1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Böyle üretim görülmedi!
Böyle üretim görülmedi!

Böyle üretim görülmedi!

Petkim, Petkim olalı en yüksek üretimi yaptı; rüzgara, güneşe yöneldi...

A+A-

Socar & Turcas CEO’su Kenan Yavuz, Petkim’in 2010 yılında 45 yıllık tarihinin üretim rekorunu kırdığını belirterek, “Gelecek yıldan daha da umutluyuz. 2011’in ilk yarısında rafineri nin temelini atmayı, 2014’de bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

PETKİM’in 2010 yılında 45 yıllık tarihinin üretim rekorunu kırdığını belirten Socar & Turcas CEO’su Kenan Yavuz, rafineri yatırımının yanında, yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına başlayacaklarını söyledi. Kenan Yavuz, Petkim’in 2010 yılını, hedeflerinin üzerinde kapattığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Petkim, üretimde yıl sonunda 45 yıllık tarihinin en yüksek üretim miktarına ulaştı. Yüzde 98 kapasite kullanım oranıyla tüm fabrikalarımız üretim rekorları kırdı. Ciroda hedefin çok üzerindeyiz, kârlılıkta da hedefi yakaladık. Bu rekorda Türkiye pazarı çok önemli bir etken oldu.

Pazarımızın güçlü olması en önemli faktör. Ancak üretim hatlarında yapılan iyileştirmeler, teknoloji, iş gücü verimliliği ve kapasite artırıcı yatırımların da büyük etkisi var. Dünyada petrokimya sektörü için olumlu bir döneme giriyoruz. 2011-2015 dönemi, 2006-2010’dan çok daha iyi olacak.”

Rafineri 2011’de
Petkim’in büyüme rakamlarını global olarak değerlendirebilmek için öncelikle rafineri yatırımının devreye girmesi gerektiğini belirten Yavuz, kapasite kullanım oranlarında Avrupa’nın en iyilerinden biri olduklarını, Avrupa’nın rekabet gücünü giderek kaybettiğini, Türk sanayinin gelecekte rakiplerinin Orta ve Uzakdoğu kökenli firmalar olacağını belirtti.

Socar & Turcas Grubu olarak, Petkim yarımadasına başta rafineri olmak üzere 5 milyar dolarlık yatırım projeksiyonu yaptıklarını ve bu kapsamda rafineri lisansını aldıklarını hatırlatan Yavuz, yatırımda herhangi bir aksama olmadığını, 2011’in ilk yarısında rafinerinin temelini atmayı ve altyapı inşaat çalışmalarına başlamayı hedeflediklerini söyledi. Yavuz, tesisi hızlı şekilde yaparak 2014 yılı ortasında bitirmek istediklerini belirtti. Yavuz, Petkim yarımadası içinde rüzgar enerjisi üretimi için yaptıkları lisans başvurusunun onaylandığını söyledi.

Güneş enerjisine hazırlık
Kenan Yavuz, Petkim yarımadası içinde 25 megavatlık rüzgar için yaptıkları lisans müracaatının olumlu sonuçlandığını, resmi onayın alınması sonrası Mart sonuna kadar ihaleye çıkacaklarını ve yatırımı 1 yıl içinde tamamlamayı planladıklarını dile getirdi. Rüzgar santralinin yanında güneş enerjisi için de bir yatırım hazırlığı içine girdiklerini ifade eden Yavuz, “Güneş enerjisinde bina ısıtması ve aydınlatmasına yönelik pilot bir tesis yapmak istiyoruz. Yenilenebilir enerjide de öncü olmak istiyoruz. İleride bu konudaki yatırımları geliştireceğiz” dedi.

Dış ticaret açığında % 106.8’lik artış
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre Türkiye’nin ihracatının yüzde 6, ithalatının ise yüzde 35.7 oranında artış gösterdiğini açıkladı. Dış ticaret açığı ise söz konusu dönemde yüzde 106.8 artışla 7 milyar 683 milyon dolara ulaştı. 2010 yılı Kasım ayında, 2009 yılının aynı ayına göre ihracat yüzde 6 artarak 9 milyar 439 milyon dolar, ithalat ise yüzde 35.7 artarak 17 milyar 121 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2009 yılı Kasım ayında yüzde 70.6 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2010 yılı Kasım ayında yüzde 55.1’e geriledi. Türkiye ithalatının yüzde 70’ten fazlasını oluşturan ara malı ithalatı Ocak-Kasım döneminde yüzde 31.9 artışla 117 milyar 691 milyon dolara yükseldi. TÜİK’in Kasım ayı itibariyle dış ticaret verilerine göre, 2010 yılı Ocak-Kasım döneminde sermaye (yatırım) malları ithalatı ise yüzde 31.1 oranında artarak, 24 milyar 852 milyon dolara çıktı. Tüketim malları ithalatı yüzde 28.1 artarak 21 milyar 877 milyon dolara ulaştı.

Perfetti Van Melle’in tepe yönetimine Türkiye’den atama
2006 yılından bu yana Perfetti Van Melle Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörlüğünü yürüten Mehmet Yüksek, gösterdiği başarı nedeniyle Ocak ayı itibarıyla Perfetti Van Melle Kuzey Amerika Başkan Yardımcılığı görevine atandı. 1972 yılıda doğan ve Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ni bitiren Yüksek, iş hayatına Colgate-Palmolive’de pazarlama asistanı olarak başladı. Perfetti Van Melle Türkiye’de ise 1997 yılında çalışmaya başlayan Yüksek, markanın Türkiye’de yüzde 60’ın üzerinde büyümesinde ve aynı oranda pazar payını artırmasında büyük rol oynadı. Yüksek, görevini Perfetti Van Melle’nin Amerika-Kentucky merkezinde yürütecek. Bu arada şirketten yapılan açıklamada, Perfetti Van Melle Türkiye’nin bu yılı yüzde 25’e yakın bir büyümeyle kapattığı belirtildi.

Yurtdışından TV, kamera getirenden bir defalık 10-215 euro alınacak
Bakanlar Kurulu’nca, 2011 yılı için geçerli olmak üzere, ticari ithalat maksadı dışında yurtdışından getirilecek televizyon, radyo, video, kamera uydu alıcısı gibi cihazlardan bir defaya mahsus 10-215 euro arasında ücret alınmasına karar verildi. Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.Bu çerçevede, renkli televizyonlardan 51 ekrana kadar (51 ekran dahil) 55 euro, 51-67 ekran arası (67 ekran dahil) 85 euro, 67-85 ekran arası (85 ekran dahil) 120 euro, 116 ekran ve yukarı 150 euro, oto televizyonu için de 85 euro alınacak. Cep tipi radyo alıcıları ile saatli radyo ve radyolu saatler, radyolu cep telefonları, bir müzik aleti (elektronik org gibi) üzerindeki radyolar, oyuncalar üzerindeki radyolar, ışıldaklar ve radyolu vantilatörler için 10 euro istenecek.

Oto alıcıları için 15 euro, taşınabilir radyo alıcıları için 25 euro, rack tipi birleşik cihazlardan radyo alıcı kartları ve videolar ve video kamera için de 180 euro ödenecek. Söz konusu cihazlar dışında kalan, radyo ve televizyon yayımını almaya yarayan her türlü cihaz için 180 euro ödenmesi gerekiyor.

Vatan

Bu haber toplam 1136 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.