmet edebilirken, mevcut liste üçüncü ülke tersanelerinin ve özellikle de Hong Kong Konvansiyonu’nda emniyetli ve çevreye uyumlu gemi geri dönüşümü konusunda yer alan uluslararası standartları karşılayan tersanelerin dâhil edilmesine ihtiyaç olduğunu açık bir biçimde ortaya koyuyor” dedi.

gemigeridonusum002-001.jpg

Bazı tersanelere AB onayı vermek diğerlerinide cesaretlendirebilir

IMO Hong Kong Konvansiyonu şimdiden önemli bir etkiye sahiptir; çünkü geri dönüşüm tersaneleri Konvansiyon’un tedbirleriyle uyum sağlamak için gerekli adımları Konvansiyon henüz yürürlüğe girmeden atmaktadır. Bu durum özellikle Hindistan – Alang’da bulunan bazı tersaneler için geçerlidir. Bu tersanelere AB onayı vermek, diğer tersaneleri de standartlarını yükseltmeleri ve listeye katılmak üzere başvuruda bulunmaları için cesaretlendirecektir. AB onayı ayrıca, sadece miktar açısından değil, fakat aynı zamanda sökülebilen gemilerin büyüklüğü açısından da AB listesinde uygun ve yeterli kapasitenin temin edilmesini sağlayacaktır. Bu durum, Hong Kong Konvansiyonu’nun hızla yürürlüğe girmesini kolaylaştıracak, küresel gemi geri dönüşüm piyasasında bayrak ayrımı gözetmeyen eşit koşullar oluşturacaktır.

gemigeridonusum001-001.jpg

Verhoeven, “2016 yılında yaklaşık 150 konteyner gemisi geri dönüşüme gönderildi, uzunluk ve draft açısından AB tersanelerinin limitleri dikkate alındığında, şu anki AB listesi yalnızca 16 küçük konteyner gemisinin ihtiyacını karşılayabilir. Ve bu yalnızca bir tip gemi içindir. Bu nedenle Avrupa Komisyonu’nu listeyi bir an evvel AB dışındaki tesisleri kapsayacak şekilde genişletmesi için teşvik ediyoruz” dedi.

AB Gemi Geri Dönüşümü Mevzuatı etkin şekilde uygulandığında, AB bayrağı altında faaliyet gösteren tüm gemilerin onaylı bir gemi geri dönüşüm tesisini kullanmaları gerekecektir.

Kaynak: ECSA

Bu haber toplam 5605 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.