1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Avrupalı armatörlerden "PRF Direktifi" çağrısı
Avrupalı armatörlerden "PRF Direktifi" çağrısı

Avrupalı armatörlerden "PRF Direktifi" çağrısı

Avrupalı armatörler, Liman Kabul Tesisleri Direktifi’nde (PRF, 2000) yakında yapılacak olan revizyona dair içinde elverişli ve yeterli liman kabul tesisleri çağrısı bulunan bir görüş belgesi yayımladı.

A+A-

 Belgede, gemilerden kaynaklanan atıklar ve zararlı yük kalıntıları için elverişli ve yeterli liman kabul tesisleri, daha şeffaf ve adil bir ücret sistemi, etkili bir izleme ve uygulama mekanizması çağrısında bulunuldu.

MARPOL Konvansiyonu’nun gerekliliklerini AB yasalarına aktaran PRF Direktifi, gemilerin ürettiği atık ve yük kalıntılarının toplanmasını sağlayacak kabul tesislerinin üye devletlerin limanlarında bulundurulmasını zorunlu hale getirerek, bu tür atıkların denizlere boşaltılmasını azaltmayı hedefliyor.

Bununla birlikte, anılan zorunluluk AB limanlarında yeterli ve elverişli tesis bulunmadığı için yerine getirilemiyor ve bu durum da Avrupa Komisyonu’nu direktifi revize etmeye sevk ediyor. Ayrıca, bazı limanlarda ücretlendirmelerin şeffaf ve adil olmadığı belirtilirken, armatörleri atıklarını karaya teslim etmeye teşvik eden makul ve işlevsel bir ücret sistemine ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor.

AB limanlarında yeterli liman kabul tesisi mevcut olmalı

Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA) Genel Sekreteri Patrick Verhoeven konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Direktifin etkili olabilmesi için, AB limanlarında yeterli liman kabul tesisinin mevcut olması gerekmektedir. Bu tesisler aynı zamanda balast suyu ve gaz temizleyicisi atığı gibi daha katı çevresel gerekliliklerden kaynaklanan yeni tür atıkları da elleçleyebilmelidir. Bundan sonraki adım ise, uğranılan limana ödenen harcın, armatörleri geminin atıklarını uygun tesise boşaltmaları için teşvik edecek şekilde yapılandırılmasını sağlamaktır.”

Avrupalı armatörler ayrıca, gemilerdeki atıkların bertaraf edilmesi hususunda daha faydacı bir yaklaşım talep ediyor. Kısa mesafelerde seyir yapan ve sık sık AB limanlarına uğrayan gemiler ile yeterli depolama kapasitesine sahip olan gemilerin, her uğradıkları limanda atık boşaltmak zorunda olmadığı, bu nedenle de revize edilmiş PRF Direktifi’nin, istisna ve muafiyet rejimini açıklığa kavuşturması gerektiği belirtiliyor.

Direktifin uygulanması konusunda yorum yapan ECSA Deniz Güvenliği ve Çevre Müdürü Benoit Loıcq ise şu ifadeleri kullandı: “İzleme ve uygulama mekanizması etkin olmalıdır ve bu mekanizma sadece denetimlere değil, armatörlere PRF’nin eksikliklerini bildirebilecek ve bir AB limanına uğramadan evvel PRF mevcudiyeti hakkında bilgi verebilecek elektronik bir sisteme de dayanmalıdır.”

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1529 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.