1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Batan gemiyi terk etmedi
Batan gemiyi terk etmedi

Batan gemiyi terk etmedi

1993’te 11 ton uyuşturucu ele geçirilen Lucky S gemisini personel batırmak istemişti.

A+A-


O zaman üsteğmen rütbesinde ve tim komutanı olan Albay Türşen kaptan ve oğlunu makine dairesine kelepçeleyip “Gemiyle batarsınız” dedi

Türk SAT komandoları tarafından 7 Ocak 1993 yılında Akdeniz’de baskın yapılan Lucky-S gemisinin çeşitli bölümlerine gizlenmiş, 11 ton uyuşturucu ele geçirilmişti.


Star Haber, 7 Ocak 1993 yılında Akdeniz’de 11 ton uyuşturucuyla ele geçirilen Lucky-S gemisine, Türk Sat komandoları tarafından yapılan film gibi operasyonu ayrıntılı olarak yayımladı. Habere göre, Poyrazköy davasında “Amirallere suikast hazırlığı” iddiasıyla yargılanan Kurmay Albay Ali Türkşen o dönem “Üsteğmen”di ve gemiyi ele geçirin 7 kişilik timin komutanıydı. Uğur Dündar yönetimindeki Star Haber’de dün akşam yayımlanan habere göre operasyon şöyle gelişti:

30 saniyede gemiye çıktı
Amerikan Uyuşturucuyla Mücadele Teşkilatı (DEA) Türk istihbarat birilmlerine Süveyş Kanalı’ndan uyuşturucu yüklü bir Türk gemisinin bulunduğunu ve derhal operasyon düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bu istihbarat üzerine hemen hareket geçti ve izinde olmasına rağmen göreve çağrılan üsteğmen Ali Türkşen’in komutasında 7 kişilik bir tim oluşturuldu. Aksaz’da bir hafta operasyon eğitimi alan tim Yıldırım ve Zafer adlı savaş gemileriyle Süveyş Kanalı’na doğru yola çıktı. Operasyon timinin yanında DEA’nın Türkiye temsilcisi Michael Spasaro da vardı.

Spasoro SAT komandolarını görünce “Bu kıyafetler ve silahlarla mı operasyon yapacaksınız?” diyerek onları küçümsedi. Sabaha karşı 03.00 sularında operasyon için düğmeye basıldı ve 7 kişilik tim 30 saniyede gemiye çıktı.

Gemi kısa sürede ele geçirildi. Fakat operasyonu önceden haber alan gemi personeli geminin süratini kesmek için pistonları bozmuş, tahliye tulumbasını da devre dışı bırakmıştı. Yapılan müdahaleler sonrası geminin şaftı da bozulmuş, pervanesi durmuştu. Geminin içinde su birikiyordu ve gemi içindeki uyuştucuyla birlikte batmak üzereydi. Fırtına nedeniyle Türk savaş gemileri de yardım edemiyordu.
Operasyon merkezinden Türkşen’e gemi personelini tahliye etmesi ve gemiyi terk etmesi söylendi ama o kabul etmedi. Türk savaş gemilerinin komodoru Albay Halil Bölen ‘denize atlayın ve fırkateyne dönün’ emri verdi. Üsteğmen Türkşen bunu da kabul etmedi.

Kaptanı kelepçeledi
Türkşen, gemi kaptanı ve oğlunu makine dairesine kelepçeledi ve “bu gemi batarsa siz de batarsınız” dedi. Bunun üzerine gemi personeli can havliyle suları tahliye etmeye başladı. Gemi su almaktan ve batmaktan böylece kurtuldu.

Yapılan arama sonrasında geminin “başaltı” bölümünde uyuşturucunun zulası bulundu ve bu bölüm kaynakla kesilerek 11 ton uyuşturucu çıkarıldı. Operasyona katılanlar o anı şöyle anlatıyordu: “Zula kaynaklarla açılınca esrarın dumanı bütün gemiyi kapladı.”
Gemi daha sonra Türk karasularına getirildi ve Narkotik polisleri ve DEA yetkililerine teslim edildi.




Uyuşturucu gemisine çıkan timin komutanı Üsteğmen Ali Türkşen’di. Personel gemiyi batırmaya çalışınca kaptanla oğlunu makine dairesine kilitledi ve “Gemiyle birlikte batarsınız” dedi. Böylece suç delilinin yok olmasını önledi. Bu müthiş operasyona imza atan o üsteğmen, bugün kurmay albay rütbesinde ve “amirallere suikast hazırlığı” iddiasıyla yargılanıyor.

Bu haber toplam 907 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.