1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Atatürk'ün Deniz Sevgisini Anlatan 10 Sözü
Atatürk'ün Deniz Sevgisini Anlatan 10 Sözü

Atatürk'ün Deniz Sevgisini Anlatan 10 Sözü

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için deniz sevgisi çok başka bir yerdeydi. Kürek çekme ve yüzme sevdiği sporların en başında geliyordu.

A+A-

Yaz aylarında, Florya Köşkü’nde dinlendiği zamanlarda, sandala binerek kürek çekerdi. Moda Koyu’nda yapılan yelken ve kürek yarışlarını, yatından izlemekten büyük keyif duyardı.

Atatürk, yarışmaları dürbünle izlerdi.  Kazananları alkışla, onlara tebriklerini iletirdi. Özellikle kabotaj bayramı yarışmalarında, Anadolu ve Rumeli fenerlerinde yapılan kürek ekipleri arasındaki ezeli rekabetten doğan, iddialı ve çekişmeli yarışmayı izlemek Atatürk'ün çok hoşuna giderdi. İşte Atatürk’ün deniz sevgisini anlatan 10 sözü

1-“Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir. Çünkü: Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer.”

ataturk-005.jpg

 

2-“En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz.”

ataturk-jpg2.jpg

 

3-Denizciliği Türk’ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız…”

ataturk-jpg3.jpg

 

4-“Mükemmel ve kaadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir.”

ataturk-jpg4.jpg

 

5-“Zaferi, denizi kontrol altında tutan, ihtiyacı olan şeyi, ihtiyacı olduğu zaman, istediği yere ulaştırabilen ülke kazanır.”

ataturk-jpg5.jpg

 

6-Donanmasız Anadolu olmaz. Donanmadan yana kuvvetli olmak Türkiye’nin savunması için şarttır. Donanmamız izlediğimiz politikanın da kuvvetli desteği olacaktır.”

ataturk-jpg6.jpg

 

7-“Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir, ileri”

ataturk-jpg7.jpg

 

8-“Dış pazarlardan satın alınan gemiler ile Donanma yapılamadığını siz de biliyorsunuz. Donanma, sadece kıyı koruyacak bir kuvvet değil, bundan daha önemli olarak deniz yollarının güvenliğini sağlayacak bir kuvvettir. Anadolu’da yaşadıkça bu bakımdan ihtiyacımız daha büyüktür.”

ataturk-jpg8.jpg

 

9-Evvela çekirdek bir Donanma yapmakla yetinip, Deniz Sanayi ve Ticaretimizi geliştirmeliyiz. Bundan sonra Memleket Sanayiinden fışkıracak Donanmayı yapmak da kolay olacaktır. İlk beş senede kendimizi toplayıp devrimleri yaparız, ikinci beş senede dünyaya kendimizi tanıtırız. Üçüncü beş senede İngiliz Kralına yurdumuzu ziyaret ettiririz.”

ataturk-jpg10.jpg

 

10-“ Bahriye’yi esaslı ve ciddi bir biçimde geliştirip, düzenlemek düşünülmelidir. Bu konuda başlangıç noktası, özellikle seçkin elemanları hak ettikleri gibi yetiştirip, onlardan memleketin ivedi gereksinimlerinde yararlanmak ve herhalde memleketin gücünün üzerinde hayallerden de uzak durmak olmalıdır.”

ataturk12-001.jpg

 

Vira Haber

Bu haber toplam 236098 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.