1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Atom denizaltı ”Severodvinsk” Rus donanmasına katıldı
Atom denizaltı ”Severodvinsk” Rus donanmasına katıldı

Atom denizaltı ”Severodvinsk” Rus donanmasına katıldı

Rusya donanmasına mensup denizaltılara “Yasen” tipi 4. kuşak çok amaçlı”Severodvinsk” atom denizaltısı katıldı.

A+A-

Rusya donanmasına mensup denizaltılara “Yasen” tipi 4. kuşak çok amaçlı”Severodvinsk” atom denizaltısı katıldı.

Bu denizaltıda ilk kez başlıca silah olarak dikine kalkar kanatlı füzeler kullanıldı.

2020 yılına kadarki dönemde kanatlı füzelerle donatılacak “Yasen” ve “Yasen M” sınıfı 8 atom denizaltısının yapılması planlandı. Bu, “Sivulf” Amerikan denizaltısının benzeri yeni bir sınıf atom denizaltılarıdır.

“Yasen” denizaltılarının görevi, Rusya stratejik nükleer kuvvetmlerinin üçlü silah takımına dahil “Borey” tipi denizaltınınkinden farklıdır. Jeopolitik problemler Akademisi başkanı Konstantin Sivkov’un anlattığına göre “Borey” tipi denizaltılar, nükleer savaş başlıklı kıtalararası balistik füzelerle donatıldı. Bu denizaltıların görevi, düşmanın topraklarını vurmaktır. Bu tip denizaltılar yalnız nükleer savaşın başlaması durumunda kullanılacak. “Yasen” tipi denizaltılar ise konvansiyonel silahla yapılan savaş ve nükleer silah kullanılarak yapılan savaş içindir. Bu tip denizaltılar geniş kapsamlı savaşların yanısıra lokal savaş koşullarında da kullanılabilir.

“Yasen” tipi denizaltılarda değişik silahlar var. Söz konusu öncelikle denizaltıları tahrip etmek ve her çeşit gemileri vurmak olanağını veren torpilsalarlar ve yaklaşık 300 kilometre ötede bulunan uçak gemileri vurabilen “Oniks” tipi füzelerdir. “Yasen” denizaltılarında ayrıca “Granat” tipi füzeler de bulunuyor.

Yaklaşık 2500-3000 kilometre menzilli “Granat” füzeleri tüm Avrupa harekat bölgesinin derinliklerinde hedefleri vurabilir veya Kanada’nın ya da ABD’nin topraklarına yaklaşarak oradan darbeler gerçekleştirebilir.Bu füzeler vasıtası ile Stratejik nükleer kuvvetlerine verilen görevlerden biri, yani nükleer savaş sırasında nükleer hedefleri vurmak görevi yerine getirilebilir.

Tahmin edilebilir ki “Yasen” denizaltısı “Kalibr” füzeleri ile donatıldığı takdirde 1000 kilometreden fazla uzak bulunan hedefleri vurabilir. Böylelikle bir tek adet “Severodvinsk” denizaltısı, Rusya donanmasına verilen görevlerin bir kısmını yerine getirmek yeteneğindedir. Yani bu tip denizaltı, karadaki hedefleri ve korunan gemiler gruplarını vurmak, konvoyları ortadan kaldırmak ve deinizaltı avcılığı problemini çözmek yeteneğindedir. Sözün kısası “Severodvinsk” denizaltısı pekçok amaçlarla kullanılabilir. Bu, başlıca üstünlüklerinden biridir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_06_26/Rusya-donanmasi-atom-denizalti/

Bu haber toplam 2366 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.