1. HABERLER

  2. SAVUNMA SANAYİ

  3. ASELSAN'dan Türkiye için bir ilk daha
ASELSAN'dan Türkiye için bir ilk daha

ASELSAN'dan Türkiye için bir ilk daha

Türkiye'nin bugüne kadar ithal ettiği milyonlarca dolarlık gemi uydu haberleşme terminali, ASELSAN tarafından üretilmeye başlandı.

A+A-

Savunma sanayisinde Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketi olan ASELSAN'ın mühendisleri, bugüne kadar yurtdışından alınabilen uydu haberleşme sisteminin (Acrosat) yazılımının yanı sıra donanımı da kendisi üreterek bu alanda ihracat kapısını araladı. Bu üretim, özel sektör de dâhil olmak üzere uydu iletişiminin kullanıldığı her alanda yerli üretim yapabilme olanağı sağladı. İnsansız hava ve kara araçlarında da Acrosat teknolojisi kullanılabilecek. Bu ürünün ilk etaptaki kazancı ise şimdiden 60 milyon doları buldu. Aselsan, Kılıç sınıfını hücumbotlarda Acrosat'ın kullanılması için sözleşme imzaladı.

“Biz bunu denizde gemilerde yaparak en zorunu başardık.”

9 adet gemiye monte edilecek Acrosat sistemi, geliştirme bedeli de dâhil olmak üzere 38 milyon dolara yapılacak. Bu sistemin ithal edilmesi durumunda ise en az 100 milyon dolarlık bir ödemenin yapılması gerekiyordu. Üstelik ASELSAN, bu sistemi ihraç da edebilecek. Uydu sistemlerinin tanıtıldığı fuarda sergileyen ASELSAN yetkilileri, sistemin İngiliz, Fransız ve ABD'nin ürettiğine denk olduğunu hatta bundan daha iyi bir teknolojinin yapılmadığını söyledi. ASELSAN yetkilisi mühendis Mehmet Hidayet Yılmaz, Acrosat'ın karbon fiberden üretilmesi nedeniyle hem hafif, hem de dayanıklı olduğunu söyledi. Acrosat'ın üretiminde elde edilen bilgi birikimiyle insansız hava araçları ve deniz karakol uçağı için de aynı sistemin üretileceğini belirten Yılmaz, "Biz bunu denizde gemilerde yaparak en zorunu başardık. Şimdi her alanda yapabiliriz" diye konuştu.

“Birçok ülke ile görüşmeler başladı “

Acrosat'ın maliyetinin araştırma fiyatı olduğunu söyleyen Yılmaz, uydu sisteminin seri üretiminin başlamasıyla fiyatların daha da düşeceğini vurguladı. Yılmaz, "Bu ürünün tüm yazılım ve donanım pakları bizde. Bu nedenle ihracat da yapacağız. Şimdiden birçok ülke ile görüşmeler başladı" dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 8591 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.