1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Boğaz'daki atıklar asfalt olacak
Boğaz'daki atıklar asfalt olacak

Boğaz'daki atıklar asfalt olacak

Yılda ortalama 80 bin tanker geçen Boğazlar'dan, yılda toplam 30 bin ton atığın yüzde 25'i geri dönüştürelerek 7 bin 500 ton asfalt ürünü elde edilebilecek.

A+A-

Büyükşehir, deniz atıklarından asfalt üretecek. Yılda 30 bin ton atığı dönüştürmeyi hedefleyen belediye, böylece tankerlerin kirlettiği denizlerin temizlenmesine de önemli katkı sağlayacak
Yılda ortalama 80 bin tanker geçen Boğazlar'dan, yılda toplam 30 bin ton atığın yüzde 25'i geri dönüştürelerek 7 bin 500 ton asfalt ürünü elde edilebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deniz atıklarından asfalt üretimi projesinin ihalesine bu yıl içinde çıkacak. Boğaz'daki atıklar geri dönüştürmek amacıyla 12 lisanslı atık alma gemisiyle toplanıyor. Atık alım merkezi 24 saat, 365 gün kesintisiz hizmet veriyor. Toplanan atıkların bertarafı ise İstanbul Enerji Şirketi tarafından yapılıyor. Enerji Şirketi tarafından Çorlu Ulaş'taki geri kazanım tesislerinden biri kiralanarak, çalışmalara başlandı bile. Toplanan petrol türevli atıklar, Haydarpaşa Atık Kabul Tesisi'nde ön işlemden geçtikten sonra Çorlu'daki tesise gönderilerek işleniyor. Atık yağlar, laboratuvar analizlerine göre kategorilere ayrılarak ya atık yağ olarak geri dönüşüm tesislerine ya da ilave yakıt kullanımı için çimento ve kireç fabrikalarına gönderiliyor. Çorlu tesislerinin, yeni bir düzenlemeyle bu atıklardan asfalt ve asfalt katkı maddeleri üretmesi için ise çalışmalar sürüyor. Proje kapsamında Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeki liman sahasında 2 bin 982 metrekarelik alanda atık işleme tesisi kurulması da planlanıyor. Milli Emlak'tan onay alınan alanda yapılacak atık kabul tesisi projesinin bu yıl başlayıp 2014'te tamamlanması hedefleniyor. Tesiste 2011'de yaklaşık 30 bin ton atık yağ işlenerek, 6 bin ton solvent, kalıp yağı ve diğer yağlama ürünleri, 7 bin 500 ton asfalt ürünleri, 10 bin ton çimento fabrikalarında kullanılabilecek ilave yakıt ve elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilecek. Petrol türevli atıkların geri kazanılmasıyla birlikte hem deniz kirliliği büyük ölçüde engellenecek hem de belediyenin bütçesine 15 milyon TL katkı sağlanacak. Belediyeye 1 tonda 600-800 lira civarında maliyeti olan asfalt, bu tesiste üretilen 400 liralık katkı maddesinin katılmasıyla daha ucuza elde edilecek.

Sabah

Bu haber toplam 1176 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.