1. HABERLER

  2. BOĞAZLAR

  3. Boğazlardan geçiş hafifletilmeli
Boğazlardan geçiş hafifletilmeli

Boğazlardan geçiş hafifletilmeli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul'da Boğazlardan geçişin yeni bir projeyle beraber hafifletilmesi kanaati taşıdığını, 8 bin 500 yıllık tarihiyle ve bütün güzellikleriyle beraber İstanbul'un mutlaka korunmaya ihtiyacı olduğunu belirtt

A+A-

Yıldız, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen, ''14. Avrasya Ekonomi Zirvesi''nde yaptığı konuşmada, enerji politikalarının bugün artık uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük işleri ihtiva ettiğini söyledi.
Türkiye'nin doğusunda kaynakların yüzde 65'inin bulunduğunu, batısında da tüketimin neredeyse yüzde 65'inin olduğunu ifade eden Yıldız, o yüzden gerek bölgesel ve küresel aktörlerin gerekse enerji hedeflerinin mutlaka iyi irdelenmesi gerektiğini, Türkiye'nin bu anlamda hem enerji politikalarını hem de stratejilerini net olarak ortaya koyduğunu kaydetti.
Türkiye'nin 2010 yılındaki büyüme rakamının yüzde 8,9 civarında gerçekleştiğini anımsatan Yıldız, ''Bu şu demek, yaklaşık 4 bin megavat civarında üretim santralini devreye almak demek. Yani hemen hemen her yıla karşılık gelen bir nükleer santral miktarı kadar büyüyor olmamız lazım. Bizim Rusya federasyonu ile beraber yaptığımız nükleer santral yalnızca Türkiye'nin hemen hemen o yıllarda 2019-2020'deki bir yıllık büyümesine denk gelebilecek rakam'' dedi.
Yıldız, hem Türkiye'nin hem de bölgenin çok fazla enerjiye ihtiyacı bulunduğunu, özellikle Ortadoğu'da Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Libya'ya doğru gidildiğinde de mutlaka enerji ihtiyacının yaşanabilir ve sürdürülebilir bir halde olmasını sağlamak için ciddi bir şekilde yatırım yapmak gerektiğini vurguladı. 

ENERJİ BAŞLIĞI AÇILMADI
AB üyesi olma yolunda çok fazla işlem yaptıkları bu ortamda çevre başlığı açılmış olmasına rağmen enerji başlığının açılmadığını söyleyen Yıldız, ''Bunun da teknik sebeplerden kaynaklanmadığının son derece net anlaşılabilir bir şekilde tekrar vurgulanması gerekir. Avrupa'daki elektrikteki enterkonneksiyonun test çalışmalarını Türkiye bitirmiştir. Hem elektrikte hem doğalğazda hem de ana enerji kaynakları tedarikinde Avrupa ile ciddi entegrasyon içerisindedir'' diye konuştu.
Yalnızca Enerji Bakanlığı olarak her hafta minimum 4 veya 5 ülkeyle enerji görüşmeleri yaptıklarını ifade eden Yıldız, şunları söyledi:
''Türkiye, hem bölgesinin hem de gelişen dünyada önemli bir enerji aktörü olmayla alakalı stratejik çalışmalarını sürdürmektedir. Aynı zamanda Türkiye hem yerli hem de yenilebilir enerji kaynaklarının son derece modern ve teknolojik cihazlarla beraber Türkiye'ye adaptasyonunu sağlamaktadır. Rüzgar enerjisi ile alakalı 2010 yılındaki gelişmelerle Türkiye, Meksika'dan sonra ivmesi en yüksek, en fazla yatırım yapan ülke konumuna gelmiştir. Bu 2011 ve 2012'de de hız kesmeden devam edecektir.'' 
İstanbul'da Boğazlardan geçişin yeni bir projeyle beraber hafifletilmesi kanaatinde olduğunu söyleyen Yıldız, ''Petrol ve ürünleri yaklaşık 150 milyon ton civarında bir geçişe sahne olmaktadır. 8 bin 500 yıllık tarihiyle ve bütün güzellikleriyle beraber İstanbul'un mutlaka korunmaya ihtiyacı vardır. Mevcut müktesep anlaşmalara herhangi bir zede, herhangi bir haller getirmeksizin bunu inşallah yapacağımız kanaatindeyim'' diye konuştu.

A.A

Bu haber toplam 1362 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.