1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. Arslan: "Denizlerimiz mavi vatanımızdır"
Arslan: "Denizlerimiz mavi vatanımızdır"

Arslan: "Denizlerimiz mavi vatanımızdır"

İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın ikinci olağan Meclis toplantısı 9 Mayıs 2018 Çarsamba günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımlarıyla Fındıklı'daki genel merkezde gerçekleştirildi.

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır'ın açtığı toplantıda öncelikle, IMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran başkanlığındaki yeni yönetimin seçim sonrası gerçekleştirdiği faaliyetleri anlatan bir sunum yapıldı.

Sunumdan sonra lojistik sektörünün sorunlarını dile getirmek üzere UTIKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener söz aldı.

Eldener, Bakanlığın yeni çıkacak taşıma yönetmeliğindeki kurallar ile taban ve tavan fiyatların serbest rekabet ortamını destekleyecek şekilde belirlenmesi gerekliliğine işaret etti.
İkinci konuşmacı Antalya eski miletvekili Hüsnü Çöllü ise deniz turizmi konusuna ve deniz turizmi çalışma grubunun çalışmalarına değindi. Çöllü konuşmasında, halen büyük sorun teşkil eden çekek yeri sorunu ile kruvaziyer gemilerinin liman ihtiyaçlarını anlattı. "Kıyı yapıları inceleme komitesi oluşturulmalı" diyen Çöllü kıyı yapılarından alınan yüksek vergilerin de indirilmesini talep etti. Çöllü ayrıca, deniz turizmi araçlarına uygulanan mevzuatın gemilere uygulanan mevzuattan ayrılması gerektiğini de vurguladı.

Meclisin üçüncü konuşmacısı ise GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran oldu. Kıran tersanelerin Tuzla'daki varlıklarını 49 sene daha uzattıklarını belirtti ve istenen yüksek kiraların düşürüldüğüne dikkat çekti. Barbaros Hayrettin Paşa'nın "Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur" sözünü de hatırlatan Kıran 78 tersane olarak denizcilik sektörü için çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı. İşletme belgelerini alamayan 61 tersanenin geçici işletme belgesiyle çalıştığına da değinen Kıran, işletme izin belgelerinin kaldırılmasını talep etti.

Meclisin dördüncü konuşmacısı İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit oldu.

Düzgit gemi acenteleri enflasyonunun yarattığı sorunlara dikkat çekerken gemi  acentelerindeki kalite standartlarının yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Bakanlığın gemi acenteliği yönetmeliğinde yapacağı değişikliğe de değinen Düzgit, kendilerinden yönetmelikle ilgili görüş istenirken biraz daha süre verilmesini rica etti.

Recep Düzgit'ten sonra DTO Meclis Üyesi Metin Kalkavan söz aldı. Başkanlığı döneminde yaptıkları uyumlu çalışmadan dolayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı nezdinde Bakan Ahmet Arslan'a teşekkür etti ve yeni yönetime başarılar diledi. 


Daha sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran geçmiş dönemde elde ettiği başarılar ve denizcilik sektörüne verdigi hizmetten dolayı Metin Kalkavan'a bir plaket takdim etti.

Kürsüye daha sonra Deniz Ticaret Odası Üyesi Cengiz Kaptanoğlu geldi. DTO Meclisi'nin geldiği noktadan büyük gurur duyduğunu belirten Kaptanoğlu en büyük şanslarının ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Müsteşar Suat Hayri Aka gibi denizciliği bilen bir yönetime sahip olmak olduğunu vurguladı. Cengiz Kaptanoğlu'na da geçmiş dönem çalışmalarından dolayı bir plaket taktim edildi.

Bakan Arslan'ın konuşmasından önce son olarak kürsüye İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran geldi. Armatörlük hakkında konuşan Kıran, Türk bayraklı ve Türk sahipli gemileri artırmak için en yüksek çabayı sarf edeceklerini söyledi.

"Denizlerimiz Mavi Vatanımızdır"

Son olarak kürsüde UDHB Ahmet Arslan söz aldı. Yeni yönetime başarılar dileyen Bakan Arslan denizci dostlarla birlikte olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Cengiz Kaptanoğlu başta olmak üzere DTO'ya başkanlık yapan tüm başkanlara hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Arslan "Denizlerimiz mavi vatanımızdır" dedi. 
Türkiye'nin deniz ticareti ile denizcilik filosunun geliştirilmesinin önemine de değinen Arslan yaptıkları düzenlemelerde sahada bulunan denizcilerinin görüşlerinin çok büyük önemi olduğuna dikkat çekti ve karşılıklı muzakereler yapılmalı dedi. 

Bakan Arslan, denizci ülke ve denizci millet idealiyle donanmanın ve savunma sanayinin de önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı ve başbakanın denizci kimliklerinin önemini de vurgulayan Arslan limanlarda tek pencere sistemine geçilmesi, denetimlerin artırılması, Türk bayrağına geçişin teşvik edilmesi, e-devlete geçilmesi, ÖTV'siz yakıt gibi Bakanlığın yaptığı çalışmalara değindi ve sektöre 6 milyar 750 milyon TL katkıda bulunduklarını söyledi. 
 

Beyaz bayrak statüsünü sürdürmeye kararlı olduklarını da belirten Arslan denizcilik eğitiminin önemini vurguladı.

Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Bakan Arslan'ın konuşmasından sonra koster filosu yenileme projesi için verdiği müjdelerden dolayı teşekkür ederek kendisine bir plaket taktim etti.

whatsapp-image-2018-05-09-at-16.27.16.jpegwhatsapp-image-2018-05-09-at-16.27.32.jpeg

Vira Haber

Bu haber toplam 5529 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.