1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Bu gençler dünya için harekete geçti
Bu gençler dünya için harekete geçti

Bu gençler dünya için harekete geçti

On binlerce öğrenci, iklim değişikliğini protesto etti. “Harry Potter bizi kurtarmayacak. Dünyanın ısınmasını 1,5 derecede tutamazsak evimiz yanacak, içindeki bütün kitaplar ve hayallerle birlikte’’ diyen Samra Samer eylemlerin Türkiye’deki sesi oldu.

A+A-

105 ülkede on binlerce öğrenci, okula gitmeyerek iklim değişikliğini protesto etti. “Harry Potter bizi kurtarmayacak. Dünyanın ısınmasını 1,5 derecede tutamazsak evimiz yanacak, içindeki bütün kitaplar ve hayallerle birlikte’’ diyen Samra Samer eylemlerin Türkiye’deki sesi oldu.

İsveçli aktivist Greta Thunberg’in başlattığı ‘Gelecek İçin Cuma Günleri’ olarak anılan okul grevleri, dünyanın dört bir yanına yayıldı.

Dünya Greta Thunberg’in adını ‘İklim İçin Okul Grevleri’ sayesinde duyarken, 16 yaşındaki Greta, ‘dünyamız ölmesin’ diyerek adeta çocukların sesi oldu. Greta’nın öncülük ettiği ‘Fridays for future’ (Gelecek için Cuma) projesi kapsamında bugün dünya genelinde 106 ülkede 1693 gösteri düzenlendi.

16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta, Ağustos 2018’de iklim değişikliği ile mücadeleye dikkat çekmek için okul grevi başlattı. İsveç Parlamentosu önünde oturarak eylem yapan Greta, iklim değişikliği için hükümetlere ‘bir an önce harekete geçin’ çağrısında bulundu.

Eylem kısa sürede küresel bir hal aldı ve Avrupa’nın birçok kentinde öğrenciler okulu kırıp iklim değişikliğine dikkat çekmek için eylem yaptı.

Greta'nın öncülük ettiği eylemler, Avrupa geneline yayıldıktan sonra global bir projeye dönüştü. ‘Fridays for future' (Gelecek için Cuma) projesi kapsamında bugün dünya genelinde gösteriler düzenlendi.

‘Fridays for future' (Gelecek için Cuma) projesine Türk gençleri de destek verdi. Türkiye’den ise ilk adımı atan Atlas Sarrafoğlu’na  Muğla’dan “Harry Potter bizi kurtarmayacak” diyen Samra Samer’de katıldı. Türkiye’deki genleri hareke geçirmek için bir mesaj yayınlayan Samra Samer Hepimiz biliyoruz ki, ne Harry Potter ne de Superman bizi kurtarmaya gelmeyecek. Büyük ihtimalle şu anda kitapların içinden dünyayı kirlettiğimiz için bizi yargılıyorlar. Yetişkinler ise kahramanlara inanmıyor ama hep bir kurtarıcı bekliyor. Ama zaman kalmadı, durum acil! Dünya ısınıyor. Dünyanın ısınmasını 1,5 derecede tutamazsak evimiz yanacak, içindeki bütün kitaplar ve hayallerle birlikte. Greta Thunberg süper kahramanların gerçek olduğunu kanıtladı. Meğer kaslı, pelerinli ya da asalı falan değillermiş. Çocukmuş hepsi. Greta’nın çağrısını duyan milyonlarca dünyalı çocuktan biriyim. 15 Mart Cuma günü dünyayı kurtarmak için okulu kırıyoruz. Bütün süper kahramanlar iş başına!” çağrısını yaptı.

Samra Samer  ve Atlas Sarrafoğlu’nun çağrısına kulak veren gençler, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Muğla, Antalya, Balıkesir ve Adıyaman’da olmak üzere 11 ilde etkinlik düzenlendi.

İstanbul’daki etkinliklerin adresi Bebek Parkı oldu. Saat 12’de Bebek Parkı’nda toplanan gençler küresel ısınmaya karşı seslerine kulak verilmesini istedi.

Saat 12:00'de Bebek Parkı'na gelen öğrenciler  "Büyüyünce yaşanabilir bir dünya istiyorum", "Geleceğimle oynama, kömür yakma" yazılı dövizler taşıdı, birlikte yürüyüş yapıp, ağaçların altında oturdu.

"Balinaların karnındaki plastikleri biz atmadık"

Bebek Parkı'nda konuşan öğrencilerden Atlas Sarrafoğlu, sözlerine "Okul grevimize hoş geldiniz" diyerek başladı ve şunları söyledi:

"Bugün biz gençler olarak geleceğimizden kaygı duyduğumuzu göstermek için buraya geldik. Bugün okula gitmedik. Çünkü okul bekleyebilir ama iklim değişikliği beklemez. Bugün İstanbul'da hava sadece soğuk ama ya sel olsaydı ya da sokağa çıkamayacağımız kadar sıcak olsaydı buraya gelemezdik.

"İklim değişikliği yüzünden seller, hortumlar, kasırgalar artıyor, aşırı sıcaklar yüzünden barajlar kuruyor, bitkiler azalıyor, bunu siz yarattınız. Bunu siz yarattınız, iklim değişikliğine neden olan kömürü siz yaktınız, petrolü siz kullandınız, ormanları siz büyükler kestiniz. Denizleri biz çocuklar kirletmedik, balinaların karnındaki plastikleri biz denize atmadık, betondan binaları biz çocuklar dikmedik.

"Beğenseniz de beğenmeseniz de değişim başladı"

"16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg diyor ki, 'Sizin eviniz yanıyormuş gibi hareket etmenizi istiyorum. Çünkü yanıyor.' Evimizi biz çocuklar yakmadık ama şimdi hepimiz aynı yerdeyiz. Biz çocuklar temiz bir dünya istiyoruz. Çünkü biz de çocuklarımıza miras bırakabileceğimiz bir dünya istiyoruz.

"Bilim insanları iklim değişikliğini durdurabilmek için 12 yılımız kaldığını söylüyor, 12 yıl sonra hepimiz ölmeyeceğiz ama yapacak hiçbir şey de kalmayacak. 12 yıl sonra ben 23 yaşında olacağım. Büyüklere soruyorum: 23 yaşında daha da kötüye gideceği kesin olan bir dünyada ne yapayım? Niçin para kazanayım, niçin eğitim alayım, dünya şimdikinden kötü olacaksa niçin çocuğum olmasını hayal edeyim?

"Bugün dünya en yaygın genç eğitim eylemine tanık oluyor ve bizler bunun parçasıyız. Biz de Türkiye'de Ayvalık'ta, Iğdır'da, Sakarya'da, Bursa'da ve İzmir'de parklarda ve binaların önünde bir araya geldik.

"Beğenseniz de beğenmeseniz de değişim başladı. Büyüklerin kirlettiği dünyayı çocuklar temizleyecek. Siz büyüklerden tek bir isteğimiz var. Bu dönüşümü daha da zorlaştırmamanız ve bir an önce harekete geçmeniz."

"Greta yanındayız, Mayıs'ta da buradayız"

Atlas, bu kadar fazla katılım beklemediğini, bu katılımın onu umutlandırdığını söyledi ve ekledi:

"Mayıs ayındaki küresel okul grevi etkinliğine de katılacağız. Greta yanındayız."

Samra: Mayıs'ta da burada olacağım

Atlas'a destek vermek için Dalyan'dan ailesiyle İstanbul'a gelen Samra ise eyleme "Harry Potter gelmeyecek. İş başa düştü" yazılı, üzerinde Greta'nın da fotoğrafı olan döviziyle katıldı. Okul grevi sonrası konuştuğumuz Samra şunları söyledi:

"Buraya geldiğimde bu kadar kalabalık beklemiyordum. Biraz yoruldum ama çok mutluyum. Greta'nın çağrısına kulak veriyoruz. Gezegeni kurtarmak için geç değil.

"Buraya gelirken Fen Bilgisi öğretmenime dedim ki 'İklime destek vermek için bu Cuma okula gelmeyeceğim.' Öğretmenim 'İklim kim?' dedi. Burada olduğum için mutluyum. Mayıs'ta da burada olacağım" dedi.

Mayıs'taki küresel okul grevine katılmak için sözleşen öğrenciler 14:00'te Bebek Parkı'ndaki okul grevini sonlandırdı.

Birleşmiş Milletler ve Davos'ta iklim değişikliğiyle ilgili toplantılara katılan Greta, “Yetişkinler hep gençlere umut vermekten söz ediyor ama ben sizin umudunuzu istemiyorum, ben sizin paniklemenizi ve benim her gün hissettiğim korkuyu hissetmenizi istiyorum. Sizden eviniz yanıyormuş gibi harekete geçmenizi bekliyorum çünkü şu anda olan bu” ifadeleriyle uluslararası basına damga vurmuştu.

Öte yandan Greta, Norveçli parlamenterler tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

mn.jpg

mn1.jpg

samra.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 9101 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.