1. HABERLER

  2. BİLGİSEL

  3. Bozulmamış bir dünya: Galapagos Adaları
Bozulmamış bir dünya: Galapagos Adaları

Bozulmamış bir dünya: Galapagos Adaları

Tabiatın Ütopyası” olarak adlandırılan Galapagos Adaları, çok uzun yıllar insanoğlunun keşfedememesi sayesinde doğasını koruyor ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan bitkilere, hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

A+A-

Doğa harikası yerler arasında en üst sıralarda yer alan Galapagos Adaları, Ekvador Cumhuriyeti’nde bulunuyor. “Tabiatın Ütopyası” olarak adlandırılan Galapagos Adaları, çok uzun yıllar insanoğlunun keşfedememesi sayesinde doğasını koruyor ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan bitkilere, hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Masallarda duyulan mavi ayaklı kuşları, deniz iguanaları, dev kaplumbağaları, yemyeşil doğası, masmavi denizi, sevimli deniz aslanları ve gökyüzüne sahiplik yapan iri albatrosları ile çok az insanın ayak bastığı takım adalar ziyaretçilerini büyülüyor. Adaları bu denli değerli yapan sebeplerden biri de dünyaca ünlü biyolog Charles Darwin’in evrim teorisinin doğduğu yer olması...

Ekvador'un Saklı Yüzü: Isla Sombrero Chino

Isla Sombrero Chino'ya havadan bakıldığında Galapagos'un jeolojik köklerinin beş milyon yıl önceye dayandığı görülüyor. Dünyanın kabuğundan süzülen ve soğuyarak katılaşan lavların oluşturduğu adalar, Güney Amerika'nın Ekvador ana karasına bin kilometre uzaklıkta yer alıyor. Ateşin kalbi olarak anılan Isla Sombrero Chino fantastik görünümü ile büyülüyor.

Doğanın Muhteşem Ahengi

El değmemiş toprakları, gözlerden uzak konumu, egzotik bitkileri ve farklı hayvan türleri ile dikkatleri üzerine çeken adaların, beyaz kumlu plajları, turkuaz renkli denizi, yeşilin her tonunu taşıyan doğası ve denizi ile aynı rengi yakalayan gökyüzü doğallığını yüzyıllardır korumaya devam ediyor. Lav alanlarında gelişmeyi başaran kaktüs türleri, bu bölgenin en önemli bitkilerinden olmayı başarıyor. Yeryüzünde başka hiçbir yerde bulunmayan bitkilere ev sahipliği yapan adalar, kendine has görünümü ile bir doğa harikası olduğunu her an kanıtlıyor.

Adanın Sevimli Devleri: Kaplumbağalar

Sadece Galapagos Adaları ve Hint Okyanusu'nda yer alan Aldabra'da yaşamını sürdüren dev kaplumbağalar, yüz yıldan fazla yaşayabiliyor. Avlanma nedeni ile 16. yüzyılda 250 bin olan sayıları sonradan 3 bine düşen dev kaplumbağaların sayısı, koruma altına alınarak 20 bine çıkarılıyor.

Suda Yaşayan Kertenkeleler

Takımadaların en dikkat çekici canlılarından biri de suda yüzen ve yaşamını sürdüren kertenkeleler. Endemik özelliklere sahip olan adalarda, dünyanın suda yiyecek arayan tek kertenkelesi bulunuyor. 9 metre kadar derinliğe dalan bu ilginç canlıların en sevdiği şey deniz yosunu yemek.

Yaşam Serüveninde Birbirine İhtiyacı olan Ada Sakinleri

Adayı ziyaret eden turistlerin en çok karşılaştığı bir başka canlı kırmızı kaya yengeçleri. Sadece Galapagos adalarına özgün canlılar olmasalar da, bu bölge için önemli bir özellikleri bulunuyor. Yerel nüfusun birbiri ile benzersiz bir uyum içinde olduğu adalarda, yengeçler deniz kertenkelelerinde bulunan kenelerle besleniyor.

galapagos.jpg

galapagos1.jpg

galapagos2.jpg

galapagos3.jpg

galapagos4.jpg

galapagos5.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 6921 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.