1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Böcek krizi: 3 geminin limana girmesi engellendi
Böcek krizi: 3 geminin limana girmesi engellendi

Böcek krizi: 3 geminin limana girmesi engellendi

Türkçede ‘osuruk böceği’ olarak adlandırılan böceklerin ağır kokusu nedeniyle Japonya’dan ithal otomobil ve makine taşıyan üç büyük kargo gemisinin Yeni Zelanda tarafından limanlara girmesi engellendi.

A+A-

Japonya’nın Yeni Zelanda’ya otomobil ihracatında böcek krizi çıktı. Türkçede ‘osuruk böceği’ olarak adlandırılan bu böceklerin ağır kokusu nedeniyle Japonya’dan ithal otomobil ve makine taşıyan üç büyük kargo gemisinin Yeni Zelanda tarafından limanlara girmesi engellendi. Hürriyetin haberine göre bu böceklerin  çok hızlı çoğaldıkları, bir çok mahsulü yedikleri ve zirai ilaçlara direndikleri belirtilirken, Yeni Zelanda’nın eko sistemine ciddi zarar verebilecek düzeyde oldukları söyleniyor.

10 bin araç geldi, 8 bini daha yolda

Yeni Zelanda Otomotiv Sanayi Derneği CEO’su David Vinsen, 3 geminin 10 binden fazla sıfır ve 2. el araç taşıdığını açıklarken, “15 yıldır başkanım ve 30 yıldır otomotiv sektöründe görev yapıyorum. Bugüne kadar böylesine önemli bir sorunla karşılaşmadım” dedi. Yeni Zelanda’da limana sokulmayan gemilerin dışında, Japonya’da sevkiyatı bekleyen 8 bin araç olduğu daha belirtiliyor.

Yeni yasa geliyor

Böcekler nedeniyle gemilerin limana girememesi, çalışan işçileri de etkiliyor. Araçların indirilmesi ve işlemleriyle ilgilenen işçilerin çalışma saatleri kısaltılırken, geçici olarak işten çıkarmalarının birkaç hafta devam edileceğinden bahsediliyor. Yeni Zelanda hükümeti de böyle bir istismarın tekrar oluşmasını önlemek için yeni yasaları devreye sokuyor. Buna göre Japonya’daki tüm kullanılmış araçların ülkeye gönderilmeden önce onaylanmış bir tesiste temizlenmesi ve denetlenmesi gerekecek.

Vira Haber

 

Bu haber toplam 6720 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.